Mikä on asunnon normaalia kulumista?

1. Tavallisista asumisen jäljistä ei tarvitse olla huolissaan

Poismuuttotarkastusten lohdullinen perusviesti on tässä: jos M2-Kodin asunnossasi on eletty ihan normaalia elämää, asumisen jälkien näkymistä tai niiden korvaamista ei tarvitse jännittää. Naarmu siellä tai klommo täällä ei haittaa, jos olet asunut asunnossa tavallista elämää ja olet tehnyt muuttosiivouksen M2-Kodeilta saamasi ohjeen mukaan.

Joskus poismuuttotarkastus tapahtuu silloin, kun muutto on vielä käynnissä. Pakkaamisen aiheuttama sekasotku ei haittaa, sillä tarkastuksen tekijä on ammattilainen, joka osaa arvioida asunnon kunnon.

2. Lapsi piirsi seinään tai lemmikki raapi ovea

Hupsis, lapsi sai tussin käteensä ja piirsi seinään. Lisäksi keittiön ovenkarmiin on vuosien varrella merkitty ylös lasten pituusmitat. Molemmat näistä ovat normaaleja elämisen jälkiä, eikä niitä tarvitse korvata. Kaukaa viisas on tietysti merkinnyt lasten pituusmitat ovenpieleen lyijykynällä, jolloin ne saa helposti pyyhittyä pois.

Myös lemmikistä voi jäädä pieniä jälkiä ja naarmuja asuntoon – normaalia elämää sekin. Joskus asunnon vauriot ovat kuitenkin suurempia, esimerkiksi lemmikki on voinut repiä koko muovimaton riekaleiksi. Tällöin omistaja joutuu korvaamaan tuhot.

3. Saako seiniin porata?

Moni epäröi taulujen ja hyllyjen kiinnittämistä seiniin. Saako vuokra-asuntoon nakutella nauloja tai ruuvata painavan hyllyn jämerästi kiinni seinään? Tähän vastaus on M2-Kodeilla yksiselitteinen: saa.

Voit valita taulujen ja hyllyjen kiinnitystavan itsellesi ja asunnollesi sopivimmalla tavalla. Myös taulutelevisiot kiinnitetään usein seinään. Se on M2-Kodeilla sallittua, mutta suurten jälkien paikkaamisen asukas saattaa joutua korvaamaan.

4. Aina voi kysyä

Jos jokin asunnon vaurio mietityttää, siitä kannattaa kysyä reippaasti M2-Kotien asiakaspalvelusta. Sieltä ollaan tällöin yhteydessä talon isännöitsijään, joka voi tulla vauriota arvioimaan.

Jos asunnossa rikkoontuu jotain asumisen aikana, ei vahingon ilmoittamisessa kannata odottaa poismuuton hetkeen asti. Kun ilmoitat vahingosta heti M2-Kodeille, saat sen korjattua pois päiväjärjestyksestä ja huolta tuottamasta.

5. Mitä jos on jotain korvattavaaa?

Korvaamisvelvollisuuteen johtavat M2-Kotien asunnon vauriot tai tahalliset rikkomiset ovat hyvin harvinaisia. Suurin osa asukkaista jättää asunnon hyvässä kunnossa ja siistinä seuraavalle asujalle.

Jos isompia, korjaamista vaativia vauriokohtia löytyy, asiasta keskustellaan aina ensin asukkaan kanssa. Asukkaalle annetaan tällöin mahdollisuus korjata asia itse esimerkiksi maalaamalla tai paikkaamalla. Joskus käy onni onnettomuudessa ja huomataan, että asunto on muutenkin menossa remonttiin ennen seuraavaa asukasta. Tällöin voidaan sopia, että pieniä vaurioita ei tarvitse lähteä erikseen korjailemaan. Huomioithan sen, että vuokrasopimuksen päättyessä myös hallintaoikeutesi asuntoon päättyy. Eli kuun vaihtumisen ja avainten luovuttamisen jälkeen et enää voi mennä asuntoon tekemään korjauksia tai siivoamaan asuntoa.

Joskus vaurioiden korjaamisesta joudutaan toki myös lähettämään lasku poismuuttaneelle asukkaalle. Tämä on kuitenkin M2-Kodeilla harvinaista, sillä suurin osa asukkaista huolehtii asunnostaan hyvin.

Juttua varten on haastateltu Järvenpään aluetoimiston isännöitsijä Elina Tyniä.

Lue lisää:

Maalaushommia luvassa? Hyödynnä ammattilaisen vinkit kodin sisäseinien maalaamiseen.

Askarruttavatko poismuuttoon liittyvät asiat? Lue asukkaan opas. Tarkemmat ohjeet poismuuttoon saat myös irtisanomisen vahvistuskirjeestä.

Kurkistaako muuttosiivouksen tarkastaja lieden taakse? Näillä eväin selviät muuttosiivouksesta.

Teksti: Krista Ahola / Kuvat: iStock