Varo näitä! Viisi yleistä tapaturmariskiä kotona

1. Kompastuminen imuriin

Onko tapanasi jättää imuri lojumaan lattialle? Ensi kerralla vie imuri heti kaappiin siivouksen jälkeen. Kaatumiset ja putoamiset ovat nimittäin yleisin kuolemaan tai sairaalahoitoon johtava tapaturma suomalaisissa kodeissa.

Kaatumiset aiheuttivat yli 64 000 sairaalahoitojaksoa vuonna 2015. Se on saman verran kuin Seinäjoella on asukkaita.

Suurin osa kaatumisista tapahtuu tasaisella maalla. Kotona kompastutaan matonreunaan tai lattialla lojuviin esineisiin, kuten imuriin tai leluihin. Liukastumisia aiheuttavat sisällä muun muassa villasukat ja liukas lattia, ja kotipihalla hiekoittamaton tie tai huonot kengät.

Vinkki:
Huolehdi, että lattioilla ei loju ylimääräisiä tavaroita. Ulkona liikkuessa käytä hyviä kenkiä. Jos huomaat kulkuväylien hiekoituksessa puutteita, ilmoita niistä huoltoyhtiölle. Huoltoyhtiösi yhteystiedot löydät rappukäytävän ilmoitustaululta.

Lue myös: Näin M2-Kotien asukas hyötyy kotivakuutuksesta.

2. Myrkyn lykkäsi

Kotioloissa myrkytyksiä aiheuttavat muun muassa lääkkeet, alkoholi, myrkylliset kasvit, kemikaalit tai sienet. Myös häkämyrkytyksiä tapahtuu, sillä tulipalossa myrkylliset kaasut syntyvät usein ennen liekkejä.

Suomessa tapahtuu keskimäärin 580 myrkytyksestä johtuvaa kuolemaa vuodessa. Myrkytystapaturmien suurin riskiryhmä ovat alle 3-vuotiaat lapset.

Esimerkiksi pienet nappiparistot voivat nieltyinä aiheuttaa lapsille hyvin vakavia vammoja. Suomessa ei ole kuitenkaan vuosiin sattunut kuolemaan johtaneita lasten myrkytyksiä.

Vinkki:
Säilytä lääkkeet lukituissa lääkekaapeissa ja myrkylliset aineet lasten ulottumattomissa. Tarkista, ettei elektronisista laitteista voi irrota paristoja.

3. Kattila unohtuu liedelle

Tulipaloihin menehtyy Suomessa keskimäärin 73 henkilöä vuodessa. Tulipalo saa alkunsa usein valvomattomasta ruoanlaitosta, tupakoinnista tai lasten tulitikkuleikeistä.

Sähkölaitteista aiheutuvien palojen syynä on useammin ihmisen toiminta kuin laitevika. Viallinen sähkölaite on kuitenkin poistettava heti käytöstä tai vietävä huoltoon.

Aikuisilla yleisiä palovammoja ovat esimerkiksi grillin leimahduksesta johtuvat vammat. Lapset saavat puolestaan palovammoja usein esimerkiksi kuumasta vedestä, jonka he vetävät liedeltä päälleen.

Vinkki:
Valitse kodinkoneita, joiden virta sammuu itsestään tietyn ajan jälkeen. Tällaisia malleja löytyy esimerkiksi liesistä, kahvinkeittimistä ja silitysraudoista.

4. Pala kurkussa

Ruokaan tukehtuminen on yksi työikäisten vakavista onnettomuustyypeistä. Päihtyneisyys lisää tukehtumisvaaraa, ja kovassa humalassa on myös oksennukseen tukehtumisen riski.

Lapset voivat tukehtua pieniä leluja niellessään. Myös pienikokoiset kovat ruoka-aineet, kuten pähkinät, popcornin siemenet ja makeiset voivat olla vaarallisia alle 4-vuotiaille.

Vinkki:
Jos saat ruokaa henkitorveesi, älä koskaan poistu ruokapöydästä yksin esimerkiksi vessaan. Opettele tekemään niin sanottu Heimlichin ote sekä lapsille että aikuisille.

5. Nilkka nyrjähtää pihapeleissä

Maali! Vai liikuntavamma? Liikuntaan liittyvät tapaturmat ovat suurin vammoja aiheuttava tapaturmaluokka Suomessa.

Vammat syntyvät usein muualla kuin kotioloissa, mutta toki kotipihoillakin pelataan ja liikutaan. Riskialttiita lajeja ovat muun muassa jalkapallo, jääkiekko ja salibandy sekä ratsastus, tanssi ja voimistelu. Yleisimmin liikunnassa loukataan polvi, nilkka tai selkä.

Vinkki:
Asenne ja välineet vaikuttavat liikuntavammoihin. Tiedosta lajin riskit ja pidä riittävästi lepotaukoja liikkuessasi.

Tunnistatko kotisi vaaranpaikat? Selvitä täyttämällä kotisi turvallisuuden tarkistuslista.

Jutun lähteet: Pirjo Lillsunde/Sosiaali ja terveysministeriö, www.thl.fi/tapaturmat sekä www.kotitapaturma.fi

Tapaturmaiset kuolemat Suomessa kuolemansyyn mukaan 2012–2014, THL, Suomen virallinen tilasto (SVT).

Teksti: Krista Ahola