Asunnon vaihtaminen

Tilanteet saattavat elämässä muuttua nopeastikin. Joskus se tarkoittaa sitä, että täytyy löytyä uusi, sopivampi koti. Meillä M2-Kodeilla on erikokoisia asuntoja ympäri Suomea erilaisiin elämäntilanteisiin.

Asunnon vaihtaminen elämäntilanteen muutoksen vuoksi

M2-Kotien asukkaana voit hakea uutta asuntoa esimerkiksi asunnon koon, vuokran tai sijainnin muutoksen vuoksi. Asunnon vaihto isompaan tai pienempään voi olla ajankohtaista perheen kasvaessa tai eron hetkellä. Tulotason muuttuessa pienemmäksi asunnon vaihto halvempaan voi olla järkevä ratkaisu taloudellisesti.  Asunnon vaihdon tarve ja kiireellisyys tulkitaan ARAn ohjeiden mukaisesti.

Kun olet löytänyt toiveitasi ja tarpeitasi vastaavan asunnon hakupalvelussamme, täytä asunnon vaihtoa varten asuntohakemus. Valitse hakemuksessa kohta ”Asun jo M2-Kotien asunnossa”. Kirjoita lisätiedot -kenttään perustelu asunnon vaihdolle sekä mahdolliset toiveet tulevasta asunnosta ja alueesta. Irtisano nykyinen vuokrasopimuksesi vasta kun vaihtoasunnon saaminen on varmistunut.

Jos M2-Kodeilla vapautuu hakutoiveidesi mukainen asunto ja pystymme tarjoamaan sitä sinulle, olemme sinuun yhteydessä.

Edellytys M2-Kotien asunnon vaihdolle on myös se, että sinulla ei ole tällä hetkellä vuokravelkaa M2-Kodeille, eikä asumisessasi ole ollut muitakaan häiriöitä. Tarkistamme luottotietosi ennen vaihtoa. Maksuhäiriömerkinnät vaikuttavat uuden vuokrasopimuksen vakuuden määrään.

Vuokrasopimuksen alkamispäivä sekä nykyisen asunnon irtisanomisaika sovitaan erikseen vaihdon yhteydessä. Sinulla on mahdollisuus valita nykyisen vuokrasopimuksen päättymispäivä ja uuden vuokrasopimuksen alkamispäivä kohtuullisuuden rajoissa. Pääsääntöisesti kahta päällekkäistä vuokraa ei tarvitse maksaa.

Asuntoa ei voi vaihtaa, jos:

  • Vaihtoa hakevalla ei ole selkeää tarvetta vaihdolle. Selkeitä syitä vaihdolle ovat esimerkiksi paikkakunnan vaihto työn tai opiskelun vuoksi, liian suuri, liian pieni tai kallis asunto.
  • Vaihtaja hakee kalliimpaan vuokra-asuntoon ja hänellä on nykyisessä vuokrasopimuksessa tuoretta vuokravelkaa M2-Kodeille. Vuokrat tulee maksaa ajallaan 6 kk ennen kuin vaihtoa voi hakea uudelleen.

Asunnon vaihto asukkaiden kesken

M2-Kotien asukkaat voivat vaihtaa asuntoja keskenään, jos ARAn määrittämät edellytykset asunnonvaihdolle täyttyvät.

Keskinäisessä asunnonvaihdossa asukkaat etsivät sopivan vaihtoasunnon itse. Asunnonvaihtoilmoituksen voi tehdä kätevästi OmaM2-palvelussa.

Jos haluat vaihtaa asuntoja jonkun muun asukkaan kanssa, pitää molempien hakijoiden täyttää oma asuntohakemus. Valitkaa silloin hakemuksessa ”Asun jo M2-Kodeilla”-kohta ja kirjatkaa lisätiedot -kenttään mitä asuntoa, ja kenen kanssa haluatte vaihtaa.

Vuokrausneuvottelija käsittelee hakemukset ARAn ohjeiden mukaisesti ja katsoo nykyisen vuokrasuhteen maksu- ja asumishistorian sekä tarkistaa luottotiedot. Mahdolliset luottotietomerkinnät vaikuttavat uuden vuokrasopimuksen vakuuden määrään.

Irtisano nykyisen asuntosi vuokrasopimus vasta, kun halutun vaihtoasunnon saaminen on vahvistettu. Keskinäisissä vaihdoissa M2-Kodit ei tee erillisiä muuttotarkastuksia.