Näillä ammattilaisen vinkeillä onnistut kodin sisäpintojen maalauksessa

Suunnittele ennen kuin sudit

Ennen kuin tartut maalitelaan, suunnittele urakka huolella. Hanki tarvittavat työvälineet, varaa riittävästi aikaa ja varmista, että pohjatyöt on tehty kunnolla.

Maalausolosuhteiden tulee myös olla oikeat: liian kuumassa, kylmässä tai kosteassa maalin kuivuminen ja maalikalvon muodostuminen voi häiriintyä.

Mikäli seinissä on reikiä esimerkiksi taulukoukuista, ne tulee paikata ja paikkamaalata ennen seinän maalaamista. Valitse seinämateriaaliin sopiva kitti, jolla peität reiät. Anna kitin kuivua muutama tunti. Hio sen jälkeen kitatut kohdat, puhdista seinä ja maalaa kohdat kertaalleen. Kun kitattujen kohtien maali on kuivunut muutaman tunnin, voit aloittaa seinän maalaamisen.

Mitä tarvitset:

  • Rätin ja puhdistusainetta likaisten seinäpintojen pesemiseen ennen maalaamista
  • Suojapaperia
  • Maalarinteippiä
  • Muovipussin
  • Tukevan jakkaran seinän keskiosien maalaamista varten
  • Jatkovarren seinän korkeiden kohtien maalaamista varten
  • Telan
  • Siveltimen
  • Tikun maalin sekoittamista varten
  • Maalauskaukalon tai muun astian, jossa voit sekoittaa maalia

Huomioi nämä, ennen kuin aloitat:

Maali tulee valita kohteen mukaan. Sisäseinissä käytetyt sävyt ovat yleensä himmeitä ja puolihimmeitä. Kiiltävämpi pinta kestää paremmin pyyhintää ja pesua. Kiiltävää pintaa käytetään esimerkiksi keittiössä ja eteisessä.

Jos taloyhtiössänne toimii talotoimikunta, voi olla järkevää ehdottaa, että taloon hankitaan sisämaalaukseen sopivat laadukkaat tarvikkeet yhteiseen käyttöön. Kunnon välineillä maalaa monen kodin seinät.

Asunnon seinien maalaamiseen sopii hyvin 18 senttinen tela. Laita telapakkauksen mukana tuleva maalauskaukalo muovipussin sisään ja kaada maali suojattuun astiaan. Näin säästyt maalauskaukalon pesulta maalausurakan päätteeksi. Kovin värikkäistä muovipusseista saattaa irrota väriä, joten käännä värikkäät pussit nurinpäin.

Jakkaralta kurkottamisen sijaan hanki ehdottomasti telaan jatkovarsi. Maalaaminen etenee tällöin joutuisasti ja työasento säilyy ergonomisena.

Ammattilaisen vinkit maalaamiseen:

Kun maalattava alue on suojattu ja pohjatyöt on tehty, päästään maalaamaan. Sekoita maali kunnolla ja annostele sitä maalauskaukaloon. Kastele tela kunnolla maalissa ja etene aina ikkunasta poispäin. Viimeinen veto telalla tulisi aina tehdä samaan suuntaa, alhaalta ylöspäin.

Viiden minuutin jälkeen ei kannata enää palata korjaamaan jo maalattuja kohtia. Maalaa mieluummin seinä loppuun, anna kuivua ja maalaa uusi kerros.

Anna maalin kuivua puolesta tunnista tuntiin, poista teipit ja tuuleta huone kunnolla poistaaksesi maalin tuoksun maalauksen jälkeen. Maalattu seinä on käyttöönottokuiva 2-4 tunnin sisällä.

Kun maalaustyö on valmis

Huolehdi työvälineiden hyvästä puhdistamisesta heti käytön jälkeen, niin voit käyttää niitä uudelleen. Huom! Työvälineitä ei saa puhdistaa hanan alla juoksevassa vedessä! Laita välineet ensin likoamaan ja pyyhi sen jälkeen kunnolla ylimääräisestä maalista ennen kuin peset hanan alla.

Älä kaada maalivettä viemäriin vaan hävitä pesuvesi asianmukaisesti. Voit kierrättää pesuveden joko vaarallisen jätteen keräyspisteeseen esim. Sortti-asemille tai antaa maalisakan laskeutua ja kuivua astian pohjalle. Tyhjät kuivuneet maalipurkit voi laittaa talousjätteeseen.

Jutun vinkit antoi Tikkurilan sisämaalausspesialisti Rami Kuparinen. M2-Kotien asukkaana saat tarvittavat välineet ja laadukkaat maalit omatoimista maalausta varten. Mikäli asuntosi on maalattu äskettäin tai vastavalmistunut, et välttämättä saa tarvikkeita.

Kun suunnittelet maalaamista, ole yhteydessä asiakaspalveluumme m2.asiakaspalvelu@ysaatio.fi, puh. 09 7742 5500. Ohjeita ja neuvoja mihin tahansa maalausasiaan saat soittamalla tai chattaamalla Tikkurilan maalilinjalle 020 191 2002 arkisin klo 8–19.

Lisää tietoa siitä, mitä saat maalata ja remontoida M2-Kodissasi löydät täältä.