Älä osta omaksi, vaan lainaa
Tavaroiden lainaaminen on ekologista. Se säästää selvää rahaa sekä tilaa omista kaapeista.
1. Naapurilta tai omasta talosta
Iskikö into leipoa korvapuusteja, mutta et omista kaulinta? Tai ehkä voisit porata taulun seinään, jos vain omistaisit porakoneen. Ratkaisu voi löytyä naapurista.
Monissa M2-Kotien taloissa on hankittu yhteiseen käyttöön esimerkiksi ompelukoneita, joilla voi surauttaa verhojen käänteet tai vaatteen purkautuvan sauman. Kysy oman talon talotoimikunnalta asukkaiden yhteiskäytössä olevista esineistä tai lainauspiireistä.
Sellaistakin on kuultu, että joku rohkaistui naapurin ovikelloa rimpauttelemaan ja löysi samalla ystävän. Kannattaa kokeilla!
2. Kirjasto lainaa kanteleen tai naamiaispuvun
Kirjastoon mennään hyvän luettavan perässä, mutta sieltä voi lainata muutakin: kävelysauvoja, sykemittareita, veneitä, luistimia tai vaikka Darth Vader -naamiaispuvun.
Erilaisia lainattavia tavaroita löytyy kirjastoista ympäri Suomen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kirjastoista lainattavia tavaroita voi etsiä laittamalla Helmet-hakuun sanan ”esine”. Sitten vain varausta tekemään.
Joissain kirjastoissa, kuten Helsingin uudessa Oodissa, voi käyttää paikan päällä esimerkiksi ompelukonetta tai 3D-tulostinta. Tutustu siis oman kirjastosi valikoimaan!
3. Some-ajan naapuri löytyy verkosta
Tavaroiden lainat ja vuokraaminen sujuvat myös monissa Facebook-ryhmissä, kuten kaupungin ja kaupunginosan ryhmissä. Selvitä myös, onko M2-Kotien talollasi omaa Facebook-ryhmää.
Nappi Naapuri -palvelu auttaa verkostoitumaan muiden lähiseudun asukkaiden kanssa. Sieltä voi löytyä lainaan ikkunanpesuvälineet ja niittipyssy – tai ulkoiluttaja lemmikille.
4. Tsekkaa lainaamisen nettipalvelut
Jos olet valmis maksamaan tavaran lainasta pienen korvauksen, kannattaa tutustua lainaamiseen keskittyviin nettisivuihin. Näitä ovat esimerkiksi liizi.fi tai kuinoma.fi.
Lue lisää käyttökokemuksia täältä.
5. Muista yhdistykset ja järjestöt
Monilla kaupunki- tai kaupunginosayhdistyksillä on omia lainattavia tavaroitaan. Yhdistyksiltä voi saada lainaan esimerkiksi veneen kesäiselle souturetkelle tai lastenjuhliin pomppulinnan ja hattarakoneen.
Monet harrastuksiin liittyvät seurat lainaavat aihepiiriin liittyviä tarvikkeita. Esimerkiksi retkeilyvarusteita voi lainata Suomen Ladun joiltain jäsenyhdistyksiltä tai soittoharrastuksen aloittavalle lapselle voi lainata huilun musiikkiopistolta.
Osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksistä ja piireistä vuokraa lastentarvikkeita, kuten turvaistuimia. Mahdollisuutta kannattaa tiedustella oman alueen paikallisyhdistyksestä.
Huomioi tämä! Myös palvelusten vaihtaminen helpottaa arkea. Verottajan kanta on, että perinteinen naapuriapu ja talkootyöt eivät ole verotettavaa työtä, mutta kahdenkeskeinen tai monenkeskeinen vaihtotyö ovat. Lue lisää verottajan ohjeesta täältä.
Teksti: Krista Ahola
Kuva: iStock