Mikrosäästäminen on päivän sana – näin se onnistuu pienilläkin tuloilla

1. Selvitä, mihin rahat kuluvat ja paljonko pystyt pistämään syrjään

Aloita selvittämällä kuukausittainen rahankäyttösi. Kirjaa tulot ja menot esimerkiksi kahden viikon ajalta.

Ruutuvihko ja kynä ovat perinteinen menetelmä, mutta voit myös hyödyntää puhelimen muistikirjaa tai vaikka Takuusäätiön ilmaista Penno-sovellusta. Myös useimmilla pankeilla on omat sovelluksensa, jossa voi seurata ja hallita rahankäyttöään.

Pakollisten menojen, kuten vuokran, lainanlyhennysten, terveydenhoitomenojen sekä sähkö- ja vakuutusmaksujen jälkeen pystyt arvioimaan, kuinka paljon voit laittaa kuukausittain syrjään rahaa. Summa voi olla esimerkiksi 10–20 prosenttia yli jäävästä rahasta tai kiinteä summa. Summa voi myös vaihdella kuukausittain.

2. Mikrosäästämisessä jokainen sentti lasketaan!

Joku pystyy laittamaan syrjään kuukaudessa 100 euroa, toinen 50 ja kolmas 10 euroa, mutta tätä pienemmätkin summat lasketaan. Siis jokainen sentti. Tämä on mikrosäästämistä.

Useilla pankeilla on säästämisen sovelluksia, joissa korttioston yhteydessä siirtyy erilliselle tilille tai rahastoon pieni summa rahaa. Laskun loppusumma voidaan pyöristää seuraavaan täyteen euroon tai jokaisesta korttiostosta menee kiinteä summa, esimerkiksi 1–5 euroa, säästöön.

Rahastoihin voi säästää siis myös pieniä summia kerralla, jopa kaupan kanta-asiakasbonuksia tai muutamia kymppejä. Sijoitettavaa summaa voi vaihdella ja niinä kuukausina, kun rahatilanne on tiukempi, säästämisessä voi pitää taukoa.

3. Tärkeintä on säästämisen aloittaminen

Haluatpa säästää hieman ylimääräistä, jotta taloutesi ei keikkaisi rikkoutuneen leivänpaahtimen vuoksi tai ehkä haaveissasi on lomamatka tai isompi hankinta, tärkeintä on säästämisen aloittaminen. Päätöksen tueksi voi laittaa vaikka kuvan tavoitteesta jääkaapin oveen tai lompakkoon.

Voi tuntua siltä, ettei pieniä summia kannata yrittää pistää syrjään, mutta kokeile edes. Saatat yllättyä, kuinka paljon rahaa säästötilillesi kertyy esimerkiksi korttiostosten yhteydessä.

Säästötiliin ei kannata ottaa pankkikorttia, jolloin rahojen nostamiseksi on nähtävä hieman vaivaa. Siksi myös rahastot ovat hyvä valinta, sillä rahasto-osuuksien nostaminen ei onnistu samalla hetkellä kun heräteostos kilkuttaa mielessä.

4. Eikö ylimääräistä tunnu jäävän ollenkaan?

Menojen ja tulojen kirjaaminen saattaa paljastaa kuluja, joista on helppo nipistää ilman että arki muuttuu ankeammaksi. Tarttuuko kaupasta usein suklaapatukka matkaan? Entä voitko ottaa kahvia termosmukiin kotoasi sen sijaan, että nappaat kalliin take away -kahvin?

Entä onko sinulla käytössä erilaisia suoratoistopalveluja? 10 euroa kuukaudessa ei tunnu paljolta, mutta jos käytössäsi on niin Netflix, HBO ja Spotify ja niiden päälle vielä sähkökirjapalvelu, kokonaissumma nousee suureksi. Voisiko jonkun palvelun laittaa hetkeksi tauolle? Monia palveluja voi jakaa esimerkiksi ystävien kanssa, jolloin kuukausihinta on pienempi käyttäjää kohden.

Onko tili tyhjä palkkapäivänä? Lue lisää vinkkejä.

5. Kysy neuvoa asiantuntijalta

M2-Kotien asumisneuvojat ja talousneuvoja ovat kaikkien M2-Kodeissa asuvien apuna. Heihin voit olla yhteydessä, jos talousasiat pohdituttavat.

Myös omasta pankista kannattaa kysyä neuvoja sijoittamisen aloittamiseen. Mikrosäästäminen on nyt niin pinnalla, että pankeissa ymmärretään eri tuloisten säästämishaluja hyvin.

Vinkkejä sijoittamiseen löytyy runsain mitoin myös netistä, kuten erilaisista blogeista ja podcasteista sekä esimerkiksi Takuusäätiöstä ja Martoilta.

Lue lisää, miten M2-Kodit tukee asukkaita talousasioissa. 

Teksti Leena Filpus, kuva: iStock