Asuminen

Asukasedut

Huolehdimme, että asut hyvin. M2-Kotien asukkaana saat käyttöösi erilaisia asukasetuja.

Vakuus 0 euroa

M2-Kotien vuokra-asuntojen vakuus on 0 euroa. Tarkistamme hakijan luottotiedot ennen sopimuksen tekemistä. Jos sinulla on merkintöjä luottotiedoissasi, vakuus on 1-3 kuukauden vuokraa vastaava summa.

Lemmikit sallittu

Koirat, kissat ja jyrsijät ovat rakkaita perheenjäseniä ja asukkaita siinä missä ihmisetkin. Lemmikkieläinten pitäminen M2-vuokra-asunnossa onkin ehdottomasti sallittua.

Vuokraan sisältyvä nettiyhteys

Lähes jokaisen M2-Kotien asunnon vuokraan sisältyy 10 Mbps nettiyhteys.

Tarkista talosi nettiyhteys ja operaattori:

Kun otat netin käyttöön, haluat nopeamman yhteyden tai kohtaat haasteita, ota yhteyttä operaattoriisi.

Maalietu

Maaliedun avulla jokainen M2-Kotien asukas voi maalata kotinsa seinät maksutta vaikka heti sisäänmuuttaessa. Saat M2-Kotien asukkaana tarvittavat välineet ja laadukkaat maalit omatoimista maalausta varten. Uusissa kiinteistöissä ja Koti kuntoon -remonttien jälkeen maaliedun voit saada aikaisintaan kahden vuoden kuluttua.

Lue myös: Fressit seinät tekevät asunnosta oman kodin. 

Vakuutukset

M2-Kotien asukkaat on vakuutettu kiinteistön alueella voimassaolevalla AsumisPlus-ryhmävakuutuksella, joka on laajempi kuin perinteinen talkoovakuutus. AsumisPlus -vakuutus sisältää talkoovakuutuksen lisäksi esimerkiksi avainturvan ja asumisen keskeytysturvan. Lisätietoja AsumisPlus -vakuutuksesta ja korvauksen hakemisesta.

Tarvitset huoneistoosi myös kotivakuutuksen.

Lue myös: Näin M2-Kotien asukas hyötyy kotivakuutuksesta.

Asukastapahtumat

M2-Kotien talotoimikunnat ja alueryhmät järjestävät monia turvallisuuteen, liikuntaan, hyvinvointiin ja hauskaan yhdessäoloon liittyviä tapahtumia.

Lue lisää asukastoiminnasta, katso tulevat asukastapahtumat ja ilmoittaudu mukaan alueesi tapahtumiin!

M2-lehti

M2-Kotien asukkaana saat ilmaisen asukaslehden kaksi kertaa vuodessa. Lue aikaisemmin ilmestyneet M2-lehdet tai jätä juttuvinkki!

Uutiskirje

Tilaa uutiskirje, niin kuulet asumisen ajankohtaiset aina uudiskohteista asukastapahtumiimme ensimmäisten joukossa!

Asumisneuvonta

Asumisneuvonta on asukkaan apu asumisen ongelmatilanteissa.

Käänny asumisneuvojan puoleen, jos tarvitset neuvoja:

 • vuokranmaksuasioissa
 • asumistuen ja muiden etuuksien hakemisessa
 • naapurisovun ylläpidossa
 • häätöuhkatilanteessa
 • kodin puhtaanapidossa

Asumisneuvoja opastaa tarvittaessa myös jätehuollossa, energian järkevässä käytössä ja muissa kodin huolenpitoon liittyvissä asioissa. Asumisneuvoja voi luvallasi ottaa tarvittaessa yhteyttä esimerkiksi sosiaalitoimistoon tai Kelaan.

Asumisneuvonta on maksutonta ja asumisneuvojaa sitoo aina vaitiolovelvollisuus.

Jokaisella on oikeus mukavaan kotiin, jossa viihtyy. Lue asukkaidemme kokemuksia asumisneuvonnasta.

M2-Kotien asumisneuvojat tavoitat:

Lue myös: Asumisneuvonta auttaa arjen ongelmatilanteissa.

Asunnon hakemiseen, saamiseen tai vuokrasopimuksen irtisanomiseen liittyvissä asioissa, ota yhteyttä asiakaspalveluumme m2.asiakaspalvelu@ysaatio.fi.

Huolto-, remontointi- tai kunnostustöissä ole yhteydessä talosi huoltoyhtiöön tai isännöitsijään. Yhteystiedot löytyvät porraskäytävän ilmoitustaululta, asiakaspalvelusta tai oman talosi talosivulta.

M2-Kodeilla saat myös talousneuvontaa

M2-Kotien asukkaana voit talouteen liittyvissä asioissa asioida talousneuvojan kanssa.

Käänny talousneuvojan puoleen, jos

 • vuokraa on jäänyt maksamatta
 • haluat kartoittaa taloudellisen kokonaistilanteesi (tulot, menot, velat)
 • tarvitset apua talouden suunnitteluun

Mitä aiemmassa vaiheessa taloushaasteisiin puututaan, sitä enemmän on tarjolla ratkaisuja tilanteen tasapainottamiseksi. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.

Talousneuvoja palvelee puhelimitse ja sähköpostitse ympäri Suomen. Pääkaupunkiseudun alueella voidaan tarvittaessa järjestää myös henkilökohtainen tapaaminen.

M2-Kotien talousneuvojan tavoitat:

Lue myös: Talous on toivoa täynnä.

Vuokranmaksu

Vuokranmaksun viivästyminen

Jos vuokranmaksusi myöhästyy, ilmoita asiasta mahdollisimman pian M2-Kotien vuokravalvontaan. Emme voi siirtää vuokranmaksun eräpäivää. Tarvittaessa voimme kuitenkin tehdä kanssasi maksusuunnitelman vuokravelan maksamisesta pienemmissä erissä.

Asumisneuvojan puoleen voit kääntyä, kun tarvitset apua vuokravelkatilanteen selvittelyyn, asumistuen ja muiden etuuksien hakemiseen sekä talouden hallintaan. Palvelu on luottamuksellista ja maksutonta. Asumisneuvoja ohjaa sinut sopiviin palveluihin tarpeen mukaan.

Ota yhteyttä vuokravalvontaan ja asumisneuvontaan asiakaspalvelumme kautta sähköpostitse m2.asumisneuvonta@ysaatio.fi tai puhelimitse puh. 09 7742 5500.

Valtakirja ja suostumus

M2-Kodit käsittelee vuokralaisia koskevia henkilötietoja. Tietojen käsittelyn perusteet ja käytännöt on kuvattu tietosuojaselosteessamme. Emme luovuta henkilötietojasi ulkopuolisille ilman tietosuojalainsäädännön mukaisia perusteita. Voit kuitenkin antaa suostumuksen henkilötietojesi luovuttamiseen nimeämillesi tahoille.

Mikäli joku toinen hoitaa puolestasi vuokraamiseen tai vuokrasopimukseen liittyviä asioita, hän tarvitsee valtakirjan. Voit käyttää esimerkiksi alla olevaa tai tehdä oman vapaamuotoisen valtakirjan.

Vuokrasopimus

Toistaiseksi voimassa oleva ja määräaikainen vuokrasopimus

M2-Kodeilla vuokrasopimukset ovat yleensä toistaiseksi voimassa olevia. Sopimus päättyy, jos vuokralainen tai vuokranantaja irtisanoo sopimuksen. Jos sanot itse sopimuksen irti, irtisanomisaika on 1 kalenterikuukausi. Vuokranantajan irtisanoessa irtisanomisaika on 3 kalenterikuukautta, mikäli vuokrasuhde on kestänyt alle vuoden. Yli vuoden asumisen jälkeen irtisanomisaika on 6 kuukautta.

Määräaikainen vuokrasopimus on voimassa sopimukseen merkittyyn päivään.

Määräaikainen vuokrasopimus sitoo vuokralaista ja vuokranantajaa samanarvoisesti: kumpikaan ei voi irtisanoa sopimusta ennen sopimuksen päättymistä kuin yhteisellä päätöksellä.

Irtisanominen

Irtisanomisaika on yksi täysi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika alkaa sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana M2-Kodit on vastaanottanut irtisanomisilmoituksen. Vuokrasopimus päättyy siis seuraavan kalenterikuukauden viimeisenä päivänä. Esimerkki: jos irtisanot vuokrasopimuksen 12.11., sopimus päättyy 31.12.

Tee irtisanominen aina kirjallisesti ja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Voit irtisanoa vuokrasopimuksen sähköisellä lomakkeella tai palauttamalla paperisen lomakkeen M2-Kodeille postitse tai sähköpostitse.

Jos vuokrasopimuksesi on kahden henkilön nimissä, tulee molempien irtisanoa sopimus. Molemmat eivät voi täyttää sähköistä ilmoitusta samanaikaisesti, mutta toisen on tehtävä irtisanominen välittömästi toisen sen tehtyä. Jos molemmat päävuokralaiset eivät ole irtisanoneet vuokrasopimustaan sähköisesti 24 tunnin sisällä, ei irtisanomista voida käsitellä.

Jos asunnon irtisanoo vain toinen osapuoli ja toinen on jäämässä asuntoon, tulee asuntoon jäävän vahvistaa sähköisesti, että koko vuokrasopimus velvoitteineen siirtyy hänen nimiinsä. Tämä tarkoittaa käytännössä, että myös asuntoon jäävän vuokralaisen tule tehdä sähköinen irtisanomisilmoitus. Molempien osapuolten on kirjoitettava lisätietokenttään, että toinen osapuoli on jäämässä asuntoon ja vain toinen muuttaa pois.

Kun M2-Kodit on vastaanottanut ja käsitellyt irtisanomisilmoituksesi, sinulle lähetetään aina kirjallinen vahvistus sekä muutto-ohjeet sähköpostitse. Jos et saa kirjallista vahvistusta kolmen arkipäivän kuluessa, ota yhteyttä M2-Kotien asiakaspalveluun sähköpostitse m2.asiakaspalvelu@ysaatio.fi tai puhelimitse 09 7742 5500.

Irtisanomisilmoituksesi käynnistää asunnon vuokrauksen. Ota huomioon, että irtisanomista ei pysty myöhemmin perumaan, koska asuntoa on saatettu jo tarjota uusille asiakkaille.

Alivuokraus

Alivuokraamisella tarkoitetaan vuokrasuhdetta, jossa vain osa huoneistosta luovutetaan toisen käytettäväksi. Vuokralainen saa ottaa huoneistoonsa alivuokralaisen ilman M2-Kotien lupaa, mikäli alivuokrauksesta ei aiheudu vuokranantajalle huomattavaa haittaa. Alivuokralaiselle saa luovuttaa enintään puolet asunnosta.

Päävuokralainen ja alivuokralainen tekevät keskenään alivuokrasopimuksen, eikä päävuokranantaja eli M2-Kodit ole tämän vuokrasuhteen osapuoli.

Väliaikainen hallinnan luovutus

Väliaikainen luovutus on eri asia kuin alivuokraaminen. Vuokralainen saa lain mukaan luovuttaa enintään kahdeksi vuodeksi koko asuinhuoneiston toisen käytettäväksi.

Luovutukseen täytyy olla perusteltu syy, kuten työ, opinnot, sairaus, vankeus tai muu sellainen syy, jonka vuoksi vuokralainen oleskelee toisella paikkakunnalla useiden kuukausien ajan eikä vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa luovutusta.

Vuokralaisen tulee ilmoittaa väliaikaisesta luovutuksesta kirjallisesti M2-Kodeille viimeistään kuukausi ennen asunnon luovutusta toisen henkilön käyttöön.

Päävuokralainen ja väliaikainen vuokralainen solmivat keskenään määräaikaisen sopimuksen, eikä päävuokranantaja eli M2-Kodit ole tämän vuokrasuhteen osapuoli.

Huomaa, että päävuokralainen vastaa aina asunnon kunnosta ja vuokranmaksuhäiriöistä, vaikka hän ei asu asunnossa.

Asukkaiden lisäys; lapsi tai kumppani

Jos kumppanisi muuttaa asumaan kanssasi, ei vuokrasopimusta tarvitse muokata. Riittää, että uuden asukkaan tiedot lisätään talonkirjoihin, jolloin huoltoyhtiöllä on ajantasaiset tiedot asukkaista. Jos kuitenkin haluat, että uusi asukas lisätään vuokrasopimukselle, pyydämme ARAn asukasvalintaohjeiden mukaiset selvitykset.

Ero

Jos asunnon irtisanoo vain toinen osapuoli ja toinen jää asuntoon asumaan, on molempien osapuolten tehtävä sähköinen irtisanominen. Molempien osapuolten on kirjoitettava lisätietokenttään, kumpi osapuoli on jäämässä asuntoon ja kumpi muuttaa pois. Kun olemme vastaanottaneet ja käsitelleet irtisanomisilmoituksen, saat siitä vahvistuksen.

Asukastoiminta M2-kodeilla

Tule mukaan asukastoimintaan! Tavoitteenamme on lisätä yhteisöllisyyttä ja asumisviihtyvyyttä. M2-Kotien asukastoiminta on kolmiportaista.

Talotoimikunnat

Mikä: Talokohtainen asukastoiminnan ryhmä, jonka jäsenet ja puheenjohtaja valitaan kahden vuoden välein. Asukastoiminta on vapaaehtoista eikä siitä makseta palkkaa.

Tehtävä: Järjestää talon asukkaiden kesken toimintaa, esimerkiksi yhteisiä tapahtumia. Toiminta rahoitetaan talokohtaisilla määrärahoilla.

Alueryhmät

Mikä: Alueryhmän jäsenet valitaan joka toinen vuosi alueellisessa kokouksessa. Mukaan voi tulla kuka tahansa alueella asuva M2-Kotien asukas.

Tehtävä: Alueryhmät järjestävät alueille yhteisiä tapahtumia M2-Kotien ja asukkaiden yhdessä määrittämien teemojen mukaisesti. Teemoja ovat ympäristö ja kierrätys, pelastus ja turvallisuus, luonto ja retkeily, liikunta ja hyvinvointi.

Asukasneuvosto

Mikä: Asukasneuvosto on asukastoiminnan ylin taso ja se koostuu alueryhmien puheenjohtajista.

Tehtävä: Asukasneuvoston puheenjohtaja osallistuu M2-Kotien hallitukseen. Ottaa kantaa M2-Kotien talouteen ja toimintaan.

Asukastapahtumat

Asukastapahtumia ideoi ja suunnittelee aluetoiminnassa mukana olevat asukkaat. Tapahtumatietoja päivitetään tapahtuman lähestyessä.

Kodin hoito ja kunnossapito

Vuokralaisen vaihtuessa M2-Kotien edustaja tarkastaa huoneiston ja teettää tarvittavat korjaukset. Mikäli huomaat asunnon kunnossa huomautettavaa, ilmoita asiasta huoltoyhtiöön. M2-asiakaspalvelu neuvoo tarvittaessa.

Pidä asunto kunnossa! Hoida asuntoasi sekä siellä olevia kodinkoneita ja kalusteita huolto- ja käyttöohjeiden mukaisesti. Olet asukkaana korvausvelvollinen, jos vika tai puute johtuu laiminlyönnistäsi tai tahallisuudestasi.

Vinkkejä ja ohjeita kodin kunnossapitoon löydät myös YouTube-kanavaltamme.

Vastuiden jakautuminen

Katso vastuunjakotaulukosta, mitkä hoito- ja huoltotehtävät kuuluvat sinulle. Mikäli asia ei kuulu vastuullesi, tee vikailmoitus huoltoyhtiöön. Katso huollon yhteystiedot porrashuoneen ilmoitustaululta tai talolistalta.

Vahingon sattuessa voit hakea korvausta omasta kotivakuutuksestasi. Esimerkiksi avainten tai oven avauksen osalta voit hakea korvausta M2-asukkaan AsumisPLUS-vakuutuksesta vakuutusehtojen mukaisesti.

Lue lisää:

Vikailmoitus

Jos havaitset talossasi tai asunnossasi kiireellisesti korjattavan vian, kuten vesivahingon, soita heti huoltoyhtiöön. Yhteystiedot löydät rappukäytävän ilmoitustaululta tai sivuston talolistalta.

Ilmoita vähemmän kiireellisistä vahingoista nettisivustomme vikailmoituksella tai huoltoyhtiölle sähköpostitse.

Maalietu

Haluatko maalata asuntosi seinät? Saat M2-Kotien asukkaana tarvittavat välineet ja laadukkaat maalit omatoimista maalausta varten. Uusissa kiinteistöissä ja Koti kuntoon -remonttien jälkeen maaliedun voit saada aikaisintaan kahden vuoden kuluttua.

Jos haluat maaliedun, ole yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostitse m2.asiakaspalvelu@ysaatio.fi tai puhelimitse 09 7742 5500 ja kerro

 • nimesi
 • puhelinnumerosi
 • osoitteesi
 • asunnon tai maalattavien huoneiden lattiapinta-ala ja
 • haluatko noutaa paketin lähimmästä K-Raudasta vai toimitetaanko maalaustarvikkeet kotiovellesi. Jos haluat, että paketti toimitetaan kotiovellesi, yhteistyökumppanimme on sinuun yhteydessä. Ilmoita myös päivä, jolloin toivot saavasi maalaustarvikkeet.

Tarvikepaketin sisältö on hieman erilainen riippuen siitä, haetko sen K-Raudasta vai toimitetaanko se kotiovellesi. Molemmat sisältävät hyvät välineet laadukkaaseen maalaukseen.

Olemme Tikkurila Oy:n kanssa laatineen maalien värikartan, josta voit valita seinämaalisi sävyn.

Huomaa, että esitteen värisävyt eivät näy oikein näytöllä tai tulostettuna. Varmista sävy maalikaupan aidosta värimallista.

Lue myös:

Huomioithan, että saat maalata vain huoneistosi seinät.

Remontit vuokra-asunnossa

M2-Kodit vastaa asunnon kunnossapidosta ja korjauksista sekä kodinkoneiden toiminnasta.

Vain ammattilainen saa tehdä astianpesukone-, tai pesukoneliitäntöjä. Tämä koskee myös ovisilmän, turvalukon, varmuusketjun ja sälekaihdinten hankkimista ja asentamista. Mitään remontti- tai muutostöitä ei saa tehdä ilman vuokranantajan lupaa. Pyydä lupa vuokranantajalta aina kirjallisesti.

Kodinkoneet

Astianpesukone

Astianpesukoneen saa asentaa vain alan ammattilainen. Kotivakuutus ei korvaa vahinkoja, jos astianpesukone ei ole ammattilaisen asentama. Jos asunnossa ei ole valmiina astianpesukoneen liitäntähanoja, huolto selvittää onko liitäntä mahdollinen. Jos asuntoosi kuuluu astianpesukone, muista tarkistaa säännöllisesti sen puhtaus ja että sen liitännät ovat tiiviit (koskee myös omaa astianpesukonetta). Huoneistoon kuuluvaa astianpesukonetta koskevat vikailmoitukset tehdään huoltoon.

Jääkaappi ja pakastin

Vastuullesi asukkaana kuuluu kylmälaitteiden puhdistus ja sulatus sekä lampun vaihtaminen. Puhdista ja sulata kylmälaitteet säännöllisesti. Huolto vastaa vikojen korjaamisesta ja laitteiden uusimisesta.

Pyykinpesukone

Suosittelemme, että käytät kiinteistön pesutupaa, jos siihen on mahdollisuus. Jos asunnossa ei ole valmiina pyykinpesukoneen liitäntähanoja, huolto selvittää onko liitäntä mahdollinen. M2 maksaa kustannuksiltaan kohtuullisen liitännän asennuksen.

Vakuutukset

Edellytämme asukkailtamme voimassa olevaa kotivakuutusta. Kotivakuutus korvaa muun muassa asukkaan omalle irtaimistolle tapahtuneet vahingot. Se sisältää myös vastuuvakuutuksen, jota voit tarvita yllättävien asumisessa tapahtuneiden vahinkojen varalta.

Esimerkiksi avainten tai oven avauksen osalta voit hakea korvausta M2-asukkaan AsumisPLUS-vakuutuksesta vakuutusehtojen mukaisesti.

Lue lisää:

Lemmikit

Lemmikkieläimet ovat tervetulleita M2-Koteihin. Olet vastuussa lemmikkien aiheuttamista vahingoista, jotka eivät kuulu asunnon normaaliin kulumiseen.

Lemmikit eivät saa tehdä jätöksiään pihalle tai lasten leikkipaikoille. Varmista myös, ettei koirasi haukunta häiritse naapureita. Jos naapurisi koiran pitkäaikainen haukunta häiritsee, asiasta on hyvä ilmoittaa suoraan koiran omistajalle.

Autopaikan varaaminen

Voit vuokrata autollesi tai moottoripyörällesi autopaikan. Autopaikkaa voit tiedustella talosi huoltoyhtiöltä.Talosi huoltoyhtiön yhteystiedot löydät porrashuoneen ilmoitustaululta tai talosivulta.

Piha-alueen kulkureitit tulee aina pitää avoimina pelastusteinä ja siellä pysäköinti on sallittu vain tavaran kuljettamisen ajaksi. Vieraspaikat ovat tarkoitettu vain lyhytaikaiseen pysäköintiin.

Autotallia ei saa käyttää varastotilana, eikä siellä saa säilyttää palavia nesteitä. Auton pesu, huolto ja korjaustyöt tulee suorittaa muualla kuin autotallissa.

Saunavuoron varaaminen

Tarjoamme useimmissa taloissamme asukkaille mahdollisuuden omaan viikoittaiseen saunavuoroon talosaunassa. Voit varata saunavuoron huoltoyhtiöstä.  Tarkista myös talosi ilmoitustaululta, jos talosaunassa on kaikille avoimia lenkkisaunavuoroja. Muistathan pois muuttaessasi irtisanoa myös saunavuorosi, niin naapurit saavat mahdollisuuden niiden käyttämiseen!

Voit varata saunavuoron tai autopaikan, mikäli olet sopimusosapuoli (yksi vuokrasopimuksen allekirjoittaneista) ja olet tehnyt muuttoilmoituksen maistraattiin sekä muuttoilmoituksen huoltoyhtiöön eli ns. talonkirjoihin. Talosi huoltoyhtiön yhteystiedot löydät porrashuoneen ilmoitustaululta tai talosivulta. Talonkirjoihin on merkittävä kaikki huoneistoon muuttavat.

M2-Kotien järjestyssäännöt

M2-Kodeissa jokaisella on oikeus viihtyisään ja turvalliseen asumiseen. Meillä asukkaat huomioivat toisensa ja käyttävät yhteisiä tiloja ja piha-alueita vastuullisesti. Asukkaamme ja heidän vieraansa noudattavat lakien, asetusten sekä vuokrasopimusehtojen lisäksi järjestyssääntöjä ja talon yhteisten tilojen kuten saunan, pesutuvan ja kerhotilan tilakohtaisia ohjeita.

Yhteiset tilat

 • Sinulla on oikeus käyttää talon yhteisiä tiloja. Noudata siisteyttä ja vältä häiriöiden aiheuttamista.
 • Ulko-ovet ovat lukittuina sovittuina aikoina. Huolehdi, että ne sulkeutuvat jälkeesi.
 • Pidä kulkuväylät vapaina paloturvallisuuden vuoksi. Porrashuoneissa ei saa pitää esimerkiksi omia kynnysmattoja. Säilytä lastenvaunuja, polkupyöriä ja muita tavaroita niille osoitetuissa paikoissa, älä porrashuoneissa tai varastotilojen käytävillä. Myös porrashuoneiden edustat ja pihakäytävät on pidettävä vapaina.
 • Varastotiloissa ei saa säilyttää helposti syttyvää materiaalia tai muuta tavaraa, joka lisää tulipalon vaaraa tai vaikeuttaa tulipalon sammuttamista. Älä säilytä tarpeettomia tavaroita yhteisissä tiloissa, vaan vie ne alueen kierrätyspisteeseen.
 • Jos talossa on pesutupa, suosittelemme sen käyttöä, jotta vähennät kosteusvaurioiden riskiä asunnossasi.

Pihat, parvekkeet ja huoneistopihat

 • Pihat, parvekkeet ja huoneistopihat lisäävät asumisen viihtyisyyttä. Äänten kaikumisen takia vältä yöaikaan kovia ääniä.
 • Grillatessa käytä ensisijaisesti talon grillipaikkaa, jos sellainen on. Avotulen teko ja kertakäyttögrillien käyttö on kielletty. Parvekkeilla ja huoneistopihoilla on turvallisinta käyttää sähkögrilliä. Tärkeintä on aina paloturvallisuus.
 • Huolehdi parvekkeesi tai huoneistopihasi siisteydestä ja lumen luonnista. Jos asuntoosi kuuluu huoneistopiha, pidä nurmikko ja istutukset siistinä.
 • Älä tomuta parvekkeella tai ripusta mitään parvekkeen kaiteen ulkopuolelle.
 • Huoneiston tai parvekkeen ulkopuolelle ei saa kiinnittää rakenteita tai laitteita.
 • Käytä mattojen ja vuodevaatteiden tomutukseen sekä pyykin kuivatukseen niille varattuja tiloja.
 • Huolehdi, ettei lemmikkieläimesi tee tarpeitaan kiinteistön alueelle. Lemmikit on pidettävä kytkettyinä eikä niitä saa päästää lasten leikkipaikalle. Lintuja ja muita luonnonvaraisia eläimiä ei saa ruokkia kiinteistön alueella.

Elämisen äänet

Asumiseen kuuluvat myös äänet. Esimerkiksi lasten leikeistä kuuluvat tavanomaiset äänet kuuluvat normaaliin asumiseen. Sen sijaan kovaääninen, toistuva tai pitkäkestoinen meteli tai koiran haukunta on häiritsevää ja sen aiheuttamista on vältettävä. Anna naapureille yörauha välttämällä kello 22–07 pyykin pesua, remontoimista tai muuta sellaista toimintaa, josta syntyy kovaa ääntä tai tärinää.

Jätteet

 • Lajittele jätteet ohjeiden mukaisesti ja vie ne talon keräysastioihin. Sinun tulee huolehtia kiinteistön jäteastioihin kuulumattomien jätteiden, kuten huonekalujen ja vaarallisten jätteiden, viemisestä kunnallisiin keräyspisteisiin.
 • Viemäreihin ei saa laittaa jätteitä tai esineitä, jotka saattavat tukkia ne.

Tupakointi

 • Tupakointi on kielletty yhteistiloissa ja huoneiston sisätiloissa vuokrasopimusehtojen mukaisesti.
 • Savuttomissa kiinteistöissä tupakointi on kielletty koko kiinteistön alueella lukuun ottamatta erillistä tupakointitilaa, jos kiinteistön alueella on sellainen.
 • Tupakointikielto koskee myös sähkötupakointia.

Pysäköinti

 • Pysäköinti on sallittua kiinteistön alueella ainoastaan merkityillä paikoilla. Muualla kiinteistön alueella on sallittu vain tilapäinen huoltoajo. Pelastustiet on pidettävä vapaina.
 • Autopaikat ovat pääsääntöisesti varattu autopaikkasopimuksen tehneille talon asukkaille. Sopimusehdoissa on määritelty tarkemmin niiden käytöstä.
 • Vieraspaikat on tarkoitettu asukkaiden vieraille tilapäiseen pysäköintiin.

Viat ja puutteet

Ilmoita kiinteistön huoltoyhtiöön mahdollisista vioista ja puutteista. Sinulla on velvollisuus tehdä ilmoitus aina, kun vika tai rikkoontuminen saattaa aiheuttaa lisävahinkoja, ellei sitä korjata heti.Jos haluat remontoida tai maalata, sovi etukäteen asiasta isännöitsijän kanssa.

Järjestyshäiriöt

Jos havaitset järjestyshäiriöitä tai puutteita turvallisuudessa, olisi hyvä keskustella asiasta ensin häiriön aiheuttajan kanssa. Ilmoita toistuvasta häiriöistä kirjallisesti isännöitsijälle, joka ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin. Valituksen kohteella on oikeus kertoa oma näkemyksensä asiasta. Rikosepäilyistä tulee aina tehdä ilmoitus poliisille.

Lain mukaan vuokranantaja voi irtisanoa tai purkaa vuokrasopimuksen, jos vuokralainen viettää häiritsevää elämää, hoitaa asuntoa huonosti tai rikkoo terveyden ja järjestyksen säilyttämiseksi tarpeellisia määräyksiä.

Kiinteistön rakenteita tai istutuksia tahallisesti vahingoittaneella on aina korvausvelvollisuus.

Vinkkejä asumiseen Näytä kaikki