Kysyimme suositussa juttusarjassa M2-Kotien asukkailta, miten he ovat valinneet asuinpaikkansa, ja mikä omalla alueella on parasta.

”Olen kotoisin Liedosta ja asunut 16-vuotiaasta Turun seudulla. Joku vuosi sitten tein yhdeksän kuukauden mittaisen keikauksen Ilmajoelle, mutta Turkuun oli pakko päästä takaisin. Sosiaalinen elämäni ja ystävät ovat täällä. Asumme jo kahdeksatta vuotta tyttäreni kanssa samassa talossa. Kummallakin on hienosti omaa yksityisyyttä. Parasta alueella on miljöö, vanhat puutalot, omakotitalot ja kerrostalot. Vaikka uutta rakennetaan, luontoa on silti säilytetty. Turun keskusta on vajaan neljän kilometrin päässä.”

Hanna Nieminen, 41, asuu Turussa Vähäheikkiläntiellä.
Tutustu Turun asuntoihimme!

”Muutimme Mustamännistöön vuonna 1963, kun mieheni sai töitä rautateiltä. Alku oli hankalaa, kun lapset olivat kipeinä ja sanoinkin heti, että täällä en vanhene. Olen saanut kuulla tästä kuittailua, kun 56 vuotta on vierähtänyt. Tässä osoitteessa olemme viihtyneet jo 21 vuotta. Talomme on rakennettu vuonna 1953 rautatieläisten asunnoiksi. Talossa oli aikoinaan paljon lapsia, pidin jopa lastenkerhoa. Parasta täällä on vehreys ja rauha. Muutaman naapurin kanssa meillä on edelleen keskinäistä avunantoa, säilytämme esimerkiksi toistemme avaimia ja kastelemme vuorotellen pihan kukkia.”

Pirkko Laitinen, 80, asuu Hyvinkään Mustamännistössä Tienhaarankujalla.
Tutustu Hyvinkään asuntoihimme!

Jyväskylässä järvenrantaan pääsee helposti. Kuva: Visit Jyväskylä/Tommasso Formoni

”Olen haaveillut parturi-kampaajan työstä ja omasta kauneusalan yrityksestä pienestä pitäen. Herkistyin kuitenkin haaveammatissani kampaamossa käytetyille aineille ja jouduin miettimään ihan uuden uran itselleni. Nyt opiskelen ammatillisella kuntoutustuella taloustieteitä yliopistolla. Opiskelupaikan varmistuttua sain asunnon täältä Ristonmaalta. Talo on ihanan rauhallinen, eikä tosiaankaan mikään biletalo, vaikka yliopistolle on matkaa vain kilometri. Taloyhtiössä oli tehty juuri Koti kuntoon -remontti ennen kuin muutin tänne kohta kaksi vuotta sitten. Kotini onkin kuin uusi, vaikka talot ovat valmistuneet jo vuonna 1991. Tykkään pitää kotini siistinä ja kauniina. Kun paikat ovat kunnossa, se kannustaa pitämään kodista muutenkin huolta.”

Riina Eklöv, 31, asuu Jyväskylässä Ristonmaalla Aarontiellä.
Tutustu Jyväskylän asuntoihimme!

Kotini on kuin uusi Koti kuntoon -remontin jäljiltä.

”Olen asunut näissä samoissa taloissa jo 11 vuotta, nykyiseen kotiin muutin kuutisen vuotta sitten. Näkymät kodin ikkunoista ovat muuttuneet radikaalisti, sillä aiemmin asuin viidennessä kerroksessa. Nyt minun ja 7-vuotiaan Mimmi-kissani koti on maan tasalla ja meillä on oma pieni piha. Mimmi tosin on sisäkissa, ja hän pitää linnuille jöötä ikkunan takaa. Nautin kotitalostani suunnattomasti, sillä tykkään kuopsutella maata. Kesäni kuluu pää puskassa: taloyhtiön pihalla riittää puuhaa. Hienoa täällä asumisessa on se, että vaikka ikää tulee lisää, asuminen sujuu. Rappusia ei ole ja liikkumaan pääsee vaivatta. Muutenkin on hienoa, kun ympärillä on luontoa ja metsää.”

Merja Rusi, 67, asuu Hämeenlinnassa Haratiellä.
Tutustu Hämeenlinnan asuntoihimme!

Tampere kukoistaa kesällä. Kuva: Tampereen kaupunki/Laura Vanzo

”Meidän talossa kukaan ei joudu kuolemaan yksin. Naapurit pitävät huolta ja auttavat toinen toisiaan. Minäkin olen saanut kaupassakäyntiapua, kun en päässyt jossain vaiheessa kävelemään. Talotoimikuntamme on aktiivinen. Järjestämme tapahtumia juhlapyhien mukaan ja vietämme muutenkin aikaa yhteisellä pihalla. Muutin tänne melkein 12 vuotta sitten. Asuntoa etsiessä ainoa ehtoni oli, että ei Hervantaan. Mutta niinhän siinä sitten kävi, että tytär sanoi parvekkeelta avautuvaa ihanan rauhallista ja luonnonläheistä maisemaa ihaillessaan, että kyllä tämä on sinun kämppäsi. En ole katunut!”

Riitta Käkönen, 65, asuu Tampereen Hervannassa Insinöörikadulla.
Tutustu Tampereen asuntoihimme!

Kiinnostaako M2-Kodeissa asuvien tarinat eri puolilla Suomea? Lue lisää M2-lehdestä!

Teksti: Leena Filpus

Kuva: Turun kaupunki

Seilo Ristimäki

Tags: , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?