Asuntohakemus lähetetty – mitä tapahtuu seuraavaksi?

1) Odota vahvistusta vuokra-asuntohakemuksen perillemenosta

Saat vahvistuksen hakemuksen saapumisesta M2-Kodeille tekstiviestillä tai sähköpostilla sen mukaan, miten olet valinnut hakemuksessa.

Sähköisesti täytetty hakemus on saman tien M2-Kotien järjestelmissä ja vuokrausneuvottelijoiden tutkittavana. Paperisena täytetty hakemus on järjestelmissä päivän parin sisällä saapumisesta. Jos asunnontarpeesi on kova ja vapaana sattuu olemaan juuri sopiva asunto, voit saada asuntotarjouksen jopa samana päivänä.

Useimmiten asuntoa joutuu odottamaan, mutta on vaikea arvioida kuinka kauan. Yleensä kuun lopussa vapautuu asuntoja alkukuuta enemmän. Hakuruuhkaa saattaa olla esimerkiksi syksyisin, kun opiskelijavalinnat selviävät. Joissain M2-Kotien kohteissa asuntoja vapautuu vain harvoin.

2) Asuntoja ei tarjota hakujärjestyksessä

Asunnonhakijoita ei laiteta hakemuksen jättöpäivän mukaiseen jonotusjärjestykseen, eikä hakija saa jonotusnumeroa. Sen sijaan M2-Kodeissa noudatetaan tarveharkintaa. Vapautuvaa asuntoa tarjotaan ensimmäiseksi sellaiselle, joka tarvitsee sitä kiireellisimmin, ja jonka hakukriteereihin asunto sopii. Näin ollen emme valitettavasti voi taata asuntoa kaikille asuntoa meiltä hakeneille.

M2-Koteihin ei myöskään järjestetä yleisiä näyttöjä, kuten tavallisiin vuokra-asuntoihin. Asuntonäyttö on aina yksityinen juuri sille hakijalle, jolle asuntoa tarjotaan. Vaikka siis huomaisit M2-Kotien verkkosivuilta, että sinua kiinnostava asunto olisi vapaana, et voi valitettavasti ilmoittautua katsomaan sitä.

3) Hoida viranomaisasiat kuntoon

Asuntotarjousta odottaessa kannattaa huolehtia, että dokumentit ja hakemus ovat ajan tasalla ja kunnossa. Päivitä asuntohakemustasi M2-Kotien asiakaspalvelussa, etenkin jos elämäntilanteesi muuttuu.

Esimerkiksi erotilanteessa on tärkeä selvittää, tulevatko lapset asumaan hakijan kanssa. Jos olet sosiaalitoimiston asiakas, voit pyytää sosiaalityöntekijältäsi lausunnon, jossa hän puoltaa asunnon saamista.

Kun paperit ovat kunnossa, aikaa ei mene hukkaan, kun sinulle tarjotaan asuntoa. Varallisuus- ja tulotietojen tarkistuksen yhteydessä tarkistetaan myös hakijoiden luottotiedot. Maksuhäiriömerkintä ei ole este asunnon saamiselle, mutta kanssasi saatetaan tehdä aluksi määräaikainen vuokrasopimus ja pyytää vuokravakuutta.

4) Tarjottua asuntoa ei ole pakko ottaa vastaan

Asuntonäytöllä pääset tutkimaan, onko asunto mieluinen. Jos asunnossa on puutteita, voit keskustella isännöitsijän kanssa niiden korjaamisesta. Tarvittaessa M2-Kodit tarjoaa maalit, jos seinään tarvitaan uutta väriä.

Lue lisää aiheesta: Vinkkejä vuokra-asuntonäyttöön

Voit miettiä asuntonäyttöä seuraavaan päivään, otatko asunnon vastaan. Asunnosta saa kieltäytyä ja jäädä odottamaan mieluisampaa kotia. Tästä ei ketään rangaista. Muista kuitenkin, että uusia asunnonhakijoita tulee koko ajan lisää, eikä ole sanottua, milloin sinun hakukriteereihisi osuva asunto vapautuu seuraavaksi.

5) Muista uusia asuntohakemus

M2-Kotien vuokra-asuntohakemus on voimassa kolme kuukautta kerrallaan. Sinun on itse muistettava uusia hakemus asiakaspalvelussa. Kun uusit asuntohakemuksen ajoissa, hakemusta ei tarvitse täyttää uudestaan.

Käy katsomassa paikkakuntasi M2-Kodit ja jätä asuntohakemus jo tänään.

Lue myös aikaisempi vinkki: Näin haet asuntoa M2-Kodeilta.