Uusi ystävä aikuisena

1. Toimi kuin lapsi

”Alakko nää mua”, sanovat lapset Oulussa. Ota mallia heistä!

Ystävystymisen kaava on kaikenikäisille sama. Otetaan kontakti mukavaan ihmiseen, aletaan jutella ja viettää aikaa yhdessä.

Aloitteen tekemistä helpottaa ajatus, ettet ole yksin! Moni aikuinen kaipaa uusia ystäviä. Ehkä omassa M2-Kotien talossasi asuu joku sopiva ihminen.

Kokeile näitä: Pyydä naapuria iltakävelylle. Silitä vastaantulijan koiraa. Juttele muille ihmisille hississä, rappukäytävässä ja pihalla. Osallistu M2-Kotien tapahtumiin tai saunavuoroon. Järjestä itse ”tutustu naapuriisi” -kahvittelu kerhotiloissa.

2. Katsele ympärillesi

Harva meistä elää täysin erakkona. Normaali arkiympäristö tuo lähettyville useita muita ihmisiä, kuten naapureita sekä työ- ja harrastuskavereita.

Pidä silmät auki ja katso, löytyykö elämänpiiristäsi potentiaalisia ystävyyden alkuja. Oletko joskus vaihtanut muutaman sanan jonkun kanssa ja jäänyt miettimään, että yhteistä voisi löytyä enemmänkin?

Kokeile näitä: Pyydä mukaan kahvitauolle entuudestaan tuntematonta työkaveria tai istu uuteen lounaspöytään työpaikalla. Kysy koirapuistotutulta, tavataanko huomennakin. Kutsu lapsesi kavereiden vanhemmat kahville samalla, kun lapset leikkivät. Kenties lasten kaverit löytyvät seinän takaa omasta M2-Kodista.

3. Hanki uusi harrastus

Jos lähiympäristö ei luo sinulle automaattisesti tilanteita ystävystymiselle, etsi niitä itse! Harrastukset antavat luontevan ympäristön uusien ihmisten kohtaamiselle.

Sosiaaliselta kannalta hedelmällisintä on ryhmässä tehtävä harrastus. Mieti, mistä asioista olet itse aidosti kiinnostunut, ja missä voisit tutustua muihin samanhenkisiin.

Kokeile näitä: Selvitä lähialueen harrastusmahdollisuudet ja kurssit esimerkiksi työväenopistolta. Testaa lähiravintoloiden musa- ja tietovisat.

4. Hyödynnä some

“Voinko pyytää sinua ystäväksi Facebookissa?” on helpompi kysymys kuin ”Ollaanko ystäviä?”

Facebookista löytyy useita ryhmiä uusien ystävien etsimiselle. Kannattaa myös tutustua omiin harrastuksiin ja mielenkiinnonkohteisiin liittyviin Facebook-ryhmiin. Rohkeimmat laativat oman ”etsitään ystävää” -ilmoituksen kaupunginosan Facebook-ryhmään tai omaan M2-Kotien taloon.

Kokeile tätä: Jos tapaamisen ehdottaminen jännittää, mieti viestille mahdollisimman rento sanamuoto. Toimiiko esimerkiksi: ”Olen menossa ilmaiskonserttiin tiistaina ja seura on tervetullutta! Kiinnostaisiko tulla mukaan?”

5. Testaa sovelluksia ja palveluita

Jos kaipaat järeämpiä keinoja uusien ystävien löytämiseen, kokeile kännykkäsovelluksia tai nettipalveluita.

Voisiko ystävyys liittyä vapaaehtoistyöhön? Monilla järjestöillä on ystäväpalveluja, jotka antavat paljon myös vapaaehtoiselle.

Kokeile näitä: Momzie on suunnattu äideille. SPR:n ystäväpalvelu välittää ystäviä esimerkiksi maahanmuuttajalle tai nuorelle, ja samalla ystävyyttä saa vastavuoroisesti vapaaehtoinenkin. Tinderistä voi etsiä myös ystäväseuraa, kunhan kertoo sen ilmoituksessa selkeästi.

Teksti: Krista Ahola

Kuva: M2-Kodit / Kaisu Jouppi