Muuttajan muistilista

Tervetuloa uuteen kotiin. Muuttoilmoitus, saapumisilmoitus, sähkösopimus ja asumistukihakemus on hyvä hoitaa pois alta heti muuttamisen yhteydessä. Kokosimme muuttajan muistilistan avuksesi.

m2_muuttajanmuistilista

Tervetuloa uuteen kotiin. Muuttoilmoitus, saapumisilmoitus, sähkösopimus ja asumistukihakemus on hyvä hoitaa pois alta heti muuttamisen yhteydessä.  Kokosimme muuttajan muistilistan avuksesi.

1. Muuttoilmoitus maistraattiin ja postiin

Muuttoilmoitus kannattaa tehdä ajoissa ennen muuttoa, jotta postisi tulee oikeaan osoitteeseen haluamastasi päivämäärästä lähtien. Muuttoilmoituksen voit tehdä postille ja/tai maistraatille. Lomakkeita saat postista tai maistraatista.

Voit tehdä muuttoilmoituksen verkossa. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, postin käyttäjätunnuksella tai sirullisella henkilökortilla.

2. Saapumisilmoitus taloon

Talon kirjoille ilmoittautuminen ei ole enää pakollista, mutta ehdottomasti suositeltavaa. Tee saapumisilmoitus kiinteistöhuoltoyhtiölle samalla kun kuittaat asunnon avaimet huollosta. Muistathan mainita ilmoituksessa kaikki asuntoon muuttavat henkilöt. Jos talon kirjoilla olevien henkilöiden määrä muuttuu esimerkiksi avio- tai avopuolison muuton myötä, siitä täytyy myös ilmoittaa.

Ilmoittautumalla talon kirjoille varmistat nämä asiat:

  • Avaimen unohduttua voidaan tarkastaa, että sinulla on oikeus mennä huoneistoon ja huolto voi avata oven sinulle.
  • Nimesi laitetaan porrastauluihin ja huoneistosi oveen.
  • Sinun on mahdollista varata autopaikka ja saunavuoro.
  • Saat tarvittavat asukastiedot esimerkiksi asumistukihakemusta varten.
  • Ajan tasalla olevat asukastiedot voivat myös pelastaa henkesi esimerkiksi tulipalon tai muun vaaratilanteen uhatessa.

3. Sähkö- ja kaasusopimus

Sähkösopimuksen voi tehdä puhelimitse. Samalla kun teet sähkösopimuksen uuteen asuntoosi, voit irtisanoa edellisen asuntosi sähkösopimuksen. Voit itse valita, miltä yhtiöltä sähkösi ostat. Internetin kautta voit etsiä eri sähköyhtiöitä, ja löytää itsellesi tarjouslaskureiden avulla edullisimman vaihtoehdon.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimivat nämä sähköyhtiöt, ja sähkösopimuksen voi tehdä yhtiöiden verkkosivuilla:

Mikäli käytössäsi on kaasuhella, sinun tulee tehdä sopimus kaasun käytöstä. Tämä onnistuu Gasumin sivustolla. Kaasusopimusta tehdessä luottotiedot tarkastetaan. Mikäli sinulla on luottohäiriömerkintä, sinun tulee maksaa kaasu ensimmäiset neljä kuukautta etukäteen.

4. Asumistukihakemus Kelaan

Toimita asumistukihakemus Kelaan heti vuokrasopimuksen saatuasi. Yleistä asumistukea voit hakea Kelan toimistosta saatavalla tai internetistä tulostettavalla lomakkeella. Asumistukea voit hakea myös verkossa. Verkkotunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset.

Mikäli olet eläkkeellä, opiskelija tai suoritat varusmiespalvelusta, et kuulu yleisen asumistuen piiriin, vaan sinulle on omaan tilanteeseesi sopiva asumistukihakemus.

Lisätietoja saat Kelan sivuilta.


Mitä mieltä olit aiheesta?