ARA-asunnot kokemuksia – Näin asukkaat kertovat

Löysitkö kivan vuokra-asunnon? Huomasit, että kyseessä onkin ARA-asunto ja aloit arvuutella, millaista asuminen ARA-tuetussa talossa on? ARA-asuntoihin liittyy monenlaisia harhaluuloja, joten keskustelupalstoilla saatat törmätä varsin lennokkaisiin juttuihin.

Mitä tarkoittaa ARA?

Jos muutto ARA-tuettuun asuntoon mietityttää, kannattaa tutustua asukkaiden kokemuksiin ARA-asunnoista. Tässä jutussa ääneen pääsevät M2-Kotien asukkaat eri puolilta Suomea.

Tiesitkö tämän?

  • ARA-asuntojen vuokrat ovat säädeltyjä ja siksi niiden vuokrahinnat ovat lähtökohtaisesti edullisempia kuin vapaiden markkinoiden asunnoissa, joissa vuokran suuruuden päättää asunnon omistaja. Lue lisää ARA:n toiminnasta.
  • ARA-asuntojen asukasvalinnoissa ei enää sovelleta tulorajoja, vaan asukasvalintoihin vaikuttavat hakijan varallisuus, elämäntilanne ja asunnon tarpeen kiireellisyys. Muutos astui voimaan maaliskuussa 2018.
  • Varallisuudella tarkoitetaan asioita, jotka konkreettisesti omistat kuten asunto-osakkeita, kiinteistöjä, rahastoja ja arvopapereita.
  • M2-Kodit tarjoavat kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja 30 paikkakunnalla. Asukkaiden vaivattoman ja kestävän arjen mahdollistaminen on meille tärkeää. Emme tavoittele toiminnallamme voittoa.

ARA-asunnot kokemuksia: parasta on sijainti, kohtuullinen vuokra ja mukavat naapurit

Jos M2-Kotien asukkailta kysytään, ARA-asuntojen kokemuksissa korostuvat hyvät naapurit, asuintalon hyvä ilmapiiri ja mahdollisuus vaikuttaa asumiseen. Silti asunnon sijainti on tärkein tekijä, joka vaikuttaa siihen, millainen kokemus ARA-asunnossa asuminen on.

Kotini ikkunoista avautuu upea näköala Salpausselän hyppyrimäille asti. Parasta kodissani on sijainti, edullisuus ja hyvät naapurit. Täällä rappukäytävässä aina tervehditään. Luonteeltani olen tuttavallinen, tykkään jututtaa ihmisiä. Täällä kaikki sujuu. Esimerkiksi pesutupa on hyvä.

Markku, 61, asuu Lahden Hakatorneissa

Kotini sijaitsee luonnonläheisellä alueella. Kotimme on aika pieni, mutta etelään avautuvien ikkunoiden ansiosta valoisa. Meille tehtiin parvekeremontti kaksi vuotta sitten, ja silloin saimme parvekkeelle lasitukset. Sen jälkeen siellä on ollut hyvä kasvattaa kaikenlaista.

Iina, 37, asuu Oulussa Järvitiellä

Tämä on ehdottomasti kivoimpia paikkoja, jossa olen asunut. Alue on tosi rauhallinen ja luonnonläheinen. Käymme retkillä ja vaeltamassa. Takapihalta näkyy uimaranta ja matonpesupiste. Lenkkipolut ovat ihan vieressä ja poikani koulu on vain reilun puolen kilometrin päässä. Lähipalvelut ovat vieressä terveyskeskusta myöten. Talossa on mahtavat naapurit. Meiltä tultiin pian kysymään ystävällisesti, tiedämmekö koiramme itkevän yksinään. Asia esitettiin todella rakentavasti. Muutenkin naapurusto ottaa toisensa huomioon.

Roosa, 28, asuu Kuopiossa Heinäkadulla

Olemme perheen kanssa asuneet Intiön alueella jo 26 vuotta ensin vuokralla yksityisellä ja M2-Kodeilla vuodesta 2021 lähtien. Seutu on rauhallista, edes liikenteen melu ei ulotu tänne. Kotimme on kolmio, jonka neliöt on käytetty tehokkaasti, ja lasitettu parveke tuo lisätilaa. Meidän sokea kissavanhuskin sopeutui uuteen kotiin. Parasta täällä ovat naapurit. Tervehdimme toisiamme ja noudatamme pelisääntöjä. Se jos mikä luo viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Niko, 52, asuu Oulussa Veteraanikadulla

Kuka voi hakea M2-Kotien asuntoa?

Asukkaat mukana vaikuttamassa: ”Kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja talon asiat ovat hyvässä hoidossa”

Monet asukkaat kiittelevät erityisesti aktiivista asukastoimintaa. Jos olet vuokralaisena yksityisellä vuokranantajalla taloyhtiössä, ei sinulla usein ole lainkaan valtaa talon yhteisten asioiden hoitoon. M2-Kodeilla puolestaan asumiseen on mahdollista vaikuttaa pienilläkin jutuilla.

Asukastoiminta M2-Kodeilla

 

Etsimme viime keväänä uutta kotia, kun vaimo löysi tämän netistä. Pistimme hakemuksen heti sisään, sillä vuokra kuulosti sopivalta. Muuttofiilis vain vahvistui, kun kävimme katsomassa asuntoa. Tätä remontoitiin parhaillaan, ja näimme heti, että tästä tulee viisihenkiselle perheellemme hyvä koti. Minut on yllättänyt, kuinka hienosti vuorovaikutus isännöitsijän kanssa täällä toimii. Apua saa aina tarvittaessa, asiat oikeasti etenevät ja fiksut toiveet toteutetaan. Ennen muuttoamme myös kylpyhuonetta remontoitiin, joten toivoimme, että lavuaarin alle saisi kaapin. Kunhan ei pyydä kuuta taivaalta, meitä asukkaita kyllä kuunnellaan.

Vesa, 52, asuu Tuusulan Naavankierrolla

Tykkään asua vanhassa talossa, ja esimerkiksi vanha puulattia säilytettiin toiveestani, kun muutin tänne. Naapureihin tutustuin heti ensimmäisen kuukauden aikana. Kaikki puhaltavat täällä yhteen hiileen, ja se näkyy asumismukavuutena. Ketään ei jätetä pulaan. Asukkaat ovat järjestäneet vaikka mitä yhteistä toimintaa, kuten esimerkiksi lautapeli-iltoja. Kotini on kaikkiin tarpeisiini erittäin näpsäkkä ja toimiva. Asun rauhallisella paikalla, mutta ympärillä on myös elämää.

Pekka, 36, asuu Hyvinkään Puskintiellä

Kotimme on neljännen kerroksen kolmio, jossa on hienointa oma sauna. Olen mukana talotoimikunnassa ja toimin kerhovastaavana. Talon asiat ovat hyvässä hoidossa: asunnot ja yhteiset tilat ovat siistit ja piha grillikatoksineen viihtyisä. Parasta ovat kuitenkin hyvät naapurit.

Armas, 61, asuu Oulussa Pinkelikadulla

Näin haet asuntoa M2-Kodeilta

ARA-asunnot kokemuksia lapsiperheiltä: ”Kaikki tärkeä on lähellä ja toimiva pohjaratkaisu mahdollistaa omaa rauhaa myös vanhemmille”

Kotimme on ihanan valoisa, siisti ja vastaremontoitu, huomattavasti laadukkaampi kuin saatoin kuvitella. Olen nimittäin aina luullut, että tämänhintaiset vuokra-asunnot olisivat huonompikuntoisia. Talo vaikuttaa mukavalta ja hiljaiselta. Tyttäreni koulu on lähellä, on puistoja ja hyvät harrastusmahdollisuudet. Minullakin on lyhyt työmatka.

Medina, 39, asuu tyttärensä kanssa Vantaan Valtuustokadulla

Olemme asuneet M2-Kodeilla Saunalahdessa ja nyt Matinkylässä. Muutimme Matinkylään hieman edullisemman vuokran ja Saunalahteakin parempien liikenneyhteyksien vuoksi. Etenkin lasten kannalta on hienoa, kun ihan vieressä on kolmekin leikkipaikkaa, joita vaihdella. Alue viehättää muutenkin. Ranta, hevostallit, ulkoilumaastot ja Ison Omenan kauppakeskus ovat vieressä. Parasta kodissamme on lasitettu parveke. Siellä on ihana polttaa kynttilää ja juoda kuppi teetä ja rauhoittua, kun lapset ovat nukkumassa. Omaa rauhaa osaa arvostaa, kun on aktiivisia, pieniä lapsia.

Ebba, 32, asuu perheensä kanssa Espoon Kalastajanmäessä

Tämä oli edullinen uudiskohde sopivalla sijainnilla. Lähellä on kouluja ja täältä on hyvät yhteydet moneen paikkaan. Myös kodin toimivalla pohjaratkaisulla oli meille merkitystä. Makuuhuoneeni on toisessa päässä asuntoa ja tyttären toisessa, joten kummallakin on omaa rauhaa. Enää meillä ei ole omaa saunaa, mutta täällä on joustava saunasysteemi. Itselleen voi varata kaksi vuoroa viikossa. Samoin maksuttomasta pyykkituvasta saa hyvin vuoroja. Talomme ylimmässä kerroksessa on mahtava suuri kerhohuone parvekkeineen ja grilleineen. Asukkaat ovat käyttäneet sitä paljon, kerhohuoneen voi vuokrata juhlatilaksi. Olemme itsekin järjestäneet kerhohuoneella tyttären kaverisynttärit.

Satu, 50, asuu tyttärensä kanssa Tampereen Härmälässä Tuiskunkadulla

Perheen kasvaessa vaihdoimme pienemmästä asunnosta tähän kolmioon. Muutto oli helppo: naapurirapusta toiseen. Emme halunneet täältä pois, sillä alue on rauhallinen ja lapsen tarhakin oli ihan vieressä. Naapurusto on yhteisöllinen, on monen ikäistä ihmistä ja julkisilla pääsee helposti keskustaan. Asunnossa oli kuluneet muovimatot ja ne vaihdettiin laminaattiin muuton yhteydessä. Samalla maalasimme itse seinät. Tämä oli iso plussa ja paransi asumisviihtyvyyttä tosi paljon. Koti on ihanan avara ja valoisa. On hienoa, kun M2-Kodeilla ei peritä vuokravakuutta. Se olisi iso lovi esimerkiksi opiskelijan kukkarossa.

Anna, 29, asuu Kuopion Ankkuritiellä

Opiskelijoiden kokemuksia ARA-asunnoista: ”Kodikkuuden tuntu, oma saunavuoro ja hyvät mahdollisuudet kierrättämiseen”

Opiskelupaikan varmistuttua sain asunnon täältä Ristonmaalta. Talo on ihanan rauhallinen, eikä tosiaankaan mikään biletalo, vaikka yliopistolle on matkaa vain kilometri. Taloyhtiössä oli tehty juuri Koti kuntoon -remontti ennen kuin muutin tänne kohta kaksi vuotta sitten. Kotini onkin kuin uusi, vaikka talot ovat valmistuneet jo vuonna 1991. Kun paikat ovat kunnossa, se kannustaa pitämään kodista muutenkin huolta.

Riina, 31, asuu Aarontiellä Jyväskylässä

Tuntuu hyvältä asua rauhallisessa talossa. Muutin tänne Härmälään Kalevasta. Minulle tuli heti kodikas fiilis, kun kävin täällä ensimmäisen kerran. Sellainen pysyvyyden tuntu, että tämä on koti, ei opiskelija-asunto. Reilun 30 neliön asunnostani viidennestä kerroksesta on avarat näkymät. Vaikka neliöitä ei ole paljon, kaappitilaa on yllättävän runsaasti. Erityinen plussa on maksuton sauna, josta vuoroja voi varata kaksikin samalle viikolle. Yllätyin, kun näin keittiön roskiskaapin. Ei tosiaankaan tarvitse säätää lajittelun kanssa, kuten edellisessä asunnossani.

Jonna, 23, asuu Tuiskunkadulla Tampereella

 

Opiskelija-asunnot

M2-Kotien nuorisoasunnot

Eläkeläisten kokemuksia ARA-asunnoista: ”M2-Kodeilla asuminen on turvattua”

Meidän talossa kukaan ei joudu kuolemaan yksin. Naapurit pitävät huolta ja auttavat toinen toisiaan. Minäkin olen saanut kaupassakäyntiapua, kun en päässyt jossain vaiheessa kävelemään. Talotoimikuntamme on aktiivinen. Järjestämme tapahtumia juhlapyhien mukaan ja vietämme muutenkin aikaa yhteisellä pihalla. Muutin tänne melkein 12 vuotta sitten. Asuntoa etsiessä ainoa ehtoni oli, että ei Hervantaan. Mutta niinhän siinä sitten kävi, että tytär sanoi parvekkeelta avautuvaa ihanan rauhallista ja luonnonläheistä maisemaa ihaillessaan, että kyllä tämä on sinun kämppäsi. En ole katunut!

Riitta, 65, asuu Insinöörikadulla Tampereen Hervannassa

Lue lisää ARA-asunnot kokemuksia – tutustu asukastarinoihin