Nappaa vinkit joulun ajan jätteiden kierrätykseen

Värikästä lahjapaperia, glögitölkkejä ja elävä kuusi – ihana joulu synnyttää sivutuotteenaan paljon erilaista jätettä. Nappaa vinkit joulun ajan jätteiden kierrättämiseen, ja vähennä joulun ympäristökuormaa.

Joululahjojen pakkausmateriaalit

Värikkäät joululahjapaperit ovat niin voimakkaasti värjättyjä, että ne eivät sovellu kierrätykseen. Joululahjapaperit ja -nauhat laitetaan siis paperinkeräyslaatikon sijaan sekajätteeseen.

Tuotepakkauksissa olevat muovikalvot, kuplamuovit sekä pienen määrän styroksia voi laittaa muovinkeräysastiaan. Ainoastaan PVC-muovia, jonka tunnistaa 03-merkinnästä, ei saa laittaa muovinkeräykseen vaan se laitetaan sekajätteeseen. Pakkausten pahviosat puolestaan kuuluvat kartonkikeräykseen.

Vinkki: Jos haluat antaa joululahjasi ekologisemmassa muodossa, paketoi lahjasi ruskeaan paperiin ja koristele paperisilla lahjanauhoilla. Nämä paperijätteet soveltuvat kartonkikeräykseen.

Joulukinkun rasva

Kinkun tai kalkkunan paistorasvat eivät kuulu viemäriin. Rasvan voi laittaa hyytyneenä biojätteeseen tai sen voi pakata tiiviskantiseen astiaan, esimerkiksi voipurkkiin ja viedä sekajäteastiaan.

Vinkki: Paras vaihtoehto rasvankierrätykselle on osallistua Kinkkutemppu-keräykseen, eli  toimittaa paistinrasvat maitopurkissa keräyspisteeseen. Paistinrasvasta valmistetaan uusiutuvaa dieseliä: yhden kinkun rasvoilla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä. Kinkkutempun tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Lisätietoja ja keräyspaikat.

Joulukuusi ja -kukat

Monessa kaupungissa joulukuusen voi jättää joulun jälkeen roskakatoksen yhteyteen, josta se kerätään tammikuussa ilmaiseksi pois. Tarkista oman paikkakuntasi tilanne kuntasi jätehuollon nettisivuilta. Myös esimerkiksi Sortti-asemat ottavat joulukuusia maksutta vastaan tammikuun ajan.

Joulukukkien paperiset kääreet voi laittaa kartonkikeräykseen, foliomaiset kääreet ja sellofaani menevät sekajätteeseen. Kukkien kuihduttua poista kukista koristeet ja kukkapurkit, ja laita itse kukka multineen biojäteroskikseen.

Joulukalenteri

Suklaajoulukalenteri kierrätetään jakamalla se kahteen osaan. Muovinen sisus laitetaan muovinkeräykseen ja pahvi kartonkikeräykseen. Paperiset joulukalenterit lajitellaan kartonkeihin.

Rikkinäiset jouluvalot

Rikkinäiset jouluvalot voi viedä mihin tahansa sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvään liikkeeseen. Jos laitteen koko on alle 25 cm, se otetaan vastaan ilman, että tuojan tarvitsee ostaa mitään.

Vinkki: Samalla reissulla kannattaa viedä kaupan kierrätyspisteeseen myös kaappeihin kertyneet vanhat paristot. Paristojen ja akkujen navat pitää teipata ennen kierrätystä, jotta ne eivät aiheuta tulipaloriskiä osuessaan toiseen paristoon tai metalliin.

Lasipurkit ja -pakkaukset

Lasipurkit kuuluvat lasinkeräykseen ja niiden metalliset kannet metallinkeräykseen. Jos purkissa on metallinen tai muovinen kaulusrengas, sen voi jättää purkkiin kiinni.

Lasinkeräykseen ei saa viedä muuta lasia, kuten rikkoutuneita juomalaseja tai -astioita. Niiden paikka on sekajätteessä.

Hautakynttilät

Hautakynttilöistä, joissa on myös metallia, tulee erotella muoviosat ja metalliosat omiin roskiksiinsa. Lasisia hautakynttilöitä ei voi laittaa lasinkeräykseen, mutta niitä voi täyttää ja käyttää useita kertoja. Monet seurakunnat ovat järjestäneet hautausmaille kierrätyspisteet, joista löytyvät lajitteluastiat lasille, metallille, paperille, muoville, kukkajätteelle ja sekajätteelle.

Led-kynttilät ovat hautakynttilöissäkin sähkö- ja elektroniikkaromua ja ne pitää jokaisen itse viedä haudalta pois niitä vastaanottaviin myymälöihin.

Muista myös

  • Käytetyt foliovuoat voi laittaa puhdistettuna metallijätteeseen.
  • Kynttilöiden pätkät ovat sekajätettä. Tuikkukynttilöiden metalliosat voi laittaa metallinkeräykseen.
  • Glögitölkit voi laittaa kartonkikeräykseen, vaikka niiden sisus olisikin metallinvärinen. Muovisen pienen korkin voi jättää purkkiin.
  • Hanallisten mehu- ja viinitölkkien pahviset kuoret kuuluvat kartonkikeräykseen ja sisäosat sekajätteeseen.
  • Kinkun paistopussit laitetaan sekajätteeseen.

Jutun asiantuntijana Anu Kääpä.

Tutustu myös M2-Kotien lajitteluoppaaseen.

Teksti: Krista Ahola