Säästä ympäristöä, säästät vuokrassa

Asuminen vie ison osan lähes jokaisen suomalaisen kuukausittaisista menoista. Vuokralla asumisessa on puolensa, sillä sinun ei tarvitse maksaa rikkoutuneesta uunista tai jääkaapista, vaan vuokranantaja huolehtii, että asuntosi varusteet ovat kunnossa. Saatat myös ajatella, että talon kulut lämmityksestä jätehuoltoon, eivät juuri kosketa sinua. Vuokra-asukkaana et välttämättä pidä mielessä, että kaikki talon kulut maksetaan loppujen lopuksi vuokralaisten pussista.

Asuminen aiheuttaa myös paineita ympäristölle. Sen vaikutus ilmastolle on noin 30 % kaikesta energiankulutuksesta. Ympäristön kuormittaminen on lisäksi kallista, sillä veden ja energiankäyttö sekä jätehuolto aiheuttavat kustannuksia. Vähentämällä kulutusta, säästät samaan aikaan ympäristöä ja talon kuluja. Näin vaikutat myös oman asuntosi vuokraan.

Miten toimit jätehuoneessa vaikuttaa vuokraasi

Heitätkö kaikki jätteet sekajätteeseen? Ei kannattaisi, sillä sekajäte jätteistä kalleinta. Vaikka sinua ei kiinnostaisi ympäristöasiat, et luultavasti halua maksaa kalliimpaa vuokraa.

Kun menet seuraavan kerran talosi jätehuoneeseen, kannattaa kiinnittää huomiota eri jäteastioihin. Miksi heittäisit kaiken sekajätteeseen, kun voisit antaa roskille uuden elämän uudelleen hyödynnettynä materiaalina. Biojätteestä tuotetaan energiaa, pahvia ja kartonkia käytetään uusiin maitopurkkeihin, lasista tehdään uusia hillopurkkeja ja metalli käytetään tarkkaan hyödyksi. Mitä enemmän kodin jätteistä menee sekajätteisiin, sitä kalliimmaksi se tulee. M2-Kotien vuokrilla ei tavoitella voittoa, vaan niillä katetaan talojen hoito- ja ylläpitokulut. Talojen nousevat kustannukset voivat näkyä vuokrassa, kun niitä vuosittain tarkastellaan.

Jätehuoneeseen kertyy myös usein muuta kodin roinaa. Huonekalut ja kodin elektroniikkalaitteet eivät kuulu jätehuoneeseen ja niiden pois kuljettamisesta tulee talolle lasku. Lisäksi ne tukkivat asukkaiden kulkua ja hankaloittavat jätehuollon työtä. Elektroniikkaliikkeet vastaanottavat käytettyjä sähkölaitteita ja ehjät tarpeettomat huonekalut voi laittaa kiertoon.

Lue lisää kierrätyksestä ja ekologisuudesta.

Kaukolämpö ei ole ilmaista, ei edes vuokralaiselle

Asunnon lämmitys vaikuttaa suuresti taloyhtiön kuluihin ja ympäristökuormitukseen. Asunnon sopiva lämpötila on 20-22 astetta ja alentamalla huoneiston lämpöä yhdellä asteella, tulee säästöä lämmityskuluissa jopa 5 %.  Kaukolämpö muodostaa suuren osan talon kuluista varsinkin talvella. Siksi pienempi kulutus, pienentää myös tarvetta vuokrankorotuksiin.

Asuntojen lämmitys on myös ympäristön kannalta tärkeä seikka. Riippuen paikkakunnasta, kaukolämpöä tuotetaan erilaisilla tavoilla. Biojätettä ja muita uusiutuvan energian lähteitä käytetään kaukolämmön tuotantoon, mutta käytössä on yhä paljon kivihiiltä ja muita fossiilisia polttoaineita, joiden käyttö nopeuttaa ilmastonmuutosta. Säästämällä huoneistojen lämmityskuluissa, vähennät samalla ympäristökuormitusta.

Talvella myös asuntojen tuuletukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Tuuletus kannattaa hoitaa nopeasti esimerkiksi ristivedolla ja varmistaa, etteivät tuuletusikkunat jää pitkäksi aikaa auki. Jos lämpöpatterit hohkaavat kuumana ja asunnossasi on mielestäsi liian lämmintä, säädä termostaattia mieluummin pienemmälle, kun avaat ikkunoita.

M2-Kotien asuntoihin on asennettu jo nyt Lean-mittarit, joiden avulla asuntojen lämmitystä pystytään optimoimaan tekoälyä hyödyntäen. Järjestelmän avulla vähennetään energiankulutusta ja siitä syntyviä kustannuksia. Samalla varmistetaan, että huoneistoissa on tasainen lämpötila ja hyvät asuinolosuhteet. Lean-mittareiden ansiosta M2-Kodit on onnistunut lisäämään asumisviihtyvyyttä ja vähentämään asuntojen lämmityksestä aiheutuvaa ympäristökuormitusta.

Suomessa riittää vettä, mutta se ei ole ilmaista

Tuhansien järvien maassa riittää vettä, mutta sen käyttö ei ole ilmaista. Ennen kun vesi tulee hanasta, se täytyy puhdistaa ja lämmittää, sekä käytön jälkeen puhdistaa uudestaan. Tähän asti asunnon vedenkulutuksesta ei ole laskutettu käytön mukaan, vaan se on määritelty asunto- tai asukaskohtaisesti kiinteällä summalla tai se on kuulunut vuokraan. Tämä on kuitenkin muuttumassa.

Uuden lain mukaan, asuntoihin tulee asentaa vesimittarit. Lain voimaantulon jälkeen uusissa taloissa veden laskutus tulee olemaan aina veden todellisen kulutuksen mukainen, myös vanhoissa taloissa siirrytään tähän sitä mukaan kun taloissa tehdään putkiremontteja.

Tällä hetkellä suurimmassa osassa talojamme vesimaksu sisältyy vuokraan. Vesimaksun perusteena voi olla myös huoneiston asukkaiden lukumäärä. Paikallinen vesilaitos veloittaa taloa veden kokonaiskulutuksen mukaan ja myös lämpimästä vedestä maksetaan yhteissumma, Nämä kulut näkyvät loppujen lopuksi asukkaiden vuokrassa. Jos siis haluat vaikuttaa omaan vuokraasi, varmista että oma vedenkulutuksesi niin kylmän, kuin lämpimän veden osalta on säästeliästä.

Vesihuolto vaatii energiaa, mikä lisää ympäristökuormitusta. Mitä enemmän vettä kulutetaan, sitä enemmän sitä pitää puhdistaa ja lämmittää. Säästämällä vettä, säästät ympäristöä. Myös lämpimän veden kulutusta kannattaa miettiä energian säästön näkökulmasta.

Veden käyttöä voi vähentää monella tapaa. Uudet kodinkoneet kuluttavat vähemmän vettä ja omalla käyttäytymisellä on paljon merkitystä. Juoksutatko vettä suihkussa tai tiskatessa turhaan? Käytätkö WC:ssä pienempää huuhtelua? Pienillä teoilla on merkitystä ja jos kaikki osallistuvat veden säästö- ja energiatalkoisiin, voi merkitys olla suuri.

Lue lisää vastuullisesta vedenkäytöstä.

Talon asukkaat ovat parhaita asiantuntijoita säästämään

Talon asukkaat ovat parhaita asiantuntijoita ja meistä jokainen tekee jatkuvasti havaintoja oman asunnon tai talon epäkohdista. Niiden korjaaminen voi auttaa tuomaan säästöjä ja vähentää ympäristöhaittoja. Isännöitsijälle tai huoltoyhtiöön kannattaa ilmoittaa esimerkiksi vuotavista hanoista tai wc-pöntöistä, jatkuvasti palavasta kellarin valosta tai vaikkapa jätehuoneen ja -huollon ongelmista ja puutteista.

Monissa taloissa on nykyään koneellinen ilmanvaihto, jonka asetukset saattavat joskus aiheuttaa epämukavia lämpötiloja ja turhaa sähkönkulutusta. Olemalla yhteydessä isännöitsijään, voidaan viat korjata, mikä parantaa viihtyvyyttä ja talon sähkönkulutusta. Ja sitä kautta vaikuttaa myös vuokraan.

Myös kehitysideat ovat tervetulleita ja niiden avulla asioita voidaan viedä eteenpäin. Viihtyvyyden lisäksi vikojen ja puutteiden korjaaminen voi tuoda säästöjä niin talolle kuin ympäristölle. Välinpitämättömyys puolestaan aiheuttaa kuluja.

Voit tehdä vikailmoituksen myös netissä.

Omat asumisen valinnat ja niiden vaikutukset kuluihin ja ympäristöön

Sen lisäksi, että talon yhteiset valinnat, kuten kaikkien M2-Kotien kiinteistösähkön vihreä tuotantotapa, vaikuttavat jokaisen asukkaan omat valinnat asumisen kuluihin ja ympäristöön. Oman asunnon sähkösopimukseen kannattaa kiinnittää huomiota ja tehdä sähkösopimus, missä sähkö on tuotettu ympäristöystävällisesti. Kodinkoneiden ja viihdelaitteiden käytöllä ja valinnalla on myös merkitystä. Pesetkö vain täysiä koneellisia pyykkiä ja onko Pleikkarisi koko päivän päällä, vaikka et olisi kotona? Reipas kävely rapuissa kasvattaa kuntoa ja vähentää hissin kuluttamaa sähköä. Pienillä teoilla saat säästöä!

Vuokranalennusta aktiivisille M2-Kotien taloille

M2-Kodit haluaa kannustaa asukkaita yhteistoimintaan. Niinpä taloille, joissa on asukastoimintaa, tarjotaan jopa 2 % alennus vuokraan. Riittää, että taloon on nimetty talotoimikunta ja sillä on toimintaa. Vuokranalennus lasketaan ja ilmoitetaan M2-Kotien puolesta. Jos talossasi ei vielä ole talotoimikuntaa, kannattaa sellainen perustaa. Tämä toimii myös toisinpäin eli jos asukastoimintaa ei jostain syystä jatkossa enää ole vuokra nousee takaisin. M2-Kotien talot ovat aktiivisia. Jo 87 % taloistamme löytyy talotoimikunta.

Paitsi edullisempi vuokra, asukkaiden aktiivisuus ja yhteistoiminta lisäävät kaikkien asukkaiden viihtyvyyttä. Yhteisten tilojen kehittämiseen on vuositasolla tarjolla keskimäärin 1500 euroa ja rahalla voidaan parantaa esimerkiksi asukastiloja, grillikatoksia tai mitä asukkaat haluavatkaan.

Lue lisää asukastoiminnasta.