Avaimet katosivat, mitä teen?

Avain hukassa tai tarve lisäavaimille? M2-Kodeissa huoltoyhtiö auttaa.

M2-Kodit - Kuka auttaa

1. Hups, avain unohtui kotiin!

M2-Kotien talojen ulko-ovista löytyy tarra, jossa on oman huoltoyhtiön päivystävä puhelinnumero. Soita siihen, niin saat paikalle huoltomiehen avaamaan oven. Muista, että huoltoyhtiöllä täytyy olla tieto kaikissa asunnossa asuvista henkilöistä: ovea ei avata esimerkiksi seurustelukumppanille, jonka tietoja ei löydy huoltoyhtiön talonkirjasta tai väestörekisterikeskuksesta. Huoltomies kysyy henkilöllisyystodistuksen ennen kuin avaa oven.

Asukas itse maksaa huoltoyhtiölle oven avaamisesta. Joskus maksu tarvitaan käteisenä, joillekin huoltoyhtiöille käy myös verkkomaksu. Oven avaaminen yöllä tai viikonloppuna on kalliimpaa kuin normaalilla työajalla.

2. Avain hukkui tai varastettiin

Avain on arvotavaraa, pidä siitä hyvää huolta! Jos olet hukannut avaimesi tai se on varastettu, ole yhteydessä huoltoyhtiöön. Puhelinnumero löytyy rapun ilmoitustaululta.

Jos sinulta ei poismuuttaessa löydy kaikkia saamiasi avaimia, lukot joudutaan sarjoittamaan uudestaan seuraavaa asukasta varten. Avaimen hukannut vuokralainen maksaa sarjoituksen kustannuksen. Varkaustapauksessa kotivakuutus voi korvata osan kuluista.

Älä koskaan merkitse avaimeen tai avaimenperään osoitetta tai muuta tietoa siitä, mihin osoitteeseen avain kuuluu.

3. Lisäavaimia perheenjäsenille

On tärkeää, että jokaisella perheenjäsenellä on kotiin oma avain. Erikokoisiin asuntoihin kuuluu eri määrä avaimia, mutta tarvittaessa voit teettää lisäavaimia olemalla yhteydessä omaan huoltoyhtiöösi. Asukas maksaa itse ylimääräisten avainten teettämisen.

4. Avaimet palautetaan poismuuttaessa

Poismuuton yhteydessä avainten palautuksesta sovitaan oman huoltoyhtiön kanssa. Usein avaimet viedään lähimpään huoltoyhtiön toimistoon virka-aikana.

Keskinäisiä avaintenvaihtoja seuraavan asukkaan kanssa ei suositella, sillä huoltoyhtiöllä täytyy olla virallinen tieto avainten palautumisesta. Säilytä siis saamasi kirjallinen avaintenluovutustodistus. Mahdollinen vuokravakuus maksetaan takaisin vasta, kun kaikki avaimet on palautettu.

Muuttaessasi pois luovuta kaikki asunnon alkuperäiset avaimet ja mahdolliset lisäavaimet. Jos joku avain puuttuu, lukko sarjoitetaan uudestaan asukkaan kustannuksella.

5. Turvalukko, ovisilmä tai varmuusketju

Ota yhteyttä huoltoyhtiöön myös silloin, jos haluat asennuttaa oveesi erillisen turvalukon, ovisilmän tai varmuusketjun. Asentaminen tapahtuu omalla kustannuksellasi.

Jos oveesi asennetaan turvalukko, muista antaa yksi avaimista huoltoyhtiöön. On tärkeää, että hätätilanteessa huoltomies pääsee asuntoon rikkomatta ovea. Poismuuttaessa turvalukon kaikkine avaimineen voi jättää seuraavalle asukkaalle. Jos haluat ostamasi turvalukon mukaasi muuton yhteydessä, sen paikalle pitää asentaa omalla kustannuksella peittolevy.

6. Tulevaisuuden avain on älykäs

Perinteisten mekaanisten avainten lisäksi uusimmissa M2-Kodeissa on käytössä myös elektronisia älyavaimia. Avaimen kadotessa älyavaimen voi kuolettaa ohjelmoimalla eikä asunnon tai koko kiinteistön lukkoja tarvitse sarjoittaa uudestaan.

Tulevaisuudessa M2-Kodeilla voi olla myös ”avaimettomia kohteita”. Silloin älyavain voi olla omassa kännykässä tai esimerkiksi pankkikortissa, rannekkeessa tai HSL:n bussikortissa.

 

Teksti: Krista Ahola / Kuva: Kaisu Jouppi

 

Juttuun on haastateltu M2-Kotien asiakaspalvelusta Tuija Lehtoa sekä kiinteistöpäällikkö Juha Lausmaata.

Käy katsomassa paikkakuntasi M2-Kodit ja hae asuntoa jo tänään!

Muita vinkkejä M2-Kotien asukkaille ja asunnonhakijoille.

Tags: ,

Mitä mieltä olit aiheesta?