Talous on toivoa täynnä
Kun asumisneuvoja Siiri Winterin sähköposti tai puhelin kilahtavat M2-Kotien toimistolla Helsingin Pitkänsillan kupeessa, asiana ovat usein taloushuolet.
”Jos tuntuu, että vuokranmaksun kanssa on ongelmia, kannattaa yhteyttä ottaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mieluummin heti”, Winter sanoo.
Winterin kanssa M2-Kotien asukkaita auttaa taloushuolissa talousneuvoja Jenni Lindfors. Molemmat tietävät, että rahojen loppuminen ei ole iloinen yllätys, eikä lohdutuksen sanat paljon auta. Tukalassakin tilanteessa on kuitenkin toivoa. “Ihan aina”, Winter ja Lindfors vakuuttavat.
”Taloushuolia ei missään nimessä pidä hävetä, vaan pyytää apua. Jokainen luulee olevansa tilanteessa yksin, mutta samanlaisia ongelmia on useammalla kuin arvaakaan”, Lindfors sanoo.
Kaipaatko apua talouspulmiisi tai mietityttävätkö talousasiasi? Ota yhteys M2-Kotien asumisneuvontatiimiin puhelimitse 09 7742 5500 tai sähköpostitse m2.asumisneuvonta@ysaatio.fi.
Häätö on harvoin vuokranantajankaan etu
Taloushuolet ja muut asumisen ongelmat kulkevat käsi kädessä. Ne vaikuttavat usein lopulta koko talon asumiseen. Siksi Winterin ja Lindforsin mielestä onkin luontevaa, että vuokranantaja auttaa ihmisiä talousasioissa.
M2-Kotien talousneuvonta on osa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tukemaa kolmivuotista ASTA-hanketta. Siinä 20 eri toimijaa ympäri Suomen etsivät yhdessä keinoja ehkäistä vuokra-asukkaiden talousongelmia.
”Vuokranantaja ja vuokralainen ovat samalla puolella. Meillä on yhteinen intressi saada asiat kuntoon. ARAn hankkeessa pyrimme siihen, että sen loputtua yhä useampi M2-Kotien työntekijä oppii auttamaan asiakasta talouskysymyksissä entistä paremmin”, Lindfors sanoo.
Vuokranantajan soittoon kannattaa siis vastata, vaikka rahat olisivat lopussa ja vuokranmaksupäivä lähestymässä. “Mitä harvempi vuokrasopimus pitää irtisanoa, sitä paremmin menee myös vuokranantajalla”, Lindfors muistuttaa.
M2-Kotien talousneuvojaan heti yhteyttä
Kun vuokranmaksupäivä lähestyy ja rahat ovat välissä, kannattaa ottaa yhteyttä asumisneuvontaan heti. Turha pelätä!
”Olemme sen verran nähneet, ettemme pienestä hätkähdä. Emme myöskään tuomitse tai syyllistä, olipa talousongelman syy mikä tahansa”, Lindfors sanoo.
”Kun ihmisellä on asenne kunnossa, ratkaisut löytyvät aina. Mukavia ne tosin eivät aina ole, vaan vaativat yleensä tiukkaa sitoutumista ja myös luopumista”, Winter sanoo.
Jos rahaa vuokraan ei ole, tehdään yhdessä realistinen maksusuunnitelma. Aluksi katsotaan, onko esimerkiksi kaikki mahdolliset Kelan tuet haettu. Samalla mietitään yhdessä, mistä voitaisiin ehkä säästää.
”Onnistumisen edellytyksenä on rehellisyys. Jos emme tiedä totuutta tuloista ja menoista, voimme tehdä liian optimistisen maksusuunnitelman. Ja antaa ylipäätään aivan vääriä neuvoja”, Lindfors huomauttaa.
Pikavippi on pahin vihollinen
Lindforsilla ja Winterillä on yksi vinkki ihan jokaiselle meistä: ”Älä ota pikavippejä. Ja jos olet ottanut, älä missään nimessä ota niitä lisää.”
Usein taloushuolien ensimmäinen syy on elämäntilanteen muutos, kuten ero, työttömyys tai sairastuminen. Kun laskeneita tuloja paikkaa pikavipeillä, uppoavat lopulta vuokranmaksuun ja elämiseen tarvittavat rahat jo pelkästään lainojen korkoihin.
Moni pikavippifirma mainostaa yksittäisten vippien paketoimista yhdeksi isommaksi joustoluotoksi. Tähänkään ei kannata tarttua: se on samaa tavaraa eri paketissa, ja kaiken lisäksi todella kallista.
Velkaantuneita auttava Takuusäätiö on selvittänyt, että esimerkiksi pikalainayhtiöllä 19 000 euron velkojen yhdistäminen maksaa lopulta asiakkaalle korkeiden vuosikorkojen vuoksi ylimääräistä noin 19 500 euroa. 19 000 euron vippi maksaakin siis yhteensä reilut 38 000 euroa.
”Takuusäätiön kautta samalla kuukausierällä saman lainan saa maksettua puolessa ajassa noin 2 200 euron kuluilla”, Lindfors antaa esimerkin pikavippien todellisesta hinnasta.
Pidä kodista kiinni viimeiseen asti
Moni talousongelmista kärsivä käyttää rahansa velkojen maksuun – usein ottamalla velkaa lisää. Ongelmana on, että silloin raha ei enää riitä vuokraan. Lopulta pitkämielisinkin vuokranantaja kyllästyy ja sanoo vuokrasopimuksen irti.
”Joskus parempi vaihtoehto on päästää velat ulosottoon ja antaa luottotietojen mennä. Myöhemmin voi olla mahdollista saada maksujärjestely veloille esimerkiksi käräjäoikeuden velkajärjestelyn tai Takuusäätiön takauksen avulla. Näin pääsee lopulta aloittamaan puhtaalta pöydältä”, Lindfors sanoo.
Oma asunto kannattaakin pistää talousajattelussa aina etusijalle.
”Asioita on huomattavasti helpompaa hoitaa luottotiedottomana kuin asunnottomana”, Jenni Lindfors sanoo.
Kaipaatko apua talouspulmiisi tai mietityttävätkö talousasiasi? Ota yhteys M2-Kotien asumisneuvontatiimiin puhelimitse 09 7742 5500 tai sähköpostitse m2.asumisneuvonta@ysaatio.fi. Me autamme!