M2-Kotien kohteessa Vantaan Saagatie 5:ssä pihatalkootkin mietitään lasten ehdoilla. Yhteisöllisellä pihalla yhdessä tekemiseen opitaan tekemällä oikeita asioita. Syksyn talkoissa lapset maalasivat pihan haalistuneen liikennepuiston kuntoon.

Lilianna hidastaa liikenneympyrässä pyöränsä vauhtia, jotta hitaammin etenevä Jare saa kurvailtua työntökärryillään rauhassa eteenpäin. Amanda, Ronya ja Nico ylittävät tien suojatietä pitkin. Tietenkin! Saagatie 5:n pihalla liikennesäännöt otetaan tosissaan.

Eivätkä säännöt koske vain lasten leikkejä, aikuistenkin pitää seurata pihan kulkuväylille maalattuja merkintöjä.

“Etenkin kun lapset oikein innostuvat leikkimään liikennepuistoa tai liikennepoliisia, sääntöjä noudatetaan orjallisesti. Suojatielle ei niin vain mennäkään, vaikka olisit vain roskia viemässä jätekatokseen. Ensin on pysähdyttävä, katsottava joka suuntaan ja vasta sitten tien voi ylittää”, Sandra Fagerlund M2-Kotien Saagatie 5:n talotoimikunnan puheenjohtaja nauraa.

Vantaan Hakunilassa sijaitsevan Saagatie 5:n suojaisan pihan asfalttisille kulkuväylille on maalattu liikennepuisto nopeusrajoituksineen ja kaistamerkintöineen. Jossain kulmauksessa on luonteva paikka nukenvaunujen ja mopon parkille. Onpa potkulaudalle ja pyörätuolillekin maalattu omat parkkipaikkansa.

M2-Kodit Saagatie 5 liikennepuisto Kaisu Jouppi
Oma vuoro. Saagatie 5:n pihalla lapset oppivat liikennesääntöjä leikin varjolla.

Yhteisöllisellä pihalla lapset osallistuvat

Saagatie 5:n pihalla ei ollut tilaa kiipeilytelineelle. Niinpä naapurukset miettivät, mitä aktiviteetteja lapsille voisi kehittää, jotta he viihtyisivät omalla pihalla eivätkä viilettäisi muualle. Sandra Fagerlund ja talotoimikunnan varapuheenjohtaja Milja Rantala saivat netistä idean liikennepuistoon.

“Kun liikenneleikki ei lapsia innosta, kaistat toimivat hienosti pyöräily- ja juoksukilpailujen ratoina. Erityisen hienoa tässä on tietenkin se, että lapset oppivat liikennesäännöt ohimennen, leikin varjolla”, Rantala sanoo.

Muutama vuosi sitten maalattu liikennepuisto oli ajan kanssa haalistunut, niin ettei merkintöjä näkynyt asfaltista paikoitellen ollenkaan. Loppukesän pihatalkoissa keskityttiinkin erityisesti liikennepuiston kunnostamiseen.

“Lapsilla oli myös hyviä ideoita uusista suojateistä sen mukaan, miten pihalla yleensä liikutaan. He miettivät kulkuväyliä, joita käytämme päivittäin.”

Saagatie 5:ssä lapset ovat etusijalla. He ovat tottuneet tekemään oikeita asioita, hoitamaan kasvimaata ja pitämään kioskia. Talkootkin mietitään niin, että lapset osallistuvat.

“Vaikeimmissa paikoissa me aikuiset merkkasimme liidulla maalattavat kohdat ja lapset maalasivat mallin mukaan. Lapset olivat tosi innoissaan. Joku sai maalia hiuksiinsa tai jalkoihin. Ja pihallakin oli maalia siellä sun täällä, kun lapset kantoivat maalitonkkia pitkin ja poikin. Mutta kaikki sujui hyvin, tosi vähän tuli mitään sotkuja ja maalausjälki on hienoa”, talotoimikunnan aktiivit sanovat.

Saagatie 5:n 31 kodissa lähes kaikissa asuu lapsia. Pihapiiri on turvallinen. Yhteisö on tiivis ja kaikki katsovat mukavalla tavalla lasten perään. Kun lapset on otettu osaksi kaikkea tekemistä, he osaavat ja uskaltavat myös kysyä tarvittaessa naapurista apua.

”Vanhemmillekin on helpotus, kun tietää naapurin auttavan vaikka välipalojen kanssa, jos joutuu yllättäen jäämään töihin pitemmäksi aikaa. Täällä ei olla vain naapureita, vaan jopa elinikäisiä ystäviä”, Fagerlund sanoo.

M2-Kodit Saagatie 5 liikennepuisto Kaisu Jouppi
Vauhdin hurmaa. M2-Kotien Saagatie 5:n liikennepuisto toimii loistavasti myös kilparatana.

Grilli ja liikennemerkit seuraavaksi

Liikenne soljuu Saagatie 5:n liikennepuistossa. Yksi kruisailee potkumopolla vähän vauhdikkaammin kaistamerkinnöistä ja stop-merkeistä välittämättä. Toinen suhauttaa pyörällä liikenneympyrän poikki. Nukenrattaat löytävät parkkipaikan.

Liikennepuiston kehittämistäkin on jo mietitty. Katuun maalattujen nopeusrajoitusten ja stop-merkkien lisäksi kaivataan oikeita liikennemerkkejä.

“Ehkä jo kevään talkoissa lapset pääsevät maalaamaan kepinnokkaan kiinnitettyjä merkkejä. Ja grillikin pitää kunnostaa”, Fagerlund pohtii.

Lue myös juttu pyöräilyn perussäännöistä.

Teksti: Leena Filpus

Kuvat: Kaisu Jouppi

Tags: , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?