Muuttaminen

Muuttaminen on aina monen osan summa. Tältä sivulta löydät asioita, joita sinun kannattaa ottaa huomioon kun muutat.

Minne teen osoitteenmuutoksen?

Kun muutat, tee muuttoilmoitus maistraatiin ja postiin. Muuttoilmoitus kannattaa tehdä ajoissa ennen muuttoa, jotta postisi tulee oikeaan osoitteeseen haluamastasi päivämäärästä lähtien. Muuttoilmoituksen voit tehdä postille ja/tai maistraatille. Lomakkeita saat postista tai maistraatista. Voit tehdä muuttoilmoituksen verkossa. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, postin käyttäjätunnuksella tai sirullisella henkilökortilla.

Miten saan nettiyhteyden käyttöön?

Lähes jokaisessa asunnossamme on valmius nettiyhteyteen. Vuokraan sisältyvä nettiyhteys on nopeudeltaan 10 Mb/s ja nopeutta voi nostaa olemalla itse operaattoriin yhteydessä.

Tarkista oma kotitalosi nettiyhteys ja operaattori sekä lisänopeuksien hinnoittelu:

DNA: dna.fi/m2kodit
Elisa: elisa.fi/m2kodit

Miten teen muuttoilmoituksen?

Muuttoilmoitus kannattaa tehdä ajoissa ennen muuttoa, jotta postisi tulee oikeaan osoitteeseen haluamastasi päivämäärästä lähtien. Muuttoilmoituksen voit tehdä postille ja/tai maistraatille. Lomakkeita saat postista tai maistraatista.

Voit tehdä muuttoilmoituksen verkossa. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, postin käyttäjätunnuksella tai sirullisella henkilökortilla.

Miten varaan autopaikan?

Mahdollisuus auton tai moottoripyörän parkkeeraamiseen on tärkeää arjen sujuvuuden kannalta. Vieraspaikat ovat tarkoitettu vain lyhytaikaiseen pysäköintiin. Lukitse lämpötolpan luukku käytön jälkeen ja irrota auton lämmitysjohto.Piha-alueelle pysäköinti on sallittu vain tavaran kuljettamisen ajaksi. Piha-alueen kulkureitit tulee pitää avoimina pelastusteinä. Autotallia ei tule käyttää varastotilana, eikä siellä saa säilyttää palavia nesteitä. Auton pesu, huolto ja korjaustyöt tulee suorittaa muualla kuin autotallissa. Autopaikkaa voit tiedustella talon huoltoyhtiöltä. Oman talosi huoltoyhtiön yhteystiedot löydät talon kiinteistösivuilta. Muista irtisanoa autopaikka muuttaessasi pois niin naapurit saavat mahdollisuuden niiden käyttämiseen!

Katso autopaikkasopimuksen ehdot >>

Uuden asukkaan tulee tehdä muuttoilmoitus maistraattiin sekä muuttoilmoitus huoltoyhtiöön eli ns. talonkirjoihin, vasta sen jälkeen voi varata autopaikan tai saunavuoron. Talonkirjoihin tulee merkitä kaikki huoneistoon muuttavat.

Miten varaan saunavuoron?

Tarjoamme useimmissa taloissamme asukkaille mahdollisuuden omaan viikottaiseen saunavuoroon talosaunassa. Tarkista myös talosi ilmoitustaululta, jos talosaunassa on kaikille avoimia lenkkisaunavuoroja. Saunavuoro varataan huoltoyhtiöstä. Muistathan pois muuttaessasi irtisanoa myös saunavuorosi, niin naapurit saavat mahdollisuuden niiden käyttämiseen!

Uuden asukkaan tulee tehdä muuttoilmoitus maistraattiin sekä muuttoilmoitus huoltoyhtiöön eli ns. talonkirjoihin, vasta sen jälkeen voi varata autopaikan tai saunavuoron. Talonkirjoihin tulee merkitä kaikki huoneistoon muuttavat.

Sähkö- ja kaasusopimus

Sähkösopimuksen voi tehdä puhelimitse. Samalla kun teet sähkösopimuksen uuteen asuntoosi, voit irtisanoa edellisen asuntosi sähkösopimuksen. Voit itse valita, miltä yhtiöltä sähkösi ostat. Internetin kautta voit etsiä eri sähköyhtiöitä, ja löytää itsellesi tarjouslaskureiden avulla edullisimman vaihtoehdon.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimivat nämä sähköyhtiöt, ja sähkösopimuksen voi tehdä yhtiöiden verkkosivuilla:

Vantaan Energia
Helen Oy
Fortum

Mikäli käytössäsi on kaasuhella, sinun tulee tehdä sopimus kaasun käytöstä. Tämä onnistuu Gasumin sivustolla. Kaasusopimusta tehdessä luottotiedot tarkastetaan. Mikäli sinulla on luottohäiriömerkintä, sinun tulee maksaa kaasu ensimmäiset neljä kuukautta etukäteen.

Tarvitsenko vakuutuksia?

M2-Kodit edellyttää asukkailtaan vuokrasuhteen ehtona voimassa olevaa kotivakuutusta. Kotivakuutus korvaa muun muassa asukkaan omalle irtaimistolle tapahtuneet vahingot. Se sisältää myös vastuuvakuutuksen, jota asukas voi tarvita yllättävien asumisessa tapahtuneiden vahinkojen varalta.

Vakuus

Meidän mielestämme korkea vakuus ei saa olla este unelmien kotiin muuttamiselle. Siksi M2-Kotien uusissa vuokrasopimuksissa ei peritä vakuutta 23.5.2016 alkaen, mikäli hakijalla ei ole luottotietohäiriöitä. Tarkistamme luottotiedot ennen sopimuksen tekemistä. Jos hakijalla on luottotiedoissa häiriömerkintä, vakuus on 1-3 kalenterikuukauden vuokraa vastaava summa.

Huoneisto vuokrataan siinä kunnossa kuin se vuokrasopimuksen tekohetkellä on. Jos sisäänmuuton yhteydessä huomaat selviä puutteita huoneiston kunnossa, ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Huoneistot tarkastetaan asukkaan vaihtuessa. Asumisaikana tehdään tarvittavat pienet korjaukset.

Vakuutukset

1. Kotivakuutus
M2-Kodit edellyttää asukkailtaan vuokrasuhteen ehtona voimassa olevaa kotivakuutusta. Kotivakuutus korvaa muun muassa asukkaan omalle irtaimistolle tapahtuneet vahingot. Se sisältää myös vastuuvakuutuksen, jota asukas voi tarvita yllättävien asumisessa tapahtuneiden vahinkojen varalta.

2. AsumisPLUS-vakuutus
Kaikki M2-Kotien kiinteistöt kuuluvat Howden Finland Oy:n ryhmätapaturmavakuutuksen (AsumisPLUS) piiriin. Vahingon kärsinyt asukas maksaa mahdolliset kulut ensin ja hakee itse sen jälkeen korvausta Howdenilta.

Alla on vakuutuskorvausesimerkkejä. Vakuutustapahtumien käsitteleminen ja korvaukset ovat aina vakuutusyhtiön ja korvauksenhakijan välisiä asioita. M2-Kodit ei ole vastuussa siitä, jos asukas ei saa haluamaansa vaakutuskorvausta.

Ryhmätapaturvavakuutus/AsumisPLUS sisältää:

  • Talkoovakuutuksen. Kaikki kiinteistössä vakituisesti asuvat ja talkoisiin osallistuvat henkilöt ovat vakuutettuja. Vakuutus on voimassa ympäri vuorokauden kiinteistön piha-alueella, yhteisissä tiloissa ja talkoissa sekä talkootöihin liittyvillä matkoilla. Jos sinulle sattuu tapaturma talkoissa tai muuten kiinteistön alueella, käy lääkärissä 14 vuorokauden kuluessa tapaturman sattumisesta. Sinun on ensin maksettava aiheutuneet hoitokulut, minkä jälkeen voit hakea korvausta alkuperäisiä tositteita vastaan. Vakuutus korvaa vakuutusehtojen mukaisesti myös tapaturman yhteydessä vahingoittuneet silmälasit, kuulokojeen hammasproteesin sekä turvakypärän. Omaisuusvahingoissa on omavastuuosuus.
  • Avainturvan. Avainturva-vakuutuksesta voi hakea korvausta, mikäli avain on kadonnut, varastettu tai kotiisi on murtauduttu. Avainturvasta voi hakea korvausta myös ovenavauksesta, mikäli olet tahtomattasi jättänyt avaimet lukittuun asuntoon. Vahingon tai varkauden tapahduttua tilaa kiinteistön huoltoyhtiöstä oven avaaminen ja/tai lukon sarjoitus. Maksettuasi huollolle tai lukkoliikkeelle, tee korvaushakemus vakuutusyhtiöön. Avainturvasta korvataan enintään yksi vahinko vakuutettua kohden kalenterivuoden aikana.
  • Asumisen keskeytysturvan. Mikäli asuntosi on todettu asumiskelvottomaksi asunnossa olleesta tulipalosta, vesivahingosta tai luonnonilmiöstä johtuen, voit hakea korvausta Asumisen keskeytysturvasta. Korvausta ei saa esimerkiksi ennakkoon tiedossa olevien korjausten ajalta tai asukkaan tai hänen sukulaisen tahattomista tai laittomista toimista. Korvattavan asumisen keskeytymisen tulee kestää vähintään 24 tuntia, ja sen tulee olla isännöitsijän, kotivakuutusyhtiön, palokunnan tai muun soveltuvan viranomaisen toteama ja siitä tulee toimittaa vakuutusyhtiölle allekirjoitettu ja päivätty asianmukainen tosite vahinkoilmoituksen liitteenä. Enimmäiskorvaus tällaisesta vahingosta on 500 euroa asuntoa kohdannutta vahinkotapahtumaa kohden ja korvauksen voi saada enintään kerran kalenterivuodessa.

Voit tutustua AsumisPLUS vakuutuksen ehtoihin tarkemmin alla olevista linkeistä:

Lue lisää ryhmätapaturmavakuutuksen ehdoista

Vahinkoilmoituslomake 

3.  Kiinteistövakuutus
Kiinteistövakuutus korvaa kiinteistölle aiheutuneen äkillisen ja ennalta arvaamattoman vakuutusehtojen mukaisen vahingon. Tällaisia vahinkoja ovat muun muassa tulipalo, putkivuoto, viemäritukos, ilkivalta, myrskyvahinko ja vastuuvahingot. Kiinteistövakuutuksesta ei korvata asukkaan aiheuttamia tuottamuksellisia vahinkoja eikä asukkaan irtaimistolle aiheutuneita vahinkoja. Näitä varten asukkaalla tulee olla oma kotivakuutus.

Vuokrasopimus

Mikä on toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus?
Meidän mielestämme vuokra-asumisen tulee olla turvallista asukkaille myös elämäntilanteiden muuttuessa. Siksi sisäiset vaihdot M2-Kodista toiseen ovat mahdollisia ja teemme uusien asukkaiden kanssa pääsääntöisesti vain jatkuvia eli toistaiseksi voimassaolevia vuokrasopimuksia.Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus jatkuu niin kauan kunnes se irtisanotaan. Sekä vuokralainen että vuokranantaja voivat irtisanoa toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen koska tahansa vuokrasuhteen aikana.

Määräaikainen vuokrasopimus
Mikäli sinulla on määräaikainen vuokrasopimus, olethan ajoissa ennen sopimuksesi päättymistä yhteydessä vuokranantajaan sopiaksesi sen jatkosta. Jos et halua jatkaa vuokrasopimustasi määräaikaisen sopimuksen päättyessä, ilmoitathan siitäkin etukäteen asiakaspalveluun. Määräaikainen vuokrasopimus sitoo sinua ja vuokranantajaasi sovitun ajan, eikä sitä ei voi irtisanoa.

Vuokrasopimuksen ehdot: kotivakuutus ja tupakointikielto
M2-Kodit edellyttää vuokralaisiltaan voimassa olevaa kotivakuutusta. Kotivakuutus on tärkeä esimerkiksi tulipalon, vesivahingon ja muiden onnettomuuksien varalta. Kotivakuutusta voit hakea mistä tahansa vakuutusyhtiöstä. Myös pankeilla on nykyisin vakuutuksia tarjolla.Kaikissa huoneistoissamme on tupakointi kielletty. Mikäli huoneistossa on tupakoitu ja siitä on aiheutunut remonttitarvetta, asukas on korvausvelvollinen remonttikustannusten osalta.

Vuokrasopimuksen voi allekirjoittaa sähköisesti

Sähköinen allekirjoittaminen edellyttää vahvaa sähköistä tunnistamista. Tämä tapahtuu joko oman pankkisi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, mikäli pankillasi on kyseinen palvelu käytössä. Tällä hetkellä sähköinen allekirjoittaminen on mahdollista Aktian, Osuuspankin, Säästöpankin, Handelsbankenin, Nordean, Danske Bankin ja S-pankin asiakkaille.

Voidaksesi allekirjoittaa vuokrasopimuksesi sähköisesti sinulle pitää olla henkilökohtainen sähköpostiosoite, jotta voimme lähettää linkin, jonka kautta pääset allekirjoittamaan vuokrasopimuksesi. Itse sopimusta ei missään vaiheessa lähetetä sähköpostitse, vaan vuokrasopimus, sopimusehdot sekä muut liitteet tulee tallentaa tai tulostaa suojatussa yhteydessä allekirjoittamisprosessin aikana.

Sähköinen allekirjoittaminen tehdään näin:

M2-Kotien asiakaspalvelu lähettää asiakkaalle sähköpostitse linkin, jonka kautta asiakas pääsee tunnistautumaan omassa verkkopankissaan ja aloittamaan sähköisen allekirjoittamisprosessin. Allekirjoittaminen on mahdollista myös yhteisvastuullisissa sopimuksissa. Tällöin kumpikin allekirjoittaja kirjautuu omilla pankkitunnuksillaan palveluun. Vuokrasopimus tulee allekirjoittaa kolmen arkipäivän sisällä siitä, kun olet vastaanottanut vuokrasopimuksen allekirjoituslinkin sisältävän sähköpostin.

Sähköinen allekirjoitusprosessi opastaa käyttäjää vaihe vaiheelta eteenpäin. Kun vuokrasopimus on allekirjoitettu onnistuneesti, siitä lähetetään tieto M2:n asiakaspalveluun. On erityisen tärkeää, että tallennat tai tulostat vuokrasopimuksen liitteineen, sillä emme lähetä sopimuksesta asiakkaalle erikseen paperiversiota.

Kun vuokrasopimus on allekirjoitettu, M2:n asiakaspalvelu lähettää sinulle sähköpostitse tilisiirron vuokravakuuden toimittamista varten. Samalla lähetämme myös vuokranmaksukuitin seuraavaan vuokrantarkistukseen saakka. Vakuus tulee olla maksettuna vuokrasopimuksen alkamiseen mennessä ja se on ehtona avainten luovutukselle. Mikäli olet saanut vuokravakuuteen maksusitoumuksen, se tulee toimittaa  vuokravalvontaan ennen vuokrasopimuksen alkamista sekä ottaa mukaan kopio avaimia noudettaessa.

Otathan yhteyttä mahdollisen ongelmatilanteen sattuessa asiakaspalveluumme joko sähköpostitse m2.asiakaspalvelu@ysaatio.fi.

Lue sähköisestä tunnistautumisesta lisää Viestintäviraston verkkosivuilta.

Sähköinen-allekirjoitus-tuotekuvaus

Vinkkejä asumiseen Näytä kaikki

Mikä M2-Kodit on?

M2-Kodit tarjoaa viihtyisiä vuokrakoteja, joihin ihmisillä on varaa.