Vuokra-asunnot ja vuokralla asumisen hyödyt

Miksi asua vuokrakodissa? Mitä hyötyä vuokralla asumisesta on? Kenelle vuokra-asunnot sopivat? Kuinka löydät juuri sinulle sopivan vuokra-asunnon?

Nämä ovat kysymyksiä jotka nousevat usealle ensimmäisenä mieleen, kun harkitaan vuokra-asunnossa asumista. On kuitenkin fakta, että edulliset vuokra-asunnot ovat tällä hetkellä erittäin kovassa kysynnässä, sillä yhä useammat etsivät itselleen sopivaa vuokrakotia varsinkin suurimmissa kasvukeskuksissa. Syitä miksi ihmiset haluavat asua vuokra-asunnoissa on varmasti yhtä monta kuin vuokrakämppien hakijoitakin, mutta kiistattomia plussapuolia vuokralla asumisessa on joustavuus, helppous ja vapaus. Näiden piirteiden myötä vuokra-kodeissa asuvat pystyvät elämään stressivapaammin, kun mahdollisuus muuttaa vuokra-asunnosta toiseen on puhtaasti omasta valinnasta kiinni. Vuokralla asuessa pystyt halutessasi vaihtamaan maisemaa nopealla aikataululla, ja siten kokeilla siipiäsi vaikkapa uudessa kaupungissa.

Näiden ajatusten pohjalta haluamme jakaa mietteitä siitä, että miksi vuokralla asuminen kannattaa, ja miten löydät sen juuri sinulle sopivan vuokra-asunnon.

Esimerkkejä M2-Kotien vuokra-asuntotarjonnasta

M2-Kodit Jyväskylä Vaihdekuja 6

Vaihdekuja 6

Keskusta, Jyväskylä
Kerrostalo, valm. 2003

Esimerkkihuoneistoja:
tpk, 36-37 m2, alk. 591 €/kk
2 h+kk, 43,5-55,5 m2, alk. 670 €/kk
3 h+k+s, 65,5-71,5 m2, alk. 811 €/kk
4 h+k+s, 83,5-96,5 m2, alk. 1 089 €/kk

Lue lisää
M2-Kodit Oulu Sulkakuja 3-7

Sulkakuja 3-7

Kaakkuri, Oulu
Luhtitalo, valm. 2005

Esimerkkihuoneistoja:
1 h+tpk+s, 49,0-49,5 m2, alk. 626 €/kk
2 h+k+s, 44,0-58,5 m2, alk. 602 €/kk
3 h+k+s, 68,0-74,0 m2, alk. 790 €/kk
4 h+k+s, 89,0 m2, 1059 €/kk

Lue lisää
M2-Kodit Helsinki Von Daehnin katu 4

Von Daehnin katu 11

Viikki, Helsinki
Kerrostalo, valm. 2008

Esimerkkihuoneistoja:

2 h+kk, 45,5 m2, 855 €/kk
2 h+k, 51,0 m2, 895 €/kk
3 h+kt, 67,5 m2, 1124 €/kk
3 h+kk+s, 67,5 m2, 1153 €/kk

Lue lisää

Miksi asua vuokra-asunnossa?

Vuokra-asunto on usealle ensimmäinen oma koti, tai pelastava kotipesä elämäntilanteiden muututtua. Ajatus helposti löydettävästä vuokrakodista voi olla monelle huojentava tieto, kun elämä heittää kuperkeikkaa tai tilanteet muutoin muuttuvat. Siksi vuokra-asunto onkin varmasti ideaali vaihtoehto siinä vaiheessa, kun ei ole halua sitoutua asuntoon tai asuinpaikkaan, sillä vuokralla asuminen mahdollistaa erilaisten asuntojen ja asumismuotojen kokeilemisen helposti.

Tarvitseeko ihan kaikkea omistaa?

Nykypäivänä moni varmasti myös pohtii, että tarvitseeko ihan kaikkea omassa elämässä omistaa? Minimalistinen elämäntyyli on herätellyt ihmisiä arvostamaan vapautta, kun ei olla niin sidottuna materiaan. Idea asuntojen ja muiden palveluiden vuokraamisesta on ajatusmallina ottanut selkeästi tuulta purjeisiin, ja ihmiset kokevat vuokraamisen helppona ja varteenotettavana vaihtoehtona. Tämä on toki  tilannekohtaista, sillä jokaisen valintoihin vaikuttaa kulloinen elämäntilanne ja henkilökohtaiset asumisen tarpeet. Vuokra-asunnot sopivat siis erityisesti henkilöille jotka arvostavat mutkattomuutta. Elämäntilanteiden muutokset, asuinpaikkakunnan vaihdokset, ja yhteen- tai erikseen muutot, ovat tyypillisiä tilanteita joissa vuokra-asunnot tulevat tarpeen ihmisille. Näissä tilanteissa vuokra-asuminen on usein kaikista luontevin vaihtoehto, kun tarvitaan nopeasti uutta kattoa pään päälle.

Lue lisää aiheesta: Miksi vuokralla asuminen kannattaa?

Vuokrakodit ja hinnoittelu

Edulliset vuokra-asunnot ovat kysyttyjä, joten monelle ajatus halvasta vuokrakämpästä suositussa kaupungissa saattaa vaikuttaa ainoastaan kaukaiselta haaveelta. Edullisen vuokrakämpän löytäminen on kuitenkin hyvin mahdollista, kunhan olet itse aktiivinen ja tarpeeksi ajoissa liikenteessä. Vuokra-asunnon etsimiseen kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä varmistat mahdollisuutesi löytää toiveitasi vastaavan asunnon mieluiselta asuinalueelta, kun olet tutustunut tarjontaan laajasti. Vapaat vuokra-asunnot ovat helpommin havaittavissa, kun olet ensin selkeyttänyt omat toiveesi vuokra-asunnon suhteen, olipa kyseessä sitten asunnon hinta, koko tai asuinalue.

Oletettavasti edullisuus on merkittävä tekijä, joka määrittelee usealle vuokrattavan asunnon koon ja budjettiin sopivan asuinalueen. Siksi M2-vuokra-asunnot ovat ideaaleja vaihtoehtoja, koska hinnat ovat kohtuullisia, vuokravakuutta ei vaadita ja vuokrista ei kerätä voittoa. Kun muuton mahdollistaakseen ei tarvita suurta summaa vuokravakuutta varten, avaa se ovia uusiin mahdollisuuksiin – oli kyseessä sitten uusi vuokra-asunto, asuinalue tai jopa kotikaupunki. Säätiö vuokra-asunnoissa saat asua pitkään, mikä tekee vuokra-asuntoon asettumisesta mutkatonta ja mielekästä.

Lemmikkieläimet tervetulleita

Halvat vuokra-asunnot ovat varmasti asia jota erityisesti opiskelijat, nuoret aikuiset ja lapsiperheet havittelevat kodikseen. M2-kodit tarjoavat kaupungin reiluimpia neliöitä, joissa asukkaat pääsevät viihtymään ja tekemään vuokra-asunnoista oman pitkäaikaisen kotinsa. Näissä vuokra-asunnoissa ehdottomana plussana on myös se että rakkaat lemmikkieläimet ovat tervetulleita.

M2-Kodit Helsinki Gunnel Nymanin katu 4
M2-Kodit, Gunnel Nymanin katu 4, Arabianranta, Helsinki.

Kenelle vuokrakodit sopivat?

Tähän kysymykseen vastaus on tietenkin kaikille, mutta erityisen ajankohtaista se on kuitenkin opiskelijoiden keskuudessa. Monelle opiskelijalle saattaa opiskelija vuokra-asunto olla ensimmäinen oma koti ja siksi erityisen tärkeä vaihe elämässä. On tärkeää, että ensimmäinen vuokra-asunto on kotoisa ja siellä viihtyy hyvin, ja siksi M2-kodit sopivat hyvin opiskelijoille, koska ne ovat edullisia ja myös opiskelijoiden suosima kimppakämppä-asuminen onnistuu. Vuokrakohteet ovat hyväkuntoisia ja asuinyhteisössä pyritään panostamaan viihtyvyyteen, jonka myötä opiskeluiden aikainen vuokra-asunto jättää unohtumattomia muistoja ainutlaatuisesta elämänvaiheesta.

Opiskelijat eivät tunnetusti pyöri rahassa, ja sen myötä useimmiten haluavat asua vuokralla. Sen vuoksi opiskelijakaupungit ovat erityisen suosittuja kohteita vuokra-asuntomarkkinoilla. Säätiö vuokra-asunnot ovat edullisia ja haluttuja, joten edulliset vuokrakodit melkein revitään käsistä varsinkin suosituimmilla asuinalueilla Suomessa.

Siksi kannattaakin olla kaukaa viisas, ja aktiivisesti katsella M2:n nettisivuja ja vuokrakohteita, sillä päivitämme tietoja aina kun uusia vuokra-asuntoja ilmaantuu vuokralle. Otamme myös tilanteen salliessa sinuun yhteyttä sopivista vuokra-asunnoista, jos olet jättänyt asuntohakemuksen,  joten oma aktiivisuus vuokra-asuntoa etsiessä siis ehdottomasti kannattaa.

Opiskelijoiden etu vuokra-asunnoissa on sen sitoutumattomuus, jonka myötä on helpompi heittäytyä uusien kokemusten pariin. Nykymaailman ollessa avoimempi, ihmiset uskaltavat tarttua rohkeammin uusiin mahdollisuuksiin, ja varsinkin nuorempi sukupolvi nauttii tästä tilaisuudesta ja panostavat uusiin kokemuksiin. Kun asuu vuokra-asunnossa, on asunnon vaihtaminen helpompaa, joten voit lähteä vaikkapa reppureissaamaan tai muutoin kokeilemaan ulkomailla asumista vaivattomasti. Muuttaminen vuokra-asunnosta on suhteellisen helppoa, joka tekee uusien asioiden kokeilemisesta houkuttelevampaa. Uudet tuulet saattavat olla juuri siihen elämäntilanteeseen hartaasti kaivattua vaihtelua, ja pystyt asettumaan uuteen kotikaupunkiisi vaivattomasti ja nopeasti vuokra-asunnon löydettyäsi. Sitoutumattomuus on siis varmasti yksi suurimmista syistä, miksi ihmiset tietoisesti valitsevat vuokralla asumisen – sillä irtiotot ja vaihtelu on helpompaa toteuttaa vuokrakämppien yleistymisen myötä.

Esimerkkejä M2-Kotien vuokra-asuntotarjonnasta

M2-Kodit Hämeenlinna Karhitie 3 Haratie 6

Karhitie 3 ja Haratie 6

Nummi, Hämeenlinna
Kerrostalo, valm. 1974

Esimerkkihuoneistoja:

1 h+kk, 32,0-34,0 m2, alk. 465 €/kk
2 h+k, 52,0-65,5 m2, alk. 570 €/kk
3 h+k, 73,0-81,0 m2, alk. 695 €/kk
4 h+k, 91,0 m2, alk. 845 €/kk

Lue lisää
M2-Kodit Porvoo Viertotie 14

Viertotie 14

Gammelbacka, Porvoo
Kerrostalo, valm. 1972

Esimerkkihuoneistoja:

1 h+kk+s, 37,0 m2, alk. 533 €/kk
2 h+k+s, 62,0 m2, alk. 737 €/kk
3 h+k+s, 75,0 m2, alk. 857 €/kk

Lue lisää
M2-Kodit Lahti Niinitie 9, 11, 15, 17

Niinitie 9-11 ja 15-17

Nastola, Lahti
Kerrostalo, valm. 68-71

Esimerkkihuoneistoja:
1 h+kk, 31,0 m2, alk, 386 €/kk
2 h+k, 45,0-59,0 m2, alk. 458 €/kk
3 h+k, 68,0-76,0 m2, alk. 642 €/kk
4 h+k, 85,5-86,0 m2, alk. 713 €/kk

Lue lisää

Kuinka löytää vuokra-asunto suositulta alueelta?

Kieltämättä, suosituimmissa vuokrakohteissa kilpailu on erittäin kovaa, mutta edullisen vuokra-asunnon saaminen ei ole mahdottomuus, vaan tässäkin asiassa oma aktiivisuus on avainasemassa. Kaikista kokeilunhaluisimmat pääsevät vuokralla asumisen myötä vaikkapa kokeilemaan, että mikä on Suomen paras paikka asua.

Kun vapaus liikkumiseen on ainoastaan muuttolaatikoiden pakkaamisesta kiinni, pystyt vaivatta kokeilla useampaa asuinaluetta, tai jopa kaupunkia Suomessa. M2-vuokrakoteja löytyy ympäri kotimaata, ja eri kaupungeissa vuokralla asumisen jälkeen, voit arvioida että missä on Suomen parhaat asuinalueet.

Täytä ja lähetä asuntohakemus!

Vuokra-asuntojen määrä on selkeästi nousussa ja sen myötä M2:n vuokrakotejakin löytyy myös kattavasti ympäri kotimaata. Asuntojen hakijoita on toki aina paljon, oli kyseessä sitten yksiö, kaksio, kolmio tai neliö – mutta älä lannistu, vaan laita rohkeasti hakemusta sisään, niin voit saada tarjouksen unelmiesi vuokra-kodista. Kannattaa siis muistaa, että vaikka juuri nyt ei M2-kotien valikoimista löytyisi juuri sinulle sopivaa asuntoa, lähetä hakemus silti, sillä sopivan asunnon vapautuessa pystymme tarjoamaan sitä suoraan sinulle. Näin varmistat mahdollisuutesi päästä poimimaan kirsikat kakun päältä. Eli vahvista omat mahdollisuutesi olemalla oma-aloitteinen ja aktiivinen asuntojen etsimisen suhteen. Vapaat vuokra-asunnot ovat nykyään onneksi helposti löydettävissä niin nettisivuilta, kuin sosiaalisesta mediasta.

Sen lisäksi, M2-Kotien vuokra-asunnoissa ehdoton plussa on tasa-arvoinen kohtelu, sillä pyrimme tarjoamaan asuntoja kaikille hakijoille elämäntilanteesta riippumatta. Hakemukset käydään läpi saapumisjärjestyksessä, joten tässäkin mielessä kannattaa olla aikaisin ja valppaana liikenteessä.

Säätiö vuokra-asunnot ja yhteisöllisyys

Muutettuasi uuteen vuokra-asuntoon, pääset heti mukaan M2-Kotien tapahtumiin ja myös nauttimaan uuden taloyhtiösi tapahtumista ja pihapiiristä. M2-Kotien vuokra-asunnoissa on erityisen merkittävänä piirteenä yhteisöllisyys, joka kehittyy taloyhtiön ja säätiön ympärille. Olit sitten yksinasuva tai suurperheen omaava, vuokra-asunnot ovat oiva tapa päästä tutustumaan talon ja asuinympäristön muihin ihmisiin.

Useat saattavat helposti kokea ajoittain olonsa yksinäiseksi kaupungin sykkeessä, joten M2-Kodissa asuminen voi tässä tapauksessa luoda myös turvan tunnetta ja vahvistaa omia sosiaalisia ympyröitä. Yksityisiin vuokranantajiin verrattuna, säätiöt ovat myös turvallisia, sillä voit luottaa että vuokrasopimukset ovat reiluja ja vuokratasoa säätelevät tietyt rajoitukset. Tämä on ehdoton valttikortti, sillä monelle saattaa koitua mahdottomaksi maksaa yksityisten vuokraisäntien vaatimia korkeita vuokratakuita, jotka varsinkin suosituimmissa kaupungeissa ovat kohonneet korkeisiin lukemiin. M2-kotien tapauksessa voidaan tilanteesta riippuen tehdä jopa vuokran alennuksia. Lisätietoja säätiöiden vuokra-asumisesta löydät myös Y-Säätiön ja ARA:n verkkosivuilta.

Yhteisöllisyyden ehdottomia hyötyjä ovat myös isännöintipalvelut ja kiinteistönvälitys. Moni omakotitalossa asuva voi kokea talon ja pihan työmäärän raskaaksi, ja sen myötä haluavat asua vuokra-asunnossa, sillä silloin apuna on vuokrakodin isännöintipalvelut, johon voi tukeutua eri tilanteissa. Se tekee vuokralla asumisesta mukavan huoletonta, kun tiedät että asuntoon liittyvät asiat ovat säätiön hoidettavissa. Säätiö asumisessa on siis yksityiseen vuokranantajiin verrattuna enemmän yhteisöllisyyttä, sillä säätiön sisältä voi hyvinkin löytyä samanhenkisiä ja samassa elämäntilanteessa olevia henkilöitä, joista voit saada oman talon sisällä seuraa.

Tutustu siis M2-kotien tämänhetkisiin vapaisiin vuokra-asuntoihin ja lähetä asuntohakemus – näin olet askeleen lähempänä unelmiesi vuokrakämppää!