Vuokrasopimus

Vuokrasopimuksen allekirjoitus konkretisoi uuteen vuokrakotiin muuttamisen. Sopimus tekee vuokrasuhteesta selkeän, niin vuokraajalle kuin vuokranantajalle. Perehdy sopimukseen tarkasti, jotta yllätyksiä ei pääse myöhemmin syntymään.

Vuokrasopimuksen sähköinen allekirjoittaminen

Voit allekirjoittaa vuokrasopimuksen myös verkossa. Allekirjoittamista varten tarvitset sähköpostiosoitteen ja verkkopankkitunnukset. Jos sopimus tulee useamman henkilön nimelle, on kaikkien allekirjoitettava vuokrasopimus. Kaikilla pitää olla silloin omat verkkopankkitunnukset.

Saat tarkemmat ohjeet sähköpostilla, kun sopimus on allekirjoitettavissa.

Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen toimistolla

Olet tervetullut allekirjoittamaan sopimuksen myös toimistollemme. Katso aluetoimistojen yhteystiedot. Jotta sopimus voidaan allekirjoittaa, tarvitset kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja tarvittavat liitteet, esimerkiksi valtakirjan toiselta osapuolelta.

Toistaiseksi voimassa oleva ja määräaikainen vuokrasopimus

M2-Kodeilla vuokrasopimukset ovat yleensä toistaiseksi voimassa olevia. Sopimus päättyy, jos vuokralainen tai vuokranantaja irtisanoo sopimuksen. Jos sanot itse sopimuksen irti, irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Jos vuokranantaja irtisanoo sopimuksesi, irtisanomisaika riippuu siitä, kuinka kauan sopimuksesi on kestänyt. Jos vuokrasuhde on kestänyt alle vuoden, irtisanomisaika on kolme kalenterikuukautta, ja jos vuokrasuhde on kestänyt yli vuoden, irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

Määräaikainen vuokrasopimus on voimassa sopimukseen merkittyyn päivään.

Määräaikainen vuokrasopimus sitoo vuokralaista ja vuokranantajaa samalla tavalla: kumpikaan ei voi irtisanoa sopimusta ennen sopimuksen päättymistä kuin yhteisellä päätöksellä.

Lue lisää

Valtakirja ja suostumus

M2-Kodit käsittelee vuokralaisia koskevia henkilötietoja. Tietojen käsittelyn perusteet ja käytännöt on kuvattu tietosuojaselosteessamme. Emme luovuta henkilötietojasi ulkopuolisille ilman tietosuojalainsäädännön mukaisia perusteita. Voit kuitenkin antaa suostumuksen henkilötietojesi luovuttamiseen nimeämillesi tahoille.

 

Suostumus henkilötietojen luovuttamiseksi (pdf)

 

Jos joku toinen hoitaa puolestasi vuokraamiseen tai vuokrasopimukseen liittyviä asioita, hän tarvitsee valtakirjan. Voit käyttää esimerkiksi alla olevaa tai tehdä oman vapaamuotoisen valtakirjan.

 

Valtakirja vuokralaisen edustamiseksi (pdf) 

 

Alivuokraus

Alivuokraamisella tarkoitetaan vuokrasuhdetta, jossa vain osa huoneistosta luovutetaan toisen käytettäväksi. Vuokralainen saa ottaa huoneistoonsa alivuokralaisen ilman M2-Kotien lupaa, jos alivuokrauksesta ei aiheudu vuokranantajalle huomattavaa haittaa. Alivuokralaiselle saa luovuttaa enintään puolet asunnosta.

Päävuokralainen ja alivuokralainen tekevät keskenään alivuokrasopimuksen, eikä päävuokranantaja eli M2-Kodit ole tämän vuokrasuhteen osapuoli.

Väliaikainen hallinnan luovutus

Väliaikainen luovutus on eri asia kuin alivuokraaminen. Vuokralainen saa lain mukaan luovuttaa enintään kahdeksi vuodeksi koko asuinhuoneiston toisen käytettäväksi.

Luovutukseen täytyy olla perusteltu syy, kuten työ, opinnot, sairaus, vankeus tai muu sellainen syy, jonka vuoksi vuokralainen oleskelee toisella paikkakunnalla useiden kuukausien ajan eikä vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa luovutusta.

Vuokralaisen tulee ilmoittaa väliaikaisesta luovutuksesta kirjallisesti M2-Kodeille viimeistään kuukausi ennen asunnon luovutusta toisen henkilön käyttöön.

Päävuokralainen ja väliaikainen vuokralainen solmivat keskenään määräaikaisen sopimuksen, eikä päävuokranantaja eli M2-Kodit ole tämän vuokrasuhteen osapuoli.

Huomaa, että päävuokralainen vastaa aina asunnon kunnosta ja vuokranmaksuhäiriöistä, vaikka hän ei asu asunnossa.

Asukkaiden lisäys: lapsi tai kumppani

Jos kumppanisi muuttaa asumaan kanssasi, ei vuokrasopimusta tarvitse muokata. Riittää, että uuden asukkaan tiedot lisätään talonkirjoihin, jolloin huoltoyhtiöllä on ajantasaiset tiedot asukkaista. Jos kuitenkin haluat, että uusi asukas lisätään vuokrasopimukselle, pyydämme ARAn asukasvalintaohjeiden mukaiset selvitykset.

Ero avio- tai avoliitosta

Jos asunnon irtisanoo vain toinen osapuoli ja toinen jää asuntoon asumaan, on molempien vuokralaisten irtisanottava sopimus. Irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Molempien vuokralaisten on kirjoitettava lisätietokenttään, kumpi on jäämässä asuntoon ja kumpi muuttaa pois. Kun olemme vastaanottaneet ja käsitelleet irtisanomisilmoituksen, saatte siitä vahvistuksen. Uutta vuokrasopimusta ei allekirjoiteta, vaan sopimus siirretään asuntoon jäävän nimelle. Tieto esimerkiksi asumistukea varten menee M2-Kodeilta suoraan Kelalle.

Jos pois muuttava vuokralainen jättää avaimensa asuntoon jäävälle vuokralaiselle, heidän tulee täyttää avaintenluovutussopimus  ja toimittaa se huoltoyhtiöön.

Jos pois muuttava on varannut autopaikan, se pitää irtisanoa samalla. Autopaikka ei siirry automaattisesti asuntoon jäävälle. Jos asuntoon jäävä haluaa autopaikan, hänen pitää ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön. Myös autopaikkaa koskee kalenterikuukauden irtisanomisaika.