Mitä tarkoittaa ARA-asunnot tai tarveharkinta?

M2-Kotien ARA-vuokra-asunnot mahdollistavat kohtuuhintaisen asumisen yli 30 paikkakunnalla ympäri Suomen.

Asukasvalinnoissa noudatetaan tarveharkintaa eli tiettyjä ARA-asunnoille laissa määriteltyjä kriteerejä. Asunnonhakijoita ei siis laiteta jonoon asuntohakemuksen jättöpäivän perusteella, vaan asunnon vapauduttua siihen etsitään sopiva asukas. Asukasvalintaan vaikuttavat esimerkiksi kiireellisyys ja syy asunnon tarpeelle. 

Tällä sivulla käymme läpi, mitä ARA ja tarveharkinta käytännössä tarkoittavat, ja kuinka nämä vaikuttavat hakemiseen M2-Kodeille.

Etsi asuntoja

ARA-asunnot ja tarveharkinta lyhyesti

  • Kaikki M2-Kodit ovat valtion tukemia ARA-vuokra-asuntoja. 
  • Asukasvalinnoissa noudatetaan tarveharkintaa eli tiettyjä ARA-asunnoille laissa määriteltyjä kriteerejä. Asuntoihin ei voi jonottaa. 
  • Tarveharkinnalla tarkoitetaan niitä perusteita, joiden mukaan hakijalle voidaan tarjota asuntoa, millaista asuntoa hänelle tarjotaan tai missä järjestyksessä asukkaita valitaan. 
  • Asukasvalintaan vaikuttavat hakijan asunnon tarve ja kiireellisyys, hakijan tulot sekä paikkakuntakohtaiset varallisuusrajat.

Mikä ihmeen ARA?

Valtion organisaatio ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus on Ympäristöministeriön alainen virasto, joka toteuttaa valtion asuntopolitiikkaa. ARAn toiminnan periaatteena on, että jokaisella on oikeus hyvään asumiseen. ARA myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä edistää ekologisesti kestävää, laadukasta ja kohtuuhintaista asumista. 

Yksi ARAn tehtävistä on tukea kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamista. ARA-asuntoja omistavat ja vuokraavat kunnat, kuntayhtymät sekä erilaiset yleishyödylliset yhteisöt, kuten M2-Kodit omistava Y-Säätiö. ARA ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä esimerkiksi varmistaen, että ARA-järjestelmän asunnoissa noudatetaan sääntöjä asukasvalinnan suhteen.

 

Näin haet asuntoa M2-Kodeilta

ARA-vuokra-asunnot on tarkoitettu niitä eniten tarvitseville

Suomessa asuminen on suhteellisen kallista mm. siksi, että asunnoilta vaaditaan jo ilmaston takia enemmän kuin monissa muissa maissa. Lisäksi suurimmissa kaupungeissa asunnoista on pulaa, mikä vaikuttaa vuokra-asuntojen hintoihin. Kohtuuhintaisia asuntoja tarvitaan ja tämän asian helpottamiseksi on luotu valtion tukema järjestelmä, missä valtion arava- tai korkotukilainalla voidaan rakentaa ja korjata edullisia ARA-asuntoja

ARA-asuntojen periaatteena on mahdollistaa hyvää ja kohtuuhintaista asumista. ARA-asuntojen valintaperusteet on määritelty laissa ja asukasvalinnoissa etusijalle asetetaan kiireellisessä asunnontarpeessa olevat hakijat. Asuntohakemuksen jättöpäivä ei siis ole ratkaisevaa, vaan asukkaat valitaan tarveharkinnan mukaisesti sopivista hakijoista.

 

Etsi asuntoja 

Lue myös: Yleisimmät harhaluulot ARA-tuettuihin asuntoihin liittyen 

Ara-asunnot ja vuokran hinta

ARA mahdollistaa kohtuuhintaista vuokra-asumista sadoille tuhansille asukkaille. ARA-asuntojen vuokrat ovat säädeltyjä ja siksi niiden vuokrahinnat ovat lähtökohtaisesti edullisempia kuin vapaiden markkinoiden asunnoissa, joissa vuokran suuruuden päättää asunnon omistaja.

Tietoa vuokrastaAvautuu uuteen ikkunaan

Tarveharkinta ohjaa ARA-asuntojen asukasvalintoja

M2-Kotien, kuten kaikkien muidenkin ARA-asuntojen asukasvalinnat tehdään tarveharkinnan perusteella. Asukasvalintaan vaikuttavat hakijan asunnontarve, asunnontarpeen kiireellisyys sekä varallisuus ja tulot. Tarveharkinnalla tarkoitetaan siis niitä kriteerejä, joiden perusteella asuntoa tarjotaan hakijalle. 

M2-Kotien asukasvalinnoissa pyritään löytämään asukkaalle sopiva asunto, ja siksi tarveharkinnassa kiinnitetään mahdollisimman paljon huomiota hakijan tarpeisiin. Esimerkiksi lapsiperhe tarvitsee isomman asunnon ja liikuntaesteisellä tai ikäihmisillä on tiettyjä tarpeita asunnon suhteen. 

Jotta ARA-vuokra-asuntokohteet olisivat viihtyisiä, niihin halutaan asukkaiksi mahdollisimman monenlaisia ja ikäisiä ihmisiä opiskelijoista sinkkuihin, pariskuntiin, eläkeläisiin ja lapsiperheisiin. Osa M2-Kotien ARA-asunnoista on varattu erityisryhmille, vaikkapa 55 vuotta täyttäneille tai 18-29-vuotiaille nuorille.

Vapaat asunnot

Tarveharkinnan mukaan asunto sitä kiireellisesti tarvitsevalle

Ohessa näet kuinka hakijoiden asunnon tarpeen kiireellisyyttä arvioidaan tarveharkintaa noudattaen. 

  • Ne asunnonhakijat, joiden nykyiset asumisjärjestelyt ovat erityisen vaikeat tai heitä uhkaa jääminen ilman asuntoa, tarvitsevat asuntoa eniten. Toisin sanoen esimerkiksi kodittomaksi jäämässä oleva perhe, missä on pieniä lapsia, nähdään tarveharkinnassa kaikkein kiireellisimpään ryhmään.

    Toiseksi kiireellisimmän asunnontarpeen tapauksia ovat muut akuutit asunnon tarpeet, joissa henkilö on menettämässä nykyisen kotinsa tai asunto on perheelle selkeästi liian pieni. Usein erotilanteessa ilman asuntoa jäävä on usein kiireellisen asunnon tarpeessa, varsinkin jos hakijalla on pienet tulot ja ei varallisuutta. Myös terveydelliset seikat saattavat vaikuttaa kiireellisyyteen.

  • Tarveharkinnassa seuraavalla sijalla ovat yleensä asunnonhakijat, joiden nykyinen asunto on esimerkiksi liian kallis suhteessa tuloihin, matka työhön on liian pitkä tai nykyinen asunto on muuten epätyydyttävä tai sopimaton hakijalle. Myös yhteenmuuttavat pariskunnat, jotka tarvitsevat yhteisen kodin, kuuluvat tähän kategoriaan.

Asunnonhakijoita ei laiteta jonoon asuntohakemuksen jättöpäivän perusteella, vaan asunnon vapauduttua siihen etsitään sopiva asukas tarveharkintaa käyttäen. Joissain kunnissa asunnon saa helpommin kun taas suuremmissa kaupungeissa ARA-vuokra-asuntoihin on enemmän hakijoita kuin vapaita asuntoja on tarjolla.

Tarveharkinta – usein kysyttyä

  • ARA-asuntoihin on olemassa varallisuusrajat, mikä mahdollistaa asuntojen tarjoamisen myös pienituloisille. Huomioitavaa on, että hakijan tuloja tarkastellaan kaikkien aikuisten osalta yhdessä ottaen huomioon mukana muuttavien lasten määrä. Tulojen tarkastelu mahdollistaa pienempituloisen hakijan huomioimisen asukasvalinnassa. Varallisuutena on otettava huomioon hakijaruokakunnan yhteenlaskettu varallisuus, jollei sen arvo ole vähäinen.

  • Yhä useammalla asunnon etsijällä saattaa olla maksuhäiriömerkintöjä, mikä hankaloittaa asunnon saamista. M2-Kodeilla maksuhäiriömerkintä ole esteenä asunnon saamiselle.

    Jos asunnon hakijalla on maksuhäiriömerkintöjä luottotiedoissa, M2-Kodit pyytää yleensä 1–3 kuukauden vuokravakuuden ennen avainten luovuttamista. Jokainen hakemus käsitellään kuitenkin tapauskohtaisesti ja merkintöjen vakavuus vaikuttaa mahdolliseen vuokravakuuteen. Jos maksuhäiriömerkintöjen taustalla on vuokrarästejä, ne vaativat erityisharkintaa ja jokaista tapausta käsitellään joka tapauksessa arvioiden hakija kokonaistilannetta.

  • M2-Kodit noudattaa ARA-sääntöjä tarjoten asuntoja tasapuolisesti ottaen huomioon tarveharkinnan tärkeimmät kriteerit, eli asunnon saamisen kiireellisyyden ja varallisuusrajat. Minkäänlainen syrjintä asukasvalinnoissa ei ole sallittua.

    M2-Kodeilla voi toki olla taloja, jotka ovat tarkoitettu tietylle ryhmälle esim. yli 55 vuotiaille tai nuorille. Näihin voivat hakea asukkaaksi vain kohderyhmään kuuluvat hakijat. Tarveharkinnan mukaan merkitystä ei ole myöskään hakijan nykyisellä kotikunnalla. Jos olet muuttamassa esimerkiksi opiskelujen tai työn perässä uudelle paikkakunnalle, sinulla on tasavertaiset mahdollisuudet asuntoon, jos muut tarveharkinnan kriteerit täyttyvät.

Varallisuusrajat tärkeänä kriteerinä

ARA-vuokra-asuntojen asukasvalintoja ohjaavat myös valtion asettamat varallisuusrajat, jotka vaihtelevat paikkakunnittain. Varallisuusrajojen lisäksi asukasvalintaa ohjaavat hakijan asunnon tarve ja asunnon tarpeen kiireellisyys. Tämä mahdollistaa sen, että ARA-asuntoja voidaan tarjota niitä eniten tarvitseville. Poikkeuksena lyhyellä korkotuella lainoitetut kohteet, joihin on käytössä varallisuusrajojen sijaan tulorajat.

M2-Kotien varallisuusrajat

Lue myös: Yleisimmät harhaluulot ARA-tuettuihin asuntoihin liittyen

 

 

Varallisuusraja on summa, jota enemmän hakijalla ei saa olla omaisuutta hakiessaan asukkaaksi ARA-vuokra-asuntoon. Varallisuudeksi lasketaan esimerkiksi asunnot, kiinteistöt, metsäpalstat, pörssiosakkeet ja rahasto-osuudet. Varallisuudeksi ei siis lasketa esimerkiksi palkkaa tai muita ansiotuloja. 

Miten selvitän varallisuuteni asuntohakemukselle? 

Tiedot omasta varallisuudestasi näet verottajan vuosittain lähettämästä esitäytetystä veroilmoituksesta tai OmaVero.fi-verkkopalvelusta. Omistusasunnon ja kiinteistön arvoa, eli arviota tämänhetkisestä myyntihinnasta, voit kysyä esimerkiksi kiinteistönvälittäjältä tai tutkimalla alueen asuntojen myyntihintoja.

Varallisuusrajojen suuruus vaihtelee vuosittain ja kuntakohtaisesti, ja ne ovat suhteessa yleiseen hintatasoon kyseisessä kunnassa. Varallisuusrajat määritellään myös asuntoon muuttavien henkilöluvun mukaan. Mitä enemmän asukkaita, sitä enemmän saa olla yhteenlaskettua varallisuutta.

Katso oman paikkakuntasi varallisuusrajat

ARA-asunnon vuokralaisena pääset vaikuttamaan

ARA-vuokratalossa sinulla on enemmän valtaa päätettäessä yhteisistä asioista verrattuna siihen, että asuisit vuokralla omistusasunnossa, sillä lain mukaan ARA-asunnoissa on noudatettava asukasdemokratiaa.

Asukasdemokratian ansiosta ARA-asuntojen kunnossapitoa ja hoitoa voidaan edistää kaikkia asukkaita kuunnellen. 

Käytännössä asukasdemokratia tarkoittaa, että asukkailla on oikeus saada tietoa, osallistua valmisteluun, antaa lausuntoja sekä valvoa ja päättää yhteisistä asioista. 

M2-Kotien asukastoiminnan kautta pääset vaikuttamaan esimerkiksi järjestyssääntöjen sisältöön, yhteisten autopaikkojen, saunojen, talopesulan ja vastaavien tilojen vuokraus- ja jakamisperiaatteisiin sekä askartelu- ja kerhohuoneiden ja vastaavien tilojen käyttöön. M2-Kodeilla asukastoimikunnat järjestävät lisäksi erilaista yhteistä toimintaa asukkailleen.

Asukastoiminta M2-Kodeilla

Viihtyisät ARA-asunnot ja parempaa asumista

M2-Kotien vuokra-asuntoja on rakennettu ja kunnostettu valtion tuella ARA-järjestelmän kautta. ARA ohjaa asukasvalintoja ja suojaa vuokralaista kohtuuttomilta vuokrakustannuksilta. Tavoitteena on tarjota kohtuuhintaista ja laadukasta vuokra-asumista niille, jotka tarvitsevat sitä eniten. 

Järjestelmänä ARA on mahdollistanut parempaa asumista miljoonille asukkaille Suomessa. Onko myös sinun tuleva kotisi ARA-vuokra-asunto? 

7 hyvää syytä muuttaa M2-KodeilleAvautuu uuteen ikkunaan