En pysty maksamaan vuokraa, mikä neuvoksi? 

Kun elämäntilanne muuttuu odottamattomasti, rahahuolet saattavat kasautua. Vuokranmaksun ongelmatilanteessa ei tarvitse jäädä yksin, sillä M2-Kotien kanssa voi tehdä maksusuunnitelman tilanteen tasapainottamiseksi.


Työlista ammottaa tyhjyyttään, työttömyys on kestänyt yllättävän kauan tai sairaslomalla on tipahtanut peruspäivärahalle. Siinä liuta aivan tavallisia syitä, miksi rahahuolet saattavat kasautua. Myös perhe-elämässä tapahtuvat muutokset voivat pistää kenen tahansa talouden hetkellisesti sekaisin.

Jos tililtä ei löydy arjen turvaksi puskurirahastoa, yllättävien menojen edessä tai tukipäätöksiä odotellessa saattaa tulla vastaan tilanne, jossa laskut kasautuvat.

Mitä tehdä, kun rahat eivät riitä vuokranmaksuun? Lue vinkit!

Asun M2-Kodissa, voinko siirtää vuokranmaksun eräpäivää?

M2-Kotien vuokrasopimuksissa on määritetty vuokranmaksun eräpäiväksi jokaisen kuukauden 2. päivä, eikä sitä valitettavasti voi siirtää.

Jos ei ole varaa maksaa vuokraa eräpäivänä, kannattaa olla heti yhteydessä asiakaspalveluun ja kertoa omasta tilanteesta.

Jos vuokran pystyy maksamaan esimerkiksi tilipäivän koittaessa vasta kuun puolivälissä, se tarkoittaa, että myöhästyneiltä päiviltä peritään viivästyskorkoa. Viivästysmaksusta tulee erillinen lasku kotiin.

Vuokrarästejä on kertynyt enemmänkin! Voinko tehdä maksusuunnitelman niiden hoitamiseksi?

M2-Kotien asiakaspalveluun kannattaa ottaa yhteyttä heti, jos näyttää siltä, ettei selviydy vuokranmaksusta. Yhteydenotto on hyvä tehdä ennen kuin vuokravelkaa kertyy, niin maksusuunnitelma voidaan tehdä tilanteen sitä vaatiessa hyvinkin joustavasti.

Pulmatilanteissa kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman nopeasti, ettei vuokravelka pääse karkaamaan yli oman maksukyvyn. Maksusuunnitelma M2-Kotien kanssa voidaan tehdä useimmissa tapauksissa.

Maksusuunnitelma ja maksuerät sovitellaan tulojen ja maksuvaran mukaan.

Mitä tapahtuu, jos en ole tehnyt maksusuunnitelmaa ja laskut ovat kertyneet?

Jos vuokravelasta ei ole tehty maksusuunnitelmaa, ensimmäisenä postiluukusta saapuu maksukehotus. Jos sitä ei pysty hoitamaan eräpäivään mennessä, kannattaa olla yhteydessä M2-Koteihin ja sopia maksun hoitamisesta.

Vasta jos ei hoida velkoja sovitusti tai maksusuunnitelmaa ei ole, lähtee asiasta haaste käräjäoikeuteen. Haaste tarkoittaa, että silloin vaaditaan paitsi maksamaan velat, myös purkamaan vuokrasopimus.

Vaikka olisi saanut haasteen, kannattaa olla yhteyksissä M2-Kotien vuokravalvontaan. Vuokravalvoja käy yhdessä asiakkaan kanssa tilannetta läpi.

Haasteen tai häädön voi yleensä peruuttaa, jos pystyy maksamaan erääntyneet velat sekä oikeudenkäyntikulut. Toki tässä kohtaa on huomioitava, että maksusuunnitelma ei ole enää mahdollinen, vaan on oltava valmis hoitamaan velka pois lyhyellä aikataululla.

Juttua varten on haastateltu M2-Kotien vuokravalvoja Paula Niskasta.

Lue myös: Talous on toivoa täynnä.

Teksti: Laura Kokko

Kuva: Kaisu Jouppi

Tags: , ,

Mitä mieltä olit aiheesta?