Tiedätkö nämä turvallisuusasiat

1. Kuka huolehtii palovaroittimista?

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa. Palovaroittimen hankkiminen, kuukausittainen testaaminen ja paristojen vaihto ovat asukkaan vastuulla.

M2-Kotien uusissa rakennuksissa on verkkoon liitetyt kiinteät palohälyttimet. Kiinteistä hälyttimistä vastaa kiinteistö, mutta myös tällöin asukkaan vastuulla on tarkistaa hälyttimen toimintakunto kuukausittain painamalla testauspainiketta.

Palovaroitin sijoitetaan kattoon keskelle huonetta, yli 50 cm päähän seinästä, nurkasta tai kattopalkista. Se kuuluu olla jokaisessa makuuhuoneessa ja kulkureiteillä.

Lue lisää:
Tarkat ohjeet palovaroittimen asentamiseen löytyvät Pelastustoimen sivustolta.

2. Tiedätkö, minne pelastautua?

Monessa M2-Kotien rakennuksessa on kellarissa oma väestönsuoja, jonka tunnistaa sini-oranssista tarrasta. Ilmoitustauluilta löytyy asukkaan pelastautumisohje. Väestönsuoja suojaa mm. säteilyltä, kaasuilta ja sortumilta.

Lue lisää:
Kiinnostavaa tietoa väestönsuojista ja niiden historiasta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) sivustolla.

3. Mitä jos palaa?

Palavasta huoneesta on poistuttava mahdollisimman nopeasti, viimeistään 2–3 minuutin kuluttua palon havaitsemisesta. Voit yrittää sammuttaa tulen sammutuspeitteellä tai käsisammuttimella, mutta älä vaaranna omaa tai muiden turvallisuutta.

Jos oma asuntosi palaa, poistu ulos, sulje ovet perässäsi ja soita 112.

Käytä rappuja, älä koskaan hissiä. Jos naapurissa tai rappukäytävässä palaa, pysy omassa asunnossasi ja soita 112. Tiivistä oven raot esimerkiksi kostealla pyyhkeellä ja odota pelastajia parvekkeella tai avoimen ikkunan äärellä.

Älä koskaan mene savuiseen rappukäytävään.

Lue lisää:
Tarkat toimintaohjeet tulipalon varalle Pelastustoimen sivustolla.

4. Mikä ihmeen kotivara?

Kotivara kuulostaa sota-ajan jäänteeltä mutta sitä suositellaan pidettävän kodeissa vielä nykyäänkin.

Kotivara tarkoittaa sitä, että kotiin hankitaan ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita muutamaksi päiväksi, jopa viikoksi suuronnettomuuden, sähkökatkon tai lakon varalta.

Kotivaraan kuuluu perinteisesti pitkään säilyviä elintarvikkeita, lääkkeitä, juomia, taskulamppu paristoineen ja varovaisimmille joditabletteja ydinvoimalaonnettomuuden varalta.

Lue lisää:
Vinkkejä kotivaran hankintaan SPEK:n ja Pelastustoimen sivustoilla.

5. Turvallinen asuinympäristö

Jokainen asukas vaikuttaa oman lähiympäristönsä turvallisuuteen. Jos esimerkiksi pihojen hiekoituksessa huomaa puutteita, voi soittaa huoltoyhtiöön tai ripotella hiekkaa jäälle itse.

Nastakengät ovat hyvät talvella, mutta kovalla rappukäytävän lattialla ne voivat olla yllättävän liukkaat. Ne myös naarmuttavat lattiaa, joten niitä ei saa käyttää rapussa. Nastakenkien päälle myydään myös suojia.

Ulko-ovien huolellinen sulkeminen estää kutsumattomien vieraiden pääsyn rappuun. Talviaikaan kannattaa varmistaa, että lunta ei jää ovenrakoon estämään sulkeutumista.

Auton lämmitysjohto täytyy turvallisuussyistä irrottaa aina käytön jälkeen pistorasiasta. Myös pistorasiakotelon kansi on pidettävä suljettuna. Vapaana roikkuva lämmitysjohto voi aiheuttaa sähköiskun vaaran.

Lue lisää:
Tukesin muistutus turvallisuudesta autoa lämmitettäessä.

M2-Kotien asukkaan oppaaseen on koottu yhteen paljon asumiseen ja turvallisuuteen liittyviä vinkkejä.

Jutun lähteet: Jaakko Laine, isännöitsijä M2-Kodit/Oulun alue, www.pelastustoimi.fi, www.spek.fi

Teksti: Krista Ahola