Vuokra-asuntohakemus – Näin täytät M2-Kotien hakemuksen oikein

1) Pidä mahdollisuudet avoimina

Uutta kotiasi haetaan niillä tiedoilla, jotka merkitset hakemukseen.

Mieti siis tarkkaan, minkälaisia rajauksia teet asunnon kokoon, varustukseen ja sijaintiin. Jos merkitset haluavasi 30–40 neliömetrin kokoisen parvekkeellisen yksiön hissillisestä talosta, jonka vuokra ei ylitä tiettyä summaa, sinulle tarjotaan tämän rajauksen mukaisia asuntoja.

Sama koskee myös toivomasi asunnon sijaintitietoja ja paikkakuntaa. Mahdollisimman laajan alueen valinta parantaa mahdollisuuksia saada asunto meiltä. Mutta jos haluat asua nimenomaan esimerkiksi Vantaalla, älä ruksaa hakemukseen naapurikuntia.

Etsitkö kotia? Hae meiltä! 

2) Asunnontarpeen kiireellisyys ratkaisee

M2-Kodit ovat valtion tuella rakennettuja ARA-säädeltyjä vuokra-asuntoja, joiden asukasvalintaa ohjaavat varallisuus ja asunnontarpeen kiireellisyys. Tämän vuoksi nykyisestä asumistilanteestasi kysytään tarkasti.

M2-Kodeilla asuu mahdollisimman monipuolisesti eri ikäisiä ja kokoisia perheitä sinkuista opiskelijoihin, lapsiperheisiin ja eläkeläisiin. Hakijoiden kärkeen nousevat ne, joilla on suurin uhka menettää nykyinen kotinsa tai joilla ei ole asuntoa lainkaan.

Kerro siis asuntohakemuksen lisätiedoissa tarkemmin, miksi haet asuntoa.

3) Ota esiin oikeat dokumentit

Hakemusta täyttäessäsi sinulta kysytään varallisuustietoja. Ne löytyvät verottajan lähettämästä verotuspäätöksestä ja sen erittelyosasta.

Varallisuutta ovat esimerkiksi asunnot, kiinteistöt, säästöt, pörssiosakkeet ja rahasto-osuudet sekä maaomaisuus, kuten metsäpalstat tai osuudet niistä. Asunnon ja kiinteistön arvoa voit kysyä esimerkiksi kiinteistönvälittäjältä. Säästötilin saldon tai mahdollisten osakkeiden arvot voit osoittaa verkkopankin kopiolla. Varallisuusrajat vaihtelevat kunnittain.

ARA-kohteisiin ei ole enää tulorajoja, mutta tästä huolimatta tulot ennen verojen vähennystä merkitään hakemukseen. Useamman samantyyppisen hakijan joukosta pienituloisempi on useimmiten etusijalla.

Hakemukseen tarvitaan vastaavat tiedot myös mukana muuttavasta täysi-ikäisestä hakijasta.

4) Luottotiedotonkin voi saada kodin

Luottotietonsa menettäneen voi olla hankala löytää vuokra-asuntoa vapailta markkinoilta.  M2-Kotien asuntoon pääsee muuttamaan, vaikka maksuhäiriömerkintöjä olisi.

Jos maksuhäiriöitä on, tehdään aluksi määräaikainen vuokrasopimus 1–3 kuukaudeksi ja lisäksi  saatetaan pyytää vakuutta.

Kun kaikki sujuu hyvin, sopimus muutetaan toistaiseksi voimassaolevaksi. On siis turha pelätä velkojen suuruuden merkitsemistä asuntohakemukseen.

5) M2-Kotien vuokra-asuntohakemusta voi täydentää

Jos haluat muuttaa antamiasi tietoja tai elämäntilanteesi muuttuu, voit muokata hakemustasi. Muokkaa hakemusta itse verkkosivujemme kautta tai ole yhteydessä M2-Kotien asiakaspalveluun.

Hakemusta on erityisen tärkeää päivittää, jos joudut muuttamaan vanhasta asunnostasi jo aiemmin pois tai kanssasi muuttaakin eri määrä ihmisiä kuin alun perin kirjasit hakemukseen. Perheen koon muuttuessa myös haettavan asunnon koko voi muuttua.

M2-Kotien asuntohakemus on voimassa kolme kuukautta. Hakemuksen voi tehdä uudelleen verkkosivuillamme tai soittamalla M2-Kotien asiakaspalveluun. Hakemuksen liitteeksi ei liitetä dokumentteja. Niitä kysytään vasta siinä vaiheessa, kun sinulle tarjotaan asuntoa.

Käy katsomassa paikkakuntasi M2-Kodit ja jätä oma asuntohakemuksesi jo tänään.