Anna Laitinen palasi Kiinasta kotikulmilleen Martinlaaksoon ja muutti ensimmäisten joukossa uuteen M2-Kotien asuntoon. “Meinasin hypätä heti lentokoneeseen, kun sain tietää saaneeni kodin Laajaniitynkujalta.”

On vuoden ensimmäinen kirpeä syysaamu. Kahdeksankerroksisen kerrostalon rakennustyömaalla Martinlaakson Laajaniitynkujalla hyörii kelta-asuisia ja kypäräpäisiä työmiehiä. Tontille on rakennettu kolme uutta M2-Kotien asuintaloa, joista ensimmäinen on nyt muuttovalmis.

Tältä tontilta purettiin vuonna 2016 M2-Kotien kolmikerroksinen 70-luvun kerrostalo. Viisi vanhaa taloa on vielä jäljellä.

Tänään uuden talon asukkaat pääsevät koteihinsa. Kaksi muuta taloa saavat asukkaansa vasta myöhemmin.

Ensimmäisenä paikalla on Tuula Tötterman. Hän odottaa kuumeisesti uuteen kotiin pääsemistä. Muuttomatka ei ole pitkä, sillä Tötterman on asunut yhdessä tontin vanhoista kerrostaloista.

Kuluu hetki ja uuden talon eteen peruuttaa pakettiauto. Autosta hyppäävät ulos Anna Laitinen ja hänen isänsä Jukka Laitinen. Laitisten jälkeen seuraa muitakin, ja pian paikalla kiemurtelee parinkymmenen ihmisen jono. Naapuritalojen parvekkeilla näkyy uteliaita ihmisiä. Kaikki kurkistelevat, mitä pihalla tapahtuu.

Nyt alkaa avainten jako. M2-Kotien vuokrausneuvottelija Leena Winqvist ja isännöitsijä Aleksi Sutinen ovat luovuttamassa avaimia ja toivottamassa asukkaat tervetulleiksi.

Näin alkaa muutto Laajaniitynkujalla. Pian ensimmäisenä valmistuneen talon kaikki 35 asuntoa ovat täynnä elämää.

Kiinasta Martsariin
Martinlaakso on tuttua aluetta Annalle. Perhe ja kaverit asuvat lähellä.

Kotiin Kiinasta

”Ihanan iso parveke – ainakin kaksi kertaa niin suuri kuin kuvittelin! Hiekanharmaa lattia on täydellisen värinen, ja kuinka siistiä täällä on!” kolmikymppinen Anna Laitinen huokailee ihastuneena ja pyörii uudessa 35,5 neliön yksiössään.

Hän on palannut kuukausi sitten Kiinasta Suomeen. Laitinen asui puoli vuotta Pekingissä ja työskenteli Suomen suurlähetystössä.

”Opiskelen kansainvälistä politiikka yliopistolla. Minulla on enää vähän opintoja jäljellä. Ne pitää suorittaa nyt loppuun. Se ei ollut mahdollista Kiinasta asti. Ja alkoi koti-ikäväkin painaa. Ikävöin kissojani Harria ja Kallea ja läheisiäni Suomessa.”

Laitinen kävi yläasteen ja lukion Martinlaaksossa ja asui siellä myös ennen Pekingiin muuttoa. Nyt hän seisoo uuden kotinsa valtavalla parvekkeella ja nojaa kaiteeseen. Koivut humisevat syystuulessa, ja Laitinen voi ihailla näkymää, joka avautuu kattojen ylle.

”Täällähän sitä on riekuttu, varsinkin teinivuosina. Pikkusiskoni asuu radan toisella puolella, isosiskoni Myyrmäessä, äitini Rajatorpassa ja isällä on yritys lähellä. Koko perhe on tässä aivan vieressä”, hän viittelöi.

Uusi koti ja työ Suomesta

Laitisen viime kesä Kiinassa kului työkiireen keskellä. Paluu Suomeen alkoi pyöriä mielessä.

”Aloin katsella asuntoja ja M2-Kotien ilmoitus osui silmään. Ihailin asuntojen kuvia ja paikkakin tuntui täydelliseltä, joten päätin jättää hakemuksen. Kun sain tietää saaneeni asunnon, meinasin hypätä ensimmäiseen Suomen-koneeseen.”

Eikä Laitinen saanut pelkkää asuntoa, vaan myös uuden työpaikan.

”Vartti junassa ja olen perillä”, hän hehkuttaa näppärää työmatkaansa.

Kiinasta Martsariin
Anna Laitinen ja hänen isänsä Jukka Laitinen ovat hoitaneet kaikki Annan muutot yhdessä. Tällä kertaa pakettiauto tyhjennettiin tunnissa. Isä on muuttojen luottoapu.

”Jos puhtia riittää vielä, kanna nämä ylös ennen kuin alkaa sataa”, Annan isä Jukka Laitinen ohjeistaa.

Hän on ollut mukana jokaisessa tyttärensä muutossa, ja niitähän on riittänyt! Anna Laitinen listaa asuneensa vähintään kymmenessä paikassa.

Banaanilaatikko toisensa jälkeen pakettiauto tyhjenee. Laatikot ja huonekalut siirtyvät uudelta rakennukselta tuoksuvassa hississä perille oikeaan kerrokseen.

Naapuri tutuksi

Laajaniitynkujalle valmistuu vuonna 2019 asukkaiden yhteinen olohuone.

”Suomalaisten perisynti taitaa olla se, että naapureiden kanssa ei jutella. Suurin osa naapuriongelmista johtuu mielestäni juuri siitä, kun ei tunneta toisia”, Laitinen pohtii.

Hänen mielestään yhteinen olohuone on hyvä juttu, sillä tutun naapurin ovelle on helppo mennä koputtamaan.

”Asukasolohuoneilla pyritään luomaan spontaaneja kohtaamisia asukkaiden välille eli lisätään yhteisöllisyyttä. Se on asukkaiden ja kiinteistönomistajan näkökulmasta tervetullutta. Kun asukkaat tuntevat toisensa, asukasyhteisö on vahva. Omasta yhteisöstä ja rakennuksista halutaan pitää huolta”, projektipäällikkö Riku Lehtiö Y-Säätiö-konsernista kertoo.

Koteja täydennysrakentamisella

Laajaniitynkuja on M2-Kotien isoin täydennysrakennuskohde. Täydennysrakentaminen tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että rakennettavien kerrostalojen alta on purettu pois vanhoja. Uusiin taloihin saadaan useammalle ihmiselle kohtuuhintainen koti.

Martinlaakso, kuten moni muukin 1960- ja 1970-luvun lähiö, on sen ikäinen, että ilman uudistamista talot rapistuvat.

”Tietyissä tapauksissa täydennysrakentaminen on kannattavampaa kuin vanhan saneeraaminen. Pääkaupunkiseudulle tulee niin paljon uusia asukkaita, että maankäyttöä pitää tiivistää. Näin voimme tarjota enemmän koteja tulijoille”, Lehtiö selventää.

Hän kuitenkin korostaa, että tärkeintä on tehdä koteja, joissa on hyvä olla ja elää.

Kiinasta Martsariin
Monet muutot ovat opettaneet Annan luopumaan turhasta tavarasta.

Asumista fiksussa talossa

”Uudet talot on suunniteltu niin, että ne ovat pitkäikäisiä, maltillisia energiankulutukseltaan, huoltovarmoja ja asumisolosuhteiltaan miellyttäviä”, Riku Lehtiö listaa.

Laajaniitynkujalla asuntojen lämpötiloja mitataan ja säädellään tekoälyn avulla. Se on energiatehokasta ja parantaa asumisolosuhteita.

Lisäksi jokaisen uuden talon katolta löytyy kuutiomainen ilmanvaihtokonehuone, joka on tuotu tehtaalta valmiiksi kasattuna ja nostettu paikoilleen. Tällainen laite pysyy paremmassa kunnossa ja asukkaat saavat nauttia puhtaammasta ilmasta.

”Taloista löytyy myös esimerkiksi sähköinen varausjärjestelmä yhteistiloihin, kuten saunaan. Se korvaa täysin perinteiset varausvihkot. Vuoron voi varata vaikka omalla puhelimella.”

Kaikissa uusissa taloissa kannustetaan myös terveelliseen elämään. Ne ovat savuttomia. Asunnoissa ei saa polttaa sisällä eikä parvekkeella. Yksi tupakkapaikka piha-alueelta löytyy.

Lemmikitkin tervetulleita

Anna Laitinen ei ole koskaan aiemmin asunut aivan uudessa talossa.

”Parasta tässä on, että näinkin hienossa ja uudessa asunnossa saa pitää myös lemmikkejä. Pelkäsin, että minun pitää muuttaa johonkin murjuun kissojeni takia.”

Rescue-kissat Harald eli Harri ja Carl Gustav eli Kalle ovat olleet Laitisella puolitoista vuotta. Ne eivät ole muuttopäivänä mukana, vaan pääsevät uuteen kotiinsa muutaman päivän päästä.

”Näin jo naapureitakin ja uskon, että tulemme varmasti toimeen.”

Katso video Anna Laitisen muutosta uuteen kotiin: 

 

Laajaniitynkujan täydennysrakentaminen

2016: Laajaniitynkuja 5:stä purettiin elinkaarensa päähän tullut kolmikerroksinen kerrostalo. Jäljellä on vielä viisi 70-luvun kerrostaloa.

2018: Puretun paikalle rakennetaan kolme uutta kahdeksankerroksista taloa. Ensimmäiseen niistä muutettiin syyskuussa.

2019: Keväällä valmistuu kaksi upouutta taloa.

Teksti: Jenni Junkala

Kuvat: Meeri Utti


Mitä mieltä olit tarinasta?