M2-Kotien talo Hyvinkäällä täytti 65 vuotta. Merkkipäivää juhlistettiin kakkukahvein niin talon nykyisten kuin entistenkin asukkaiden voimin. Alueen rauhallisuutta kiiteltiin.

Tienhaarankuja 12:n kerhohuoneesta kuuluu iloinen puheensorina. Hyvinkäällä juhlitaan 65-vuotiasta taloa ja paikallislehdessä ollut pieni juttu on innostanut mukaan myös entisiä asukkaita.

”Päivää, mitä kuuluu? Maistuuko voileipäkakku?”, talotoimikunnan puheenjohtaja ja juhlien puuhanainen Pirkko Laitinen kyselee juhlijoilta.

Kirsti Happo, Juhani Happo ja Kari Orrainen ovat kokoontuneet kahvipöydän ääreen. He ovat asuneet talossa samaan aikaan 1960-luvun alkupuolella, joten muisteltavaa piisaa. Vuoden 1953 lopussa valmistunut talo rakennettiin alun perin VR:n työsuhdeasunnoiksi. Ensimmäiset asukkaat muuttivat sisään tammikuussa 1954.

”Kaikki asukkaat olivat rautatieläisiä. Monet työskentelivät läheisellä VR:n konepajalla. Meidän perhe muutti Hyvinkäälle vuonna 1949 kun isä sai työpaikan konepajalta. Ensin asuimme lähistöllä ja sitten muutimme tähän taloon”, Orrainen kertoo.

VR:n konepajalla teki työuransa myös Pirkko Laitisen puoliso Markku. Laitiset ovat asuneet alueella peräti 56 vuotta. Juuri tähän taloon he muuttivat keväällä 1998, joten pariskunta on viihtynyt nykyisessä kodissaan jo 21 vuotta. Se tekee heistä talon vanhimpia asukkaita, kaikki alkuperäiset asukkaat kun ovat jo ehtineet muuttaa pois.

Etsitkö uutta kotia Hyvinkäältä? Hae meiltä!

M2-Koti hyvien ulkoilumahdollisuuksien äärellä

Laitiset kehuvat sekä alueen että talon rauhallisuutta.

”Alkujaan merkittävää oli tietysti se, että tämä oli niin lähellä isännän työpaikkaa”, Pirkko Laitinen sanoo.

Talon parhaita puolia kysyttäessä koko juhlaväki nostaa esiin luonnon läheisyyden ja hyvät ulkoilumahdollisuudet.

”Olin nuorena innokas urheilija ja pelasin tennistä. Talon pihapiiriin rakennettiin kaksi tenniskenttää, minäkin olin tekemässä toista niistä”, Orrainen kertoo VR:n omistuksessa olevista kentistä.

”Liikuntaa kun harrastaa, niin lenkkimaastoja on täällä mukavan paljon”, Markku Laitinen täydentää.

Höyryveturi Riston vetopyörä muistuttaa Tienhaarankuja 12:sta historiasta.

Remontti toi vitriinejä ja vinttiasuntoja

Juhlapaikkana toimiva kerhohuone on talon kellarissa, joten entiset asukkaat käyvät kurkistamassa myös varsinaisen kellarin puolelle. Kellarikopit ovat kuulemma suurin piirtein entisellään, sen sijaan vintti on muutettu asunnoiksi vuonna 1997 talon peruskorjauksen yhteydessä. Ikkunat istuvat hyvin vanhaan taloon.

Samalla rappukäytäviin rakennettiin vitriinejä, joissa on esillä juniin liittyvää esineistöä. Talon historia näkyy myös pihamaalla, jossa komeilee höyryveturi Riston vetopyörä.

Vuosikymmenten saatossa taloon on siis tehty pieniä muutoksia, mutta suurempi muutos koskee lähiympäristöä.

”Ei täällä alkujaan ollut kuin muutama talo ja yksi katu – ja metsikköä ja suota! Nyt on paljon taloja”, Pirkko Laitinen sanoo.

Kerhohuoneesta on moneksi

Talon asukastoiminta on ollut aktiivista. Pirkko Laitinen liittyi talotoimikuntaan pian muuton jälkeen. Toimikunnan puheenjohtajana hän laskee toimineensa nyt jo 18 vuoden ajan.

Laitinen on tuonut juhlijoiden iloksi nipun vanhoja valokuvia. Monet kuvista on otettu kerhohuoneessa, jossa on kokoonnuttu lukuisia kertoja vuosien mittaan. On järjestetty pikkujouluja, lastenjuhlia ja syntymäpäiviä. Jumppakerhosta puolestaan muistuttavat nurkkaan pinotut jumppapallot.

”Olen pitänyt täällä kerhohuoneessa myös lastenkerhoa, omat lapsenlapsemmekin olivat mukana siinä. Askartelimme paljon ja koristelimme rappukäytävät esimerkiksi jouluksi ja pääsiäiseksi.”

Kerhohuoneen yhdellä seinällä on keittiö, jossa on myös leivottu yhdessä.

”Olemme leiponeet kakkuja äitienpäivän aamuksi. Ja yhtenä jouluna teimme laatikoita, minä neuvoin muille imelletyn perunasoselaatikon valmistamisen”, Laitinen muistelee.

Vuonna 1953 valmistuneessa Tienhaarankujan M2-Kodissa on yhteensä 22 asuntoa, 11 kummassakin rapussa.

Aktiviteetteja M2-Kotien asukkaille

Takavuosina talossa asui paljon lapsiperheitä, joten pihalla riitti vilinää. Talkoisiin osallistuttiin koko perheen voimin, ja pihalla leikittiin ja pelattiin yhdessä. Nykyisin yhteistä tekemistä on vähemmän, mutta syys- ja kevättalkoiden lisäksi talossa vietetään edelleen porukalla esimerkiksi laskiaista.

”Silloin tarjolla on hernerokkaa ja tietysti laskiaispullia”, Laitinen sanoo.

M2-Koteihin talo on kuulunut nyt parin vuoden ajan. Se on tuonut mukanaan uudenlaista yhdessä tekemistä, kuten retkiä ja kesätapahtumia. Viime vuonna M2-Kodit tarjosi kesäretken Ähtärin eläinpuistoon pandoja katsomaan.

”Tänä vuonna lapset pääsevät Puuhamaahan ja meille aikuisille on luvassa Danny-musikaali Valkeakosken kesäteatterissa.”

Lue lisää aiheesta: Miksi muuttaa Hyvinkäälle?

Tutustu asuntoihimme!

Teksti ja kuvat: Saara Autere

Tags: , , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?