Asuntojen vuokraus – vinkit ensimmäiseen omaan kotiin muuttavalle

Oletko muuttamassa elämäsi ensimmäistä kertaa asuntoon vuokralle? Ehkä olet aloittamassa opinnot tai toivot, että voit jatkaa edullista asumista työelämään siirtyessä? Edullisen asunnon vuokraus on hyvä tapa säästää asumismenoissa samalla, kun keräät säästöjä esimerkiksi ensimmäistä omistusasuntoa varten.

Tässä artikkelissa käymme läpi asuntojen vuokrauksen pääperiaatteita. Opit, mitä on hyvä ottaa huomioon ennen asunnon vuokrausta ja miten asuntojen vuokraus M2-Kodeilla etenee.

M2-Kodeilta löydät kaupungin reiluimmat vuokraneliöt 30 paikkakunnalla ympäri Suomen. Asuntojen vuokraus kauttamme on järkihintaista ja vaivatonta: tarjoamme asuntoa sitä eniten tarvitsevalle. Asunnon vuokraus M2-Kodeilta onnistuu ilman vuokravakuutta.

Jos olet menettänyt luottotietosi, asuntojen vuokraus vapailta markkinoilta voi olla hankalaa. Maksuhäiriöt eivät ole este kodin saamiselle M2-Kodeilta, mutta tällöin vuokravakuutena peritään 1–3 kuukauden vuokraa vastaava summa.

Miksi M2-Kodit?Avautuu uuteen ikkunaan

Asuntojen vuokraus vaatii kärsivällisyyttä

Erityisesti suurimmissa kaupungeissa voi tuntua siltä, että asunnon vuokraus on mahdoton tehtävä. Varsinkin pienemmistä asunnoista on pulaa, joten asunnon vuokraus kysyy kärsivällisyyttä.

Asuntojen vuokrauksessa kannattaakin edetä avoimin mielin. Älä tee liian tiukkoja rajauksia asunnon sijainnista tai varustelusta. Tutustu eri toimijoiden vuokraamiin asuntoihin ja vertaile vaihtoehtoja. Kun haluat vuokrata asunnon, hakemus kannattaa jättää samaan aikaan useammalle eri taholle.

Olipa toiveissasi asunnon vuokraus yksityiseltä vuokranantajalta, säätiöltä tai asuntoja välittävältä yritykseltä, on asuntojen selaaminen ensimmäinen askel asuntojen vuokraukseen.

Vapaat asunnot

 Näin haet asuntoa M2-kodeilta

Asuntojen vuokraus M2-Kodeilta – erilliset nuorisoasunnot nopeuttavat prosessia

Nuorille aikuisille asuntojen vuokraus M2-Kodeilta on nykyään entistä helpompaa, sillä olemme panostaneet nuorisoasuntoihin. M2-Kotien nuorisoasunnot on tarkoitettu 18–29-vuotiaille asunnonhakijoille. M2-Kotien nuorisoasunnoissa saa asua 35-vuotiaaksi asti ja asuntoja löytyy niin yksinasuville kuin pariskunnillekin. Myös nuorisoasuntojen vuokrauksessa noudatamme tarveharkintaa, eli nuorisoasuntoja pyritään tarjoamaan niitä eniten tarvitseville.

Jos haluat vuokrata asunnon M2-Kodeilta, lisää hakemukselle mahdollisimman monta eri asuntoa, joista voisit olla kiinnostunut.

Mitä laajemmat hakuehdot esimerkiksi sijainnin ja vuokra-ajan osalta annat, sen paremmin pystymme tarjoamaan sinulle sopivaa asuntoa vuokralle. Hakemus on voimassa 3 kk kerrallaan, joten voit hakea myös asuntoja, jotka eivät sillä hetkellä ole vapaana.

Tästä artikkelista löydät lisätietoja siitä, mitä asuntojen vuokraus etenee, kun olet jättänyt hakemuksen.

Tutustu nuorisoasuntoihin ja täytä hakemus

Mitä kannattaa huomioida ennen vuokraamista?

Mieti, mikä sinulle on asumisessa tärkeää. Arvostatko sujuvia kulkuyhteyksiä keskustaan, kävelymatkaa lähikauppaan vai sittenkin tiskikonetta? Voisitko luopua lasitetusta parvekkeesta, jos taloyhtiöllä on viihtyisä piha? Kirjaa kriteerisi konkreettisesti ylös – asuntojen vuokraus ja ilmoitusten vertailu on helpompaa, kun tiedät mistä voit joustaa ja mistä et.

Kun olet muuttamassa ensimmäiseen asuntoon vuokralle, myös lähipiirilläsi voi olla mielipiteitä asunnon kunnosta tai asuinalueesta. Tärkeintä kuitenkin on, että itse tiedät mitä toivot uudelta kodiltasi ja minkälaisella alueella viihdyt. Monet asuinalueet saattavat yllättää positiivisesti!

Asunnon vuokrauksen parhaat käytänteet

  • Säilytä avoin mieli – liian tiukat rajaukset esimerkiksi sijainnin suhteen voivat heikentää mahdollisuuksiasi vuokrata asunto.
  • Mieti, mistä asioista olet valmis joustamaan – jos asunnosta löytyy astianpesukone, voisitko sittenkin vuokrata asunnon hieman kauempaa keskustasta?
  • Ole realistinen vuokratason suhteen – asunto ja vuokra eivät saisi viedä liian suurta osuutta kuukausibudjetistasi.
  • Tutustu asuntoilmoitukseen huolella – useimmat asunnon vuokrauksen kannalta kriittiset tiedot löydät jo ilmoituksesta.
  • Pohdi miten tärkeää asumisen yhteisöllisyys sinulle on – M2-Kodeilla yhteisöllisyyteen on panostettu mm. Kun talossa tapahtuu, tulet helpommin tutuksi myös naapureiden kanssa, mikä helpottaa asettumista uudelle asuinalueelle.

Lue lisää siitä, miksi vuokrata asunto M2-kodeilta

Asuntojen vuokraus – vaadittavat asiakirjat

Asunnon vuokraus Suomessa onnistuu henkilöllisyystodistuksella. Jotkin vuokranantajat toivovat myös todistusta työpaikasta eli esimerkiksi kopion viimeisimmästä palkkakuitista tai todisteen vastaanotetusta opiskelupaikasta.

M2-Kodeilla hakemukseen ei tarvitse heti lisätä liitteitä. Voit jättää hakemuksen meille käsiteltäväksi ja kerätä liitteet rauhassa. Tarkistamme alla mainitut dokumentit vasta siinä vaiheessa, jos sopiva asunto löytyy ja tarjoamme asuntoa vuokralle sinulle.

Jos toiveissa on asunnon vuokraus M2-Kodeilta, ja sinulle tarjotaan asuntoa, tarvitset lisäksi:

  • Verotustodistuksen (esitäytetty veroilmoitus), jonka löydät esimerkiksi OmaVerosta.
  • Palkkatodistukset tai kuluvan vuoden tulorekisteriotteen.
  • Todistuksen tukien määrästä (esim. opintotuki).
  • Selvityksen omaisuuden arvosta, jos sinulla on varallisuutta.

Lue lisää asuntohakemuksen liitteistä ja katso vinkit M2-Kotien asuntohakemuksen täyttämiseen.

Kun olet lähettänyt hakemuksen, saat vahvistuksen tekstiviestillä tai sähköpostilla hakemuksen saapumisesta M2-Kodeille.

Lue myös: Asuntohakemus lähetetty – mitä seuraavaksi tapahtuu?

Asuntojen vuokraus M2-Kodeilta – 4 asiaa, jotka kannattaa muistaa

1) Ei jonotussysteemiä – tarve ratkaisee

Asunnonhakijoita ei laiteta hakemuksen jättöpäivän mukaiseen jonotusjärjestykseen, eikä hakija saa jonotusnumeroa. Sen sijaan M2-Kodeilla noudatetaan tarveharkintaa. Vapautuvaa asuntoa tarjotaan ensimmäiseksi sellaiselle, joka tarvitsee sitä kiireellisimmin, ja jonka hakukriteereihin asunto sopii.

 

2) Hakemuksella kysytään varallisuustietoja

Vaikka ARA-kohteisiin ei ole enää tulorajoja, tulot ennen verojen vähennystä merkitään hakemukseen. M2-Kotien asuntojen vuokrauksessa useamman samantyyppisen hakijan joukosta pienituloisempi on etusijalla.

Löydät omat varallisuustietosi verottajan lähettämästä verotuspäätöksestä ja sen erittelyosasta. Säästötilin saldon tai mahdollisten osakkeiden arvot voit osoittaa verkkopankin kopiolla.

Asuntojen vuokrauksen varallisuusrajat vaihtelevat kunnittain.

 

3) Täydennä hakemusta helposti verkkopalvelussamme

Jos haet asuntoa vuokralle M2-Kodeilta, hakemus on voimassa kerrallaan 3 kuukautta. Voit muokata voimassa olevaa asuntohakemustasi verkkosivuillamme tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Kun muokkaat hakemusta, hakemus on voimassa jälleen 3 kk päivityksestä eteenpäin. Hakemusta kannattaa päivittää etenkin, jos oma tilanteesi asuntojen vuokrauksen suhteen muuttuu tai hakemuksella olevat tiedot, kuten palkkatiedot muuttuvat.

Jos hakemus vanhentuu (3 kk jälkeen), joudut tekemään kokonaan uuden hakemuksen. Tältä sivulta löydät lisätietoja hakemuksen päivittämisestä.

 

4) Tarjottua asuntoa ei ole pakko ottaa vastaan

M2-Koteihin ei järjestetä yleisiä näyttöjä, kuten tavallisiin vuokra-asuntoihin. Asuntonäyttö on aina yksityinen juuri sille hakijalle, jolle asuntoa tarjotaan. Siksi näyttöön kannattaa ehdottomasti tulla ja tutustua asuntoon livenä. Jos sinulle tarjotaan asuntoa vuokralle, sinun ei kuitenkaan ole pakko ottaa vastaan. Tästä artikkelista löydät vinkkejämme vuokra-asuntonäyttöön.

Lue myös: M2-Kotien asuntotarjous saatu – mitä sitten tapahtuu?