Vältä alennusmyyntien sudenkuopat!
1. Alekyltti voi olla harhaa
Kirkkaat ale-kyltit komeilevat näyteikkunoissa, ostoskeskuksen kuulutukset hehkuttavat halpaa hintaa ja ihmiset katukuvassa kantavat ale-logolla varustettuja ostoskasseja. Iskeekö tunne, että jostain jää paitsi, jos ei äkkiä lähde ostoksille? Sitä mainostaja haluaakin.
Meitä ihmisiä on yllättävän helppo manipuloida luulemaan esimerkiksi väreillä ja kirjainten koolla, että jokin tuote on halpa. Kiireessä emme mieti pidemmälle, vaan teemme hätiköityjä ostopäätöksiä.
Monet mainoskampanjat perustuvat tarkkaan mietittyyn psykologiaan ja ihmisten käyttäytymismallien tuntemiseen. Jopa tuotteet kauppojen sisällä on sijoiteltu niin, että koemme houkutuksia ostaa lisää.
2. Pysähdy ja harkitse ennen kuin ostat
Alennuskyltit esiin laittanut kauppias pyrkii usein saamaan ihmisen tekemään ostopäätöksen heti ja harkitsematta. Tällöin tulee helposti ostettua asioita, joita ei oikeasti tarvitse.
Joskus alennusmyynnissä olevat tuotteet voivat olla myös laadultaan tavallista huonompia. Eron voi huomata vasta kotona tai esimerkiksi vaatteen ensimmäisten pesukertojen jälkeen.
Parhaimmillaan alennusmyynnistä löytää tarpeellisia asioita ja säästää samalla rahaa. Onnistumisen avain on se, että ennen ostopäätöstä pysähtyy miettimään ja tarkastelemaan omaa ostokäyttäytymistään: Mitä minä oikeasti tarvitsen, ja miksi olen aikeissa ostaa tämän asian? Tarvitsenko tätä vai olenko huumaantunut pelkästä halvasta hinnasta?
3. Turha tavara täyttää kodin
Harvalla meistä on kodin hyllyillä liikaa tilaa. Turha tavara täyttää nurkkia ja vaikuttaa jopa asumisviihtyvyyteen. Halvasta ja huonolaatuisesta tavarasta on myös vaikea päästä eroon. Kirppikset pursuilevat halpavaatteita eivätkä ne mene kaupaksi enää pikkurahallakaan.
Tavaroiden säilytysongelmat kannattaa muistaa myös silloin, kun ostaa lahjoja ystävälle tai sukulaiselle. Onko lahjan saajalla jo kaikkea? Tavaran sijaan voi antaa aineettomia lahjoja, kuten yhteistä aikaa tai vaikka elokuvalippuja. On myös ekologinen valinta välttää turhan tavaran ostamista.
4. Pää kylmänä nettiostoksissa
Monet aasialaiset nettikaupat houkuttelevat halvoilla hinnoillaan. Joskus sieltä voi saada tavaraa edullisesti, toisinaan paketeissa voi olla sisällä jotain ihan muuta. Esimerkiksi kosmetiikan turvallisuudesta tai tuotteiden eettisyydestä ei voi aina olla varma. Myös tavaroiden palauttaminen voi olla vaikeaa tai mahdotonta.
Jotkut ulkomaiset nettikaupat hämäävät myös miljoonien tavaroiden valikoimillaan. Ihmisen aivot eivät kykene tekemään valintoja niin monesta vaihtoehdosta, vaan todellisuudessa valinta tehdään niistä tuotteista, joita nettikaupan algoritmi ostajalle tarjoaa. Netissä voi tulla vastaan myös aidon näköiseksi tehtyjä huijaussivustoja, jonne voi menettää rahansa ja korttitietonsa.
Harkitsevalle ostajalle netti tarjoaa kuitenkin hyvän hintavertailun mahdollisuuden. Kun nettikaupan aitoudesta ja eettisyydestä sekä tuotteiden turvallisuudesta on varmistunut, voi netissä tehdä hyviä alennusostoksia. Ennen ostopäätöstä kannattaa myös lukea sivuston ja tuotteen saamat asiakaspalautteet.
5. Vältä osamaksuja ja pikavippejä
Hieno design-lamppu maksaa vain 20 euroa – kuukaudessa. Maksat sitä kuitenkin monta vuotta, ja korot päälle.
Osamaksu on joskus toimiva vaihtoehto pakollisen hankinnan tekemiseen. Toisinaan se kuitenkin houkuttaa ostamaan kalliin esineen, jota ei oikeasti tarvitsisi tai johon ei ole varaa. Jos rahat ovat tiukalla, kannattaa mieluummin säästää ensin ja ostaa vasta, kun rahat ovat kasassa.
Alennusmyyntiostokset on parempi jättää kokonaan tekemättä, jos meinaa rahoittaa ne ottamalla velkaa. Älä koskaan ota pikavippejä. Jos olet jo ottanut niitä, älä ota lisää! Jos olet velkaantunut ja tarvitset apua, ota yhteyttä M2-Kotien asumisneuvontaan tai Takuusäätiöön.
Jutun asiantuntijana on haastateltu kehittämispäällikkö Minna Markkasta Takuusäätiöstä.
Lisää vinkkejä talouden hallintaan:
Mihin rahasi kuluvat? Lue asiantuntijan käytännön neuvot oman rahatilanteen hallussa pitämiseen.
Miten M2-Kodit auttavat asukkaitaan taloushuolissa? Lue talousneuvojan kokemukset ja miten saat yhteyden asumisneuvontatiimiin.
Tunnetko Takuusäätiön palvelut velkaantuneiden auttamiseksi? Tutustu toimintaan ja kysy neuvoa esimerkiksi maksuttomalta Velkalinjalta tai chatista.
Teksti: Krista Ahola
Kuvat: iStock