Hyvä sisäilma kiertää kodissa oikein

1. Miten ilmanvaihto toimii?

Suurimmassa osassa M2-Kotien asuntoja on koneellinen ilmanvaihto, eli ilma kulkee asunnoissa koneellisesti tehostettuna.

Ilman kierto on suunniteltu kulkemaan ”puhtaasta likaisempaan päin”. Ilma tulee sisään raikkaasta ulkoilmasta korvausilmaventtiilin kautta tai koneellisesti tuloilmaventtiilistä. Ilma poistuu kylpyhuoneen poistoilmaventtiilin ja keittiön liesikuvun kautta talon ilmanvaihtokanavaan. Tätä sisäilman kiertoa vaalimalla kotisi sisäilma pysyy hyvänä hengittää.

2. Tunnista korvausilmaventtiili

Oletko joskus tuijotellut erikoisia pömpeleitä kotisi seinissä tai katossa ja miettinyt, mitä ne ovat? Eri vuosikymmeninä rakennetuissa taloissa ilmanvaihtoventtiilien mallit voivat olla hyvin erilaisia.

Ensin kannattaa opetella tunnistamaan oman kodin korvausilmaventtiili. Se löytyy usein ikkunan karmin yläosasta. Tällöin se on pitkulaisen muotoinen rakoventtiili. Joskus se on niin siististi sijoitettu karmiin, että sitä ei edes hoksaa venttiiliksi. Korvausilmaventtiili voi olla myös pyöreä tai nelikulmainen venttiili asunnon ulkoseinässä.

Uusimmissa asunnoissa myös tuloilma voi tulla sisään koneellisesti. Tällöin asunnosta ei löydy korvausilmaventtiilejä, vaan seinissä on tuloilmaventtiilit.

3. Putsaa ja vaihda kesä- tai talviasentoon

Nyt, kun olet löytänyt kotisi korvausilmaventtiilin, astu rohkeasti lähemmäs. Venttiiliä pitää nimittäin puhdistaa vähintään puolen vuoden välein, jotta se toimii oikein ja päästää raikkaan ilman sisään.

Korvausilmaventtiilissä on irrotettava osa tai kansi, jonka takaa löytyy suodatin. Tämä suodatin puhdistetaan esimerkiksi imuroimalla. Jos suodatin on muovia, sen voi pestä vedellä. Puhdista myös muut osat.

Korvausilmaventtiilissä on kaksi asentoa, toinen on tarkoitettu kesään ja toinen talveen. Myös venttiilin kääntäminen oikeaan asentoon on asukkaan vastuulla. Kesäasennossa asuntoon pääsee enemmän ulkoilmaa, kun taas kylmällä säällä talviasento pitää pakkasen poissa.

Korvausilmaventtiilin suodatin pitää uusia kerran vuodessa, ja tämä on asukkaan vastuulla. Uusia suodattimia voi ostaa rautakaupoista.

4. Mitä tapahtuu, jos korvausilmaventtiili on tukossa?

Joskus korvausilmaventtiili on niin likainen tai tukossa, että raikas ulkoilma ei pääse sisään. Toisinaan asukas on epähuomiossa tukkinut venttiilin itse.

Jos asuntoon ei pääse raikasta ilmaa oikeaa väylää pitkin, ilma lähtee tulemaan sisään jotain muuta kautta. Uusi sisääntuloreitti voi kulkea esimerkiksi rapusta postiluukun kautta, ikkunan tiivisteiden läpi tai liesikuvusta. Tällöin sisään tuleva ilma voi olla tunkkaista, ja mukana saattaa kantautua esimerkiksi ruoan tuoksuja naapurista.

5. Puhdista poistoilmaventtiili, älä säädä

Kylpyhuoneen katosta löytyy venttiili, josta ilma poistuu asunnosta. Se on nimeltään poistoilmaventtiili, ja se on usein lautasen muotoinen.

Poistoilmaventtiili on säädetty oikeaan asentoon ja sen asetuksia ei saa muuttaa itse. Myös poistoilmaventtiili pitää puhdistaa puolen vuoden välein. Irrota venttiili kiertämällä venttiilin kehystä varovasti, mutta älä muuta lautasen keskiosan asentoa. Pyyhi tai imuroi venttiili ja aseta se huolellisesti takaisin paikoilleen.

Jos et tunnista kotisi korvausilmaventtiiliä tai poistoilmaventtiiliä, ole yhteydessä oman talon huoltoyhtiöön.

Juttua varten on haastateltu M2-Kotien talotekniikkainsinööri Perttu Miettistä.

Pääsitkö suodatinten puhdistamisen vauhtiin? Katso kodinhoidon vinkkivideoita.

Tervetuloa kotiin! Lue lisää asumisesta M2-Kodeilla.

Huomaa myös nämä!

– Muista puhdistaa säännöllisesti myös liesikuvun rasvasuodatin.

– Asunnon sisäovien sulkeminen ei vaikuta ilman kiertoon, sillä ilma pääsee kulkemaan esimerkiksi ovien alta.

– Tuulettaminen on sallittua! Tehokkainta on lyhytkestoinen ristiveto.

– M2-Kotien talojen ilmanvaihtokanavat puhdistetaan ja ilmamäärät mitataan ja säädetään vähintään kymmenen vuoden välein.