Paljonko maksat sähköstäsi?

Miten sähkösopimus tehdään?

Tee sähkösopimus ennen muuttoasi M2-Kotien asuntoosi. Helpoimmin se käy sähköyhtiön verkkosivuilla. Sopimusta varten tarvitset nimen ja henkilötunnuksen lisäksi uuden kotiosoitteesi sekä päivämäärän, jolloin haluat sähköjen olevan kytkettynä.

Sopimus on hyvä tehdä kaksi viikkoa ennen haluttua kytkentäpäivää. Jos tarvitset kytkennän nopeammin, asia hoituu usein pirauttamalla sähköyhtiön asiakaspalveluun.

Tarkista muut muutossa muistettavat asiat.

Mistä sähkön hinta koostuu?

Sähkölaskusi loppusumma koostuu kolmesta osasta: sähkönsiirrosta, käytetystä sähköenergiasta sekä veroista.

Tietyn alueen sähkönsiirrosta huolehtii aina paikallinen yhtiö. Eli sähkönsiirron osuus sähkölaskustasi tulee aina paikalliselta sähköyhtiöltä, eikä siihen voi vaikuttaa.

Sen sijaan käyttöön perustuvan sähköenergian osuuden voi ostaa haluamaltaan sähköyhtiöltä mistä päin Suomea tahansa.

Kilpailuttaminen tarkoittaa, että vertailet eri yhtiöiden sähkön hintoja ja valitset sopivan sähkönmyyjän.

Määräaikainen, toistaiseksi voimassaoleva vai pörssihintainen sähkösopimus?

Sähkön hinnan kehitystä on vaikea arvioida, joten sopimustyypin valinnassa on kyse siitä, millaisen hinnannousun riskin haluat ottaa.

  • Määräaikaisessa sopimuksessa voi olla edullinen hinta, joka pysyy vakaana koko sopimuskauden. Toisaalta olet kiinni sopimuksessa esimerkiksi 24 kuukautta.
  • Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voit irtisanoa halutessasi milloin vain ja vaihtaa sähköyhtiötä. Hintakin voi muuttua.
  • Pörssihintaisen sähkön hinta voi vaihdella kovastikin: se voi olla joskus edullinen, mutta hinnannousun riski on suuri.

Uskaltaako sähkötarjoukseen tarttua?

Jos saat puhelimessa edullisen kuuloisen sähkötarjouksen, pidä pää kylmänä ja pyydä tarjous kirjallisena. Tällöin pystyt paremmin vertaamaan puhelintarjousta muiden yhtiöiden hintoihin ja tutkimaan, onko tarjous oikeasti edullinen ja järkevä.

Tarjousten vertaamista varten on tärkeä tietää oma sähkönkulutus. Näet sen edellisestä sähkölaskustasi. Voit myös tutkailla kotitalouksien keskimääräisiä sähkönkulutuksia esimerkiksi sähköyhtiöiden verkkosivuilta.

Tarjoukset voivat näyttää monimutkaisilta, mutta keskity kahteen lukuun: energian hintaan (snt/kWh eli eurosenttiä kilowattitunnilta) ja kuukausimaksuun.

Sähköyhtiöiden hintoja voi vertailla yhtiöiden nettisivuilla tai hintojenvertailusivustoilla, kuten Energiaviraston sahkonhinta.fi-sivulla. Voit myös soittaa suoraan sähköyhtiöön ja kysyä, onko heillä antaa sinulle omaa, henkilökohtaista tarjousta.

Mitä ekosähkö tarkoittaa?

Monet sähköyhtiöt markkinoivat ”vihreää” sähköä ekomerkkien alla. Suomessa tuotetusta sähköstä jo 79 prosenttia on hiilivapaata, ja esimerkiksi tuulivoimaa rakennetaan lisää.

Pelkkä eko-merkintä sähkön markkinointinimessä ei vielä takaa sähkön olevan markkinoiden ympäristöystävällisin vaihtoehto. Jos haluat kotiisi mahdollisimman ympäristöystävällisen sähkön, varmista, että sähköyhtiö lupaa käyttää sähkön myynnistä saatavat tuotot uusiutuvan energiantuotannon rakentamiseen. Tällainen sähkö on ympäristötietoisen sähkönostajan valinta!

 

Haluaisitko pienentää sähkönkulutustasi? Lue säästövinkkejä Motivan sivuilta. 

 

Jutun asiantuntijana sähkötekniikan ja automaation laitoksen professori Matti Lehtonen Aalto-yliopistosta.

 

Teksti: Krista Ahola
Kuva: iStock