Asukastarina: Arja, Lahti

Millaista on asua M2-Kodeilla? Annetaan asukkaiden kertoa!

Tässä artikkelissa ääneen pääsee Arja Pusila. Artikkeli on alun perin julkaistu M2-lehdessä 2/2022.

Asukas: Arja Pusila

Asuinpaikka: M2-Kotien asunto Lahden Nuolikadulla

Muutto tuttuun asuntoon M2-Kodeille – Arjan toive toteutui

Joskus joku asunto vain tuntuu omalta, oikealta kodilta. Niin tärkeältä, että sinne palaa takaisin vaikka mutkan kautta. Näin kävi Arja Pusilalle. Hänen ensikosketuksensa Nuolikatu 10:een oli vuonna 1999, ennen kuin M2-Koteja oli edes olemassa. Silloin hän muutti Nastolasta Lahteen 50 neliömetrin kokoiseen saunalliseen kaksioonsa aseman kupeeseen, lähelle kaikkea.

”Minua viehätti jo silloin tämä alue, rauhallinen, mutta lähellä keskustaa, juna-asemaa ja palveluja. Parasta oli kuitenkin juuri tämä asunto, jonka parvekkeelta avautuu näkymä kotieläintilalle, jossa on kauniit rakennukset 1900-luvun alkupuolelta. Kesäisin possut, ankat ja lampaat laiduntavat parvekkeeni alla ja voin ihailla oikeaa maalaismaisemaa olohuoneeni ikkunasta”, Arja sanoo ja hymyilee uniikille maisemalleen.

Elämä vei Arjan muuttamaan toisaalle vuonna 2002, mutta hän palasi takaisin samaan Nuolikadun taloon vuonna 2018.

“Silloin vuokranantaja oli jo M2-Kodit ja sain asunnon naapurirapusta. Jo seuraavana vuonna isännöitsijä kuitenkin kertoi, että taloon tehdään mittava Koti kuntoon -remontti. Asukkaiden vuokrasopimukset irtisanottiin, ja jouduin jälleen muuttamaan muualle.”

Eräs Arjan ystävä, joka tiesi hänen haikailevan taloon takaisin, huomasi asuntojen tulleen hakuun kesän korvalla.

Laitoin hakemuksen vetämään. Esitin toivomuksen, että pääsisin takaisin juuri tähän asuntoon, josta on parhaat näkymät. Ja toiveeni toteutui. En voinut kuin kiittää onneani.

Vapaat vuokra-asunnot Lahdessa

Oma sauna on luksusta

Muutosta on muutama viikko, ja Arjan tavarat ovat jo löytäneet paikkansa 50 neliömetrin kaksiossa. Sohva ja päivisin etätyöpisteeksi muuttuva ruokapöytä istuvat hyvin olohuoneeseen, tunnelmavalaistus pehmentää varjoja. Makuuhuoneen kauniisti pedattu sänky kutsuu ojentautumaan ja lukemaan kirjaa – yksi Arjan suosikkiharrastuksista.

“Muutto oli supernopea, ohi parissa tunnissa. Lupasin apuna olleille ystävilleni, että nyt on muutot muutettu. Seinät ovat vielä paljaat, sillä mietin taulujen paikkoja. Parvekkeen olen sentään ehtinyt jo sisustaa”, Arja sanoo ja esittelee kotiaan.

Koti kuntoon -remontin jäljiltä Arjan koti on kuin uusi, sillä kaikki pinnat on uusittu lattioita myöten. Keittiön ja kylpyhuoneen kalusteet ja kodinkoneet hohtavat uutuuttaan ja sauna tuoksuu tuoreelta puulta – kyllä, Arjalla on kodissaan oma sauna, kuten jokaisessa Nuolikatu 10:n asunnossa.

“Sauna on aivan ihana! Ja se on niin tilavakin, että pitkäkin ihminen mahtuu siellä rentoutumaan pitkin pituuttaan”, Arja sanoo ja näyttää mallia asettumalla lauteille rennosti makaamaan.

Remontin yhteydessä myös talon porraskäytävät ja talopesula sekä ilmastointikoneet uusittiin, ilmastointikanavisto nuohottiin ja iv-venttiilit säädettiin. Lisäksi taloon asennettiin uudet vesijohdot. Jokaisen asunnon kylpyhuoneesta löytyvät nyt asuntokohtaiset vesimittarit.

Näin haet asukkaaksi M2-Kodeille

Asukasedut

Maltillista vedenkulutusta – huoneistokohtainen vesimittari helpottaa seurantaa

m2_arjapusila_4
Huoneistokohtaisesta vesimittarista näkee havainnollisesti oman vedenkulutuksensa. Kuva: Mikko Käkelä

 

Jos sauna kerää Arjalta vuolaat kehut, niin se ei vedä kehuissa vertoja vesimittarille. Sen sijaan, että vedestä maksettaisiin kiinteä summa, Nuolikatu 10:ssa jokainen asukas maksaa vuokran yhteydessä 17 euroa kuukaudessa vesimaksua. Maksu tasataan kahdesti vuodessa kulutuksen mukaan: enemmän vettä käyttänyt joutuu maksamaan lisää, ja vähemmän kuluttanut saa mahdollisesti rahaa takaisin.

“Olen todella innoissani vesimittarin diginäytöstä, josta näkee, kuinka paljon kylmää ja lämmintä vettä on kuluttanut. Tästä näkee esimerkiksi, että olen saunonut lauantaina ja kulutus on ollut arkea isompaa.”

Kun kulutuksen näkee näin havainnollisesti, se kannustaa varmasti tarkastelemaan omaa kulutustaan kriittisesti.

“Nauroinkin ystävilleni, jotka tulivat luokseni saunomaan, että laitan laskua perään saunaillasta. Veikkaisin, että vedenkulutukseni on niin vähäistä, että en ainakaan joudu maksamaan lisää”, Arja sanoo.

Mittavan remontin myötä vuonna 1995 rakennetun talon energiankulutuksen odotetaan laskevan asuntojen vesimittaroinnin ja ilmastointikoneiden päivittämisen perusteella.

Nuolikatu 10:ssa jokainen asukas maksaa vuokran yhteydessä ennalta määritetyn summan vesimaksua joka kuukausi. Maksu tasataan kahdesti vuodessa kulutuksen mukaan: enemmän vettä käyttänyt joutuu maksamaan lisää, ja vähemmän kuluttanut saa mahdollisesti rahaa takaisin.

Etätöitä sujuvasti – 50 Mbit/s yhteys kuuluu vuokraan

m2_arjapusila_6

Arja on työskennellyt koko työuransa energia-alalla eri tehtävissä ja eri yrityksissä.

“Olen tehnyt niin asiakaspalvelutöitä ja neuvontaa kuluttaja-asiakkaiden kanssa kuin erilaisia back office -töitä yritysasiakkaille. Työnantajan nimi on saattanut muuttua, vaikka itse työpaikka onkin säilynyt ennallaan. Tällä hetkellä työskentelen kouvolalaisella KSS Energialla. Etenkin koronan myötä työt ovat muuttuneet pitkälti etätöiksi.”

Yhteydet onneksi pelaavat, sillä 50 Mbit/s yhteys kuuluu vuokraan. “Nyt tuntuu ihan normaalilta tehdä töitä kotoa käsin koneelta. Käyn Kouvolassa noin kerran viikossa toimistolla, juna-asemahan on tässä ihan vieressä”, Arja sanoo.

Kun moni muu miettii, miten soveltaa sähkönsäästövinkkejä omassa arjessaan, Arjalla vinkit ovat selkäytimessä.

“Olen vuosikausia neuvonut ihmisiä työkseni energiansäästöasioissa, joten tämänhetkiset neuvot ovat tuttuja. Maalaisjärjellä pärjää aika pitkälle.”

Kuka voi hakea M2-Kodeille?

Lue myös: Tyypillisimmät harhaluulot ARA-asuntoihin liittyen

Talotoimikunnasta uusi alku yhteisöllisyydelle

Arja on huomannut ainakin muutaman jo aiemmin talossa asuneen muuttaneen hänen laillaan takasin Nuolikatu 10:een remontin jälkeen. Valtaosa asukkaista on uusia. Se tarkoittaa uuden talotoimikunnan perustamista.

“Kokouksia ei ole vielä ollut, mutta odotan niitä mielenkiinnolla. Olen mielelläni mukana kehittämässä yhteistä tekemistä, kunhan aktiiveja on muitakin. Yksin en hommaan ryhdy. Onko työelämä vienyt ihmisiltä mehut, vai mikä, mutta aiemmin ihmiset tuntuivat osallistuvan innokkaammin esimerkiksi talkoisiin.”

Arjan suunnitelmissa on osallistua myös Lahden alueen M2-Kotien yhteisiin tapahtumiin.

“Ainakin yksi teatteri-ilta menee minulta ohitse töiden vuoksi, mutta suunnitelmissa on paljon muutakin. Olen jäämässä työelämästä jossain vaiheessa lähivuosina, sitten on myös enemmän aikaa yhteisille asioille.”

Täysipäiväiseksi eläkeläiseksi Arja ei haikaile. Paikallislehden ilmoitus eläkeläisten rekrytointimessuista sai hänet miettimään, josko löytyisi vielä joku ihan uusi työ.

“Vähintään voisin mennä vapaaehtoisena vaikka ulkoilutusavuksi ikäihmisille”, Arja sanoo.

Tutustu M2-Kotien asukastoimintaan

 

Teksti: Leena Filpus, kuvat: Mikko Käkelä

7 hyvää syytä muuttaa M2-Kodeille

Meistä jokainen on oikeutettu omaan kotiin, riippumatta elämäntilanteesta tai palkkapussin koosta. Kun muutat M2-Kodeille, rahaa jää myös elämiseen.

Tarjoamme kaupungin reiluimmat vuokraneliöt opiskelijoille, perheille, nuorille aikuisille, työssäkäyville, eläkeläisille ja haastavassa elämäntilanteessa oleville.

Miksi M2-Kodit?

Etsi asuntoja