Sähkökatkoihin varautuminen

Tehokas energian käyttö ja energian säästäminen on nyt erityisen tärkeää, jotta voimme välttää sähköpulasta aiheutuvat sähkökatkot tulevalla talvikaudella.

Energiansäästötalkoissa jokaisen panos on tärkeä ja kannustammekin asukkaitamme vähentämään liiallista energiankulutusta omassa arjessaan. Energiansäästö koostuu arjen pienistä teoista. Niitä voivat olla esimerkiksi lyhyempi suihkuhetki ja sähköä kuluttavien laitteiden käytön välttäminen huippukulutuksen aikana, eli arkipäivien aamu- ja iltapäivän tunteina (kello 8–10 ja 16–18).

Sähköpulaan on varauduttu valtakunnallisesti ja kuluttajiin kohdistetut sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä mitä mahdollisessa sähköpulassa tehdään. Lisätietoja sähkökatkoksista antaa oma sähkönjakeluyhtiösi. Sähkönjakeluyhtiöt pyrkivät tiedottamaan asiakkaitaan sähkökatkoksista ennakkoon, esimerkiksi tekstiviestillä. Huolehdithan, että olet ilmoittanut puhelinnumerosi sähkönjakeluyhtiöösi.

Mihin sähkökatko vaikuttaa asunnossa?

Sähkökatkon aikana kodin valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto katkeavat. On tärkeää, että katkon aikana ikkunoita ja ovia ei pidetä auki sopivan sisälämpötilan säilyttämiseksi. Sähkökatkon aikana ei tule käyttää lämmintä vettä, sillä lämmönvaihtimessa muodostuvan käyttöveden lämpötila voi nousta erittäin kuumaksi säätölaitteen toimimattomuuden vuoksi. Sähkökatkos saattaa vaikuttaa myös vedenpaineisiin ja rajoittaa kylmän veden tuloa asuntoon. Vedenkulutusta olisi syytä välttää kokonaan katkon aikana. Huomioitavaa on myös, että WC-istuimen vesisäiliö ei välttämättä täyty sähkökatkon aikana. Istuimen huuhtelu onnistuu yhden kerran.

Varmista, että sähkölaitteet ovat pois päältä sähkökatkon aikana. Päälle jäävät laitteet voivat aiheuttaa esimerkiksi tulipalon sähköjen palautuessa. Jääkaapissa ja pakastimessa olevien elintarvikkeiden säilymisen turvaamiseksi jääkaappia tai pakastinta ei kannata avata sähkökatkon aikana.

Television katsominen, puhelimen lataaminen ja muu verkkovirtaa tarvitseva toiminta ei ole mahdollista sähkökatkon aikana. Varmista matkapuhelimen toiminta pitämällä kännykän akku ladattuna.

Kotiin on hyvä varata sellaisia tarvikkeita, joita tarvitset ja käytät päivittäin. Kodissa on hyvä olla hyvin säilyvää ja sellaisenaan syötävää ruokaa sekä vettä. Suositeltavaa on myös, että kotoa löytyy lämmintä vaatetta, taskulamppu ja paristoilla toimiva radio. Tutustu viranomaisten laatimaan varautumissuositukseen osoitteessa 72tuntia.fi. Kiinteistön pelastussuunnitelmasta löytyy myös ohjeita varautumiseen. Oman talosi pelastussuunnitelman löydät OmaM2-palvelusta.

Mihin sähkökatko vaikuttaa asuinkiinteistössä?

Sähkökatkon aikana myös asuinkiinteistön yhteisten tilojen valot, lämmitys ja ilmanvaihto katkeavat. Katkon aikana myös hissin toiminta lakkaa. Mikäli olet juuri sähkökatkon aikaan hississä, hälytä itsellesi apua käyttämällä hissin hälytyspuhelinta. Mikäli hississä ei ole hälytyspuhelinta, soita hissin sisäpuolella olevan ohjeistuksen mukaan hissihuollon päivystysnumeroon omalla matkapuhelimellasi. Jumiutuneesta hissistä ei saa koskaan pyrkiä itse ulos vaan on odotettava hissihuollon saapumista. Katkon aikana liikkumista pimeissä rappukäytävissä ja yleisissä tiloissa on hyvä välttää.

Kiinteistöjen ovissa olevien sähkölukkojen rinnalla on mekaaninen lukko tai sähkölukoissa akkuvarmenne, tällä varmistetaan kulku ovista myös sähkökatkon aikana. Autohallien ovet ja portit eivät toimi sähkökatkon aikana. Myöskään kiinteistön yhteiskäyttötilat, kuten sauna ja talopesula eivät ole käytettävissä.

Lisätietoa sähköpulasta ja -katkoista

Lisätietoa mahdollisista sähkökatkoista voi kysyä omasta sähkönjakeluyhtiöstä. Yleistä tietoa sähköpulasta on luettavissa Fingridin verkkosivuilta.