Vinkkejä vuokra-asuntonäyttöön

Sillä on totisesta merkitystä, että viihdyt kodissasi. Kun olet etsimässä uutta vuokra-asuntoa, moni pitää näyttöä kaikista tärkeimpänä vaiheena, sillä silloin pääset kunnolla tutustumaan asuntoon. Monelle asunnon ensivaikutelma on varsin tärkeä ja näytössä pääset tunnustelemaan omia fiiliksiä: olisiko tässä sinun seuraava kotisi?

Olet luultavasti nähnyt kuvia kyseisestä asunnosta, mutta näytössä pääset katsomaan, vastaako asunto oikeasti toiveitasi ja kriteereitäsi. Näyttöön kannattaa siis valmistautua hyvin, jotta pystyt lyhyessä ajassakin päättämään, voisiko kyseessä olla sinun seuraava vuokra-asuntosi. Jaamme seuraavaksi vinkkimme kuinka valmistautua asuntonäyttöön ja miten saat näytöstä kaiken tarpeellisen informaation irti!

ETSITKÖ UUTTA KOTIA? TUTUSTU ASUNTOIHIMME!

Tutustu vuokra-asuntoon

Nainen pohtii vuokra-asunnon plussia ja miinuksia ja josko pitäisi mennä asuntonäyttöön.

Ennen asuntonäyttöön saapumista on kaikin puolin fiksua tutustua tarjolla olevaan asuntoon perinpohjin. Näyttöön ei ole järkevää mennä, jos se ei lähtökohtaisesti ole omia asumistarpeita vastaava. Jos löytyy kiinnostava ja omia kriteereitä vastaava asunto, on pohjapiirustukseen, kuviin ja muihin asunnon yksityiskohtiin perehtyminen tärkeää. Näin tietyt odotukset syntyvät ja asuntonäytössä pääset näkemään, vastaako asunto ajatuksiasi. Monelle on tässä vaiheessa noussut ilmoille asunnosta kysymyksiä,  joihin lähdetään hakemaan vastauksia asuntonäytöstä.

M2-Kotien asunnonhakemisprosessi on siinä mielessä erityinen, että kutsumme potentiaaliset hakijat yksityiseen asuntonäyttöön. Toisin sanoen, jos sinulle on tarjottu mahdollisuutta asuntonäyttöön, on vuokra-asunnon vastaanottaminen sinun käsissäsi. Tilanne on siten ihanteellinen! Sinun ei tarvitse kilpailla näytössä muiden hakijoiden kanssa, mikä on hyvin tyypillistä varsinkin yleisissä asuntonäytöissä.

Asuntonäytön jälkeen sinulla on noin päivä aikaa ilmoittaa M2-Kodeille päätöksestäsi. Voit aina myös kieltäytyä asunnosta. Siksi kannattaa laittaa kaikki paukut näyttöön, jotta päätöksenteko olisi mahdollisimman helppoa. Silloin voit olla rauhallisin mielin päätöksesi kanssa, kun olet asuntonäytössä päässyt selvittämään kysymyksiä.

Tutustu siis huolellisesti tarjolla olevaan vuokra-asuntoon sekä asuinalueeseen, ja mieti rehellisesti, mikä asunnossa on hyvää ja mikä mahdollisesti vielä mietityttää. Kun itsellesi on selvää, mitä asioita näytössä haluat selvittää, ei mene sormi suuhun vaikka innostuksissasi menisit näytössä hiukan lukkoon.

Tule ajoissa näyttöön

Nuorimies matkalla asuntonäyttöön. Ajoissa olemalla säästää kaikkien aikaa ja hermoja.

Aikataulujen pitämisestä ei voi koskaan muistuttaa liikaa, sillä siten säästät niin itsesi kuin muiden aikaa. Näytöt ovat yleisesti melko lyhyitä, joten ei kannata hukata tärkeitä minuutteja myöhästymisen vuoksi. Kun olet ajoissa, voit rauhassa tutustua asuntoon, eikä sinun tarvitse hätäisesti tutkia asuntoa, kun et ole jättänyt saapumista viime hetkeen.

On fiksua jättää hiukan aikaa myös asuinalueeseen tutustumiseen näytön yhteydessä. Siten voit rauhassa tutustua taloon ja asuntoon, kun kaikki aika asuntonäytöstä on käytetty tehokkaasti.

Se on myös varmaa, että olemalla ajoissa ilostutat myös vuokrausneuvottelijan tai asunnonesittelijän päivää. Tuntuva myöhästyminen varmasti hermostuttaa, niin itseäsi kuin muita. Jos tulet hikipäässä juosten näyttöön, saattaa helposti mennä pasmat sekaisin ja näytössä ei kykene rauhassa tutustumaan asuntoon. Ole siis fiksu ja ajoissa paikalla!

Tutki asunto tarkkaan

Pari mittailee vuokra-asunnon seiniä asuntonäytössä. Näytössä pääsee tutkimaan asuntoa tarkasti.

Monelle voi käydä helposti niin, että jos vuokra-asunto on näytössä mieleinen, voi innostuksissaan unohtaa etukäteen mietityt kysymykset. Tällöin voi jäädä tutkimatta tärkeitä asioita asunnosta. Vaikka asunto on ihana, olisi ikävää huomata myöhemmin, että se ei syystä tai toisesta olekaan itselle ihanteellinen. Pieni muistilista helpottaa asioiden muistamista.

Ota huomioon asuntonäytössä ainakin nämä asiat:

  • Asunnon pohjarakenne: Miten omat huonekalut istuvat asuntoon, tarvitseeko hankkia uusia huonekaluja?
  • Ikkunoiden suunta: Toivotko, että asuntoon tulisi valoa aamulla, keskipäivällä tai illalla?
  • Yhteiset tilat: Millaiset ovat varastotilat, autopaikat, kerhotilat, kellari, saunatilat?
  • Säilytystilat: Löytyykö asunnosta tarpeeksi säilytystilaa vai pitääkö keksiä omia ratkaisuja?
  • Hissi: Onko hissiä, ja miten se sopii lastenvaunuille tai pyörätuolille?
  • Alueen palvelut: Onko alueella itselle tarpeellisia palveluita ja harrastusmahdollisuuksia?
  • Piha-alue: Onko talon ympäristö itselle mieluinen?

Osalle ihmistä on myös tärkeää, että asunto tuntuu kodilta heti sinne saapuessa, joten kannattaa tunnustella myös omaa ensitunnelmaa. Tuntuuko vuokra-asunto paikalta, jonne haluaisit asettua? Voisitko tehdä asunnosta omannäköisesi?

Voi olla fiksua myös ottaa kuvia asunnosta, joita voi katsella jälkeenpäin ja kysyä vielä muiden mielipidettä. Jos asunto on tyhjillään, se sopii hyvin myös M2-Kotien asuntonäytöissä. Toinen vaihtoehto on listata muistiinpanoja ylös, vaikkapa puhelimen muistioon. Näin voit myöhemmin palata omiin huomioihin, jos jokin asia vielä askarruttaa. Mittojakin voi ottaa, jos se tuntuu tarpeelliselta.

Kysy esittelijältä mieltä askarruttavat kysymykset

Asuntonäyttö on se hetki, jolloin voit kysyä asunnon esittelijältä kaikki mieleen juolahtavat kysymykset. Nyt tai ei koskaan on se hetki, joten älä emmi turhaan. Esittelijä on paikalla auttamassa, joten häneltä jos keltään kannattaa kysyä kaikki mieleen juolahtavat ajatukset.

Jos sinulla on kysymyksiä muutoin M2-Kotien vuokraukseen liittyvistä asioista, vuokraneuvottelijamme kertovat mielellään lisää prosessistamme.

Yleisesti asioita, joita näytössä voi olla fiksua varmistaa:

  • Naapurit: Kannattaa kysyä onko esittelijällä tietoa naapureista. Asuuko taloyhtiössä lapsiperheitä, opiskelijoita, vanhuksia?
  • Asuinalue: Jos alue ei ole itselle ennestään tuttu, osaa esittelijä varmasti kertoa lisää alueen palveluista ja yleistunnelmasta.
  • Talon yhteisöllisyys: Osa asunnonhakijoista toivoo erityisesti yhteisöllistä asuintaloa, jolloin tästä kannattaa kysäistä esittelijältä. Järjestetäänkö taloyhtiössä tapahtumia tai muuta yhteisöllistä toimintaa?

Käy tutkimassa asuinaluetta

Perhe tutustumassa uuteen  asuinalueeseen. Vuokrakotia valitessa viihtyisä asuinalue on tärkeä!

Asumisviihtyvyyteen vaikuttaa suuresti myös vuokra-asunnon asuinalue. Siksi kannattaa jättää aikaa myös asuinalueeseen tutustumiseen. Miten sopisit kyseiseen kaupunginosaan? Onko se tarpeeksi rauhallinen ja lähellä luontoa? Vai haluatko asua lähempänä kaupungin keskustaa, jossa palvelut ovat lähellä?

Sopiiko oma arki kyseiseen asuinalueeseen? Onko lähettyvillä kauppaa? Miten julkiset kulkuvälineet kulkevat alueella? Entä kuntosali, lenkkipolut, lähipuistot, päiväkodit, koulut, lähiravintolat… Nämä asiat voivat olla hyvinkin tärkeitä, joten lähialueeseen kannattaa tutustua itse asunnon lisäksi. Siten ei myöskään jää kysymyksiä ilmoille itse asuinalueesta. On tärkeää, että pystyt kuvittelemaan asuvasi kyseisellä alueella.  Jos tiedät ihmisiä, joille alue on tuttu, kannattaa myös kysyä heidän mielipidettään asunnosta.

Näillä vinkeillä sinä selviät mainiosti asuntonäytössä ja pystyt tekemään joskus vaikeankin päätöksen, että onko kyseinen asunto juuri sinun kotisi. M2-Kodeilla kerromme mielellämme lisää asunnosta ja asuinalueesta näytössä. Tsemppiä asuntonäyttöön ja muista nämä vinkit näyttöön matkatessasi!

Tutustu myös M2-Kotien asukkaiden kokemuksiin asuntonäytöistä ja asuntotarjouksen vastaanottamisesta.

HAE ASUNTOA JA KUTSUMME SINUT ASUNTONÄYTTÖÖN!