Tupakointi kerrostalossa – Miten ratkaista ongelmatilanteet?

Millaiset määräykset tupakoinnista vuokratalossa on, riippuu kohteesta ja jopa asunnosta. Tupakkalain mukaan tupakointi on kiellettyä kaikissa kiinteistön yhteisissä tiloissa. Tämä koskee rappukäytäviä, pesutiloja ja muita yhteisiä tiloja, rakennuksen sisäänkäyntien ja ilmanottoaukkojen läheisyydessä, lasten leikkialueita ja yhteisiä parvekkeita. Uusimmissa kohteissa tupakointi on kiellettyä koko kiinteistön alueella paitsi erikseen merkityllä tupakointialueella pihapiirissä. Uusissa vuokrasopimuksissa tupakointi on kielletty myös asuntojen sisällä, mutta on olemassa joitain vanhoja vuokrasopimuksia, jotka mahdollistavat tupakoinnin myös asunnossa. Jos siis sinun asunnossasi tupakointi ei ole sallittua, se voi olla luvallista naapurissasi. Tupakoinnin rajoitukset koskevat yhtä lailla sähkötupakoita ja vesipiippuja.

Mitä teen jos naapurin tupakointi häiritsee?

Suurimmalle osalle asukkaita tupakointi naapurustossa ei aiheuta minkäänlaisia ongelmia ja yleisesti ottaen tupakointi on vähentynyt Suomessa. Joskus kuitenkin asukkaan kohdalle osuu tilanne, missä naapurin tupakointi häiritsee tai voi olla myös vaaraksi terveydelle. Tilanteeseen on syytä puuttua ja alla on muutamia vinkkejä asian käsittelyyn.

Keskustele tupakoinnista naapurin kanssa

Ensimmäinen askel asioiden selvittämiseen on keskustella asiasta naapurisi kanssa. Saatat olla kärsinyt tupakansavusta pitkään, mutta et ole koskaan ottanut asiaa puheeksi. Vaikka sisälläsi kiehuu, odota sopivaa hetkeä ja mene juttelemaan kasvokkain. Pysy tyynenä ja kerro miten tupakansavu ja -haju vaikuttaa asuntoosi ja asumiseen. Tupakoitsija ei välttämättä ole tietoinen miten savu ja hajut kulkeutuvat naapuriin.

Yleisesti ottaen “heippa-laput” eivät ole tehokkaita, vaan kannattaa jutella asiasta kasvokkain. Ole rohkea ja päättäväinen ja älä menetä malttiasi. Jos esimerkiksi parveketupakointi on sallittua, keskustele voisiko savua yrittää saada kulkeutumaan muualle tai olisiko mahdollista tehdä muita järjestelyjä.

Mitä jos keskustelu ei auta?

Kun keskustelu ei auta ja naapurin tupakointi aiheuttaa yhä ongelmia, on sopiva aika keskustella asiasta vuokranantajan kanssa. Riippumatta siitä onko tupakointi sallittua asunnossa, parvekkeella tai kiinteistön alueella, voit olla yhteydessä isännöitsijään ja kertoa mistä on kyse. Isännöitsijä voi toimia välittäjänä sovun löytämisessä ja mahdollisesti pohtia teknisiä ratkaisuja ongelman ratkaisemiseksi. Käytännössä kuitenkin savu tulee usein ilmastoinnin avustamana ulkoa esimerkiksi korvausilmaventtiileistä, jolloin ongelmaa ei ikävä kyllä voida käytännössä korjata.

Jos naapurisi rikkoo tupakointisääntöjä ja ongelmaan ei ole löytynyt keskustelemalla vastausta on vuokranantajan vastuulla pyrkiä löytämään ratkaisu ongelmaan. Jos tilanne ei keskusteluista ja mahdollisista varoituksista huolimatta muutu, voidaan pahimmassa tapauksessa vuokrasopimus päättää.

Parveketupakoinnin kieltäminen

Jos parveketupakointi aiheuttaa jatkuvasti haittaa asukkaille ja savu kulkeutuu sisään asuntoihin, on mahdollista hakea parveketupakoinnin kieltoa. Kiellon määrää kunnan viranomainen taloyhtiön hakemuksesta. Käytännössä asukaskokous tai talotoimikunta tekee ehdotuksen parveketupakoinnin kieltämisestä M2-Kotien hallitukselle, joka voi tehdä päätöksen tupakointikiellon hakemisesta kunnan terveysviranomaiselta. Prosessi kestää kokonaisuutena joitakin kuukausia ja ennen lopullista päätöstä järjestetään muun muassa asukkaiden kuuleminen erillisellä koteihin jaettavalla lomakkeella.

Tupakoinnin rajoitukset M2-Kodeilla:

  • Tupakkalain perusteella tupakointi on kiellettyä kaikissa yhteisissä tiloissa (rappukäytävät, ulko-ovien edustat, kerhotilat, pesutilat jne.)
  • Riippuen vuokrasopimuksesta asunnon sisällä tupakointi ei ole luvallista. Kaikissa uusissa sopimuksissa tupakointi asunnon sisällä on kielletty.
  • Savuttomissa kiinteistöissä tupakointi on kielletty koko kiinteistön alueella, mukaan lukien parvekkeet. Kiinteistön alueelle on kuitenkin saatettu rakentaa erillinen tupakointitila, missä tupakointi on sallittua.
  • Tupakoinnin rajoitukset koskevat myös sähkötupakointia ja vesipiippuja

Kerrostaloasuminen vaatii toisen huomioon ottamista

Hyvän kerrostaloasumisen kulmakiviä on viihtyvyys ja naapureiden huomioonotto. On tärkeää taata kaikille talon asukkaille mahdollisuus hyvään asumiseen ja terveelliseen elinympäristöön. Yhteiset säännöt esimerkiksi yörauhasta, piha-alueen puhtaudesta ja tupakoinnista ovat tärkeitä.

Sääntöjen lisäksi tarvitaan myös kykyä asettua naapurin asemaan ja empatiakykyä. Mieti miten käyttäytymisesi vaikuttaa naapuriin. Suoralla ja avoimella keskustelulla päästään jo pitkälle ja voidaan ratkoa monia tilanteita. Lopuksi, on tärkeää muistaa, että naapurin asunto on myös hänen koti, jossa pitää voida tuntea olevansa turvassa ja pystyä elämään hyvää elämää.