Asuntotarjous ja asuntonäyttö

Saat asuntotarjouksen, kun olemme löytäneet sinulle sopivan kodin. Sen jälkeen pääset asuntonäytössä tutustumaan vuokra-asuntoon, jonka jälkeen päätät, että onko asunto sinun tuleva kotisi!

Asuntotarjous ja sen liitteet

Lähetämme asuntotarjouksen yleensä sähköpostilla. Tarjouskirjeestä selviää tarjotun asunnon tiedot ja tarjouksen voimassaoloaika. Huomioi, että tarjousaika on lyhyt. Kerro meille heti, oletko kiinnostunut asunnosta. Tarvittaessa voit saada tarjoukseen lisäaikaa, jotta voit käydä tutustumassa asuntoon.

Huomioi, että jos et reagoi tarjoukseen määräaikaan mennessä, tarjous hylätään automaattisesti.

Asuntotarjouksen hyväksyminen ja liitteet

Kun saat asuntotarjouksen, vastaa siihen heti. Saat vuokrausneuvottelijalta lisätietoja asunnosta ja voit sopia siitä, kuinka voit käydä katsomassa asuntoa.

Jos haluat tehdä vuokrasopimuksen tarjottuun asuntoon, pyydämme sinulta liitteitä ennen sopimuksen allekirjoittamista. Voit lisätä liitteet hakemukseesi sähköisesti muokkaa hakemustasi –linkin kautta.

Liitteiden tarkoituksena on osoittaa, että hakemuksessa kerrotut tiedot pitävät paikkansa. Koska elämäntilanteet ja hakemisen syyt vaihtelevat, voivat myös liitepyynnöt olla erilaisia.

Liitteitä voivat olla esimerkiksi:

  • Verotustodistus (esitäytetty veroilmoitus) kaikilta huoneistoon muuttavilta yli 18-vuotiailta
  • Palkkatodistukset kaikilta työssäkäyviltä tai kuluvan vuoden tulorekisteriotteen
  • Todistus eläkkeen määrästä
  • Selvitys omaisuuden käyvästä arvosta, jos hakijoilla on varallisuutta

Tuomioistuimen päätös muuttovelvoitteesta

Lue lisää aiheesta: Mitä liitteitä hakemukseen?

Asuntonäyttö

M2-Kodeilla asuntoa pääsee katsomaan vasta, kun olet saanut asuntotarjouksen. Asuntoa voi näyttää joko nykyinen asukas tai M2-Kotien edustaja. Näyttöön ei tarvitse erikseen valmistautua. Huomioithan, että M2-Kodeilla ei järjestetä yleisiä näyttöjä. Asuntoa pääsee katsomaan vain se, jolle asuntoa on tarjottu tai hänen edustajansa. Uudiskohteissamme saatetaan järjestää myös niin sanottuja malliasunnon yleisnäyttöjä. Katso myös M2-Kotien vinkit asuntonäyttöön!

Asuntotarjouksen hylkääminen ja uusi tarjous

Jos sait asuntotarjouksen josta et ole kiinnostunut, kerro meille syy kieltäytymisellesi. Näin voimme mahdollisesti tarjota sinulle paremmin sopivaa asuntoa. Muista myös päivittää itse hakemustasi, jos elämäntilanteesi tai asunnon kiireellisyys muuttuu.

Jos et reagoi tarjoukseen määräaikaan mennessä, tarjous hylkäytyy automaattisesti.

Voit jäädä asuntotarjouksesta kieltäytymisen jälkeen asunnonhakijaksi. Huomioi, että emme kuitenkaan voi luvata uutta asuntotarjousta.

Vakuusmaksu

Sinun ei tarvitse maksaa vakuusmaksua, jos luottotietosi ovat kunnossa. Tarkistamme luottotietosi ennen sopimuksen tekemistä. Jos sinulla on merkintöjä luottotiedoissasi, vakuus on 1-3 kuukauden vuokraa vastaava summa.

Jos sinulla on maksusitoumus vakuusmaksuun, tulee Kelan tai kunnan välittää sitoumus suoraan vuokranantajalle sähköisesti. Käsittelyä nopeuttaaksesi voit jo Kelan hakemuksella valtuuttaa virkailijan toimittamaan tiedot suoraan vuokranantajalle.

Lue lisää:
Mitä liitteitä asuntohakemukseen?
Miten valmistautua asuntonäyttöön?
Vuokrasopimus
Muuttaminen