Asunnon irtisanominen ja poismuutto

Miten irtisanon vuokrasopimukseni?

Irtisanomisaika on yksi täysi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan alkavaksi sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana M2-Kodit on vastaanottanut irtisanomisilmoituksen. Irtisanomisaika päättyy seuraavan kalenterikuukauden viimeisenä päivänä. (Esim. 12.11. irtisanotun asunnon irtisanomisaika päättyy 31.12.)

Vuokralainen ei pysty irtisanomaan määräaikaista vuokrasopimusta.

Asunnon irtisanominen tehdään aina kirjallisesti

Irtisanominen kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa muuton varmistuttua. Voit irtisanoa asunnon sähköisellä lomakkeella tai palauttamalla paperisen lomakkeen M2-Kodeille postitse tai sähköpostitse.

Molempien irtisanottava tai vahvistettava irtisanominen

Jos vuokrasopimuksesi on kahden henkilön nimissä, tulee molempien tehdä sähköinen vuokrasopimuksen irtisanominen tai allekirjoittaa paperinen irtisanomislomake. Molemmat eivät voi täyttää sähköistä ilmoitusta samanaikaisesti, mutta toisen sopijaosapuolen on tehtävä irtisanominen välittömästi toisen sen tehtyä. Jos molemmat päävuokralaiset eivät ole irtisanoneet vuokrasopimustaan sähköisesti 2 tunnin sisällä, ei irtisanomista voida käsitellä.

Jos asunnon irtisanoo vain toinen osapuoli ja toinen on jäämässä asuntoon, tulee asuntoon jäävän vahvistaa sähköisesti, että koko vuokrasopimus velvoitteineen siirtyy hänen nimiinsä. Molempien osapuolten on kirjoitettava lisätietokenttään, että toinen osapuoli on jäämässä asuntoon ja vain toinen muuttaa pois.

M2-Kodit vahvistaa aina irtisanomisen

Kun M2-Kodit on vastaanottanut ja käsitellyt irtisanomisilmoituksesi, tulee siitä aina kirjallinen vahvistus sähköpostitse. Vahvistuksen jälkeen irtisanojalle lähetetään lisäksi vielä erikseen muutto-ohjeet. Jos et saa kirjallista vahvistusta viimeistään kolmen arkipäivän sisällä, ota yhteyttä M2-Kotien Asiakaspalveluun, p. 09 7742 5500, m2.asiakaspalvelu@ysaatio.fi.

Irtisanominen käynnistää uudelleenvuokrauksen

Irtisanomisilmoituksesi käynnistää välittömästi asunnon uudelleenvuokrauksen. Otathan huomioon, että irtisanomista ei pysty myöhemmin perumaan, koska asuntoa on saatettu jo tarjota uusille asiakkaille. Irtisanomisaikana yhteystietosi voidaan luovuttaa asunnosta kiinnostuneille asiakkaillemme, jotta he voivat olla sinuun yhteydessä sopiakseen asuntoon tutustumisesta. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta esitellä asuntoa, pyydämme ottamaan yhteyttä M2-Kotien Asiakaspalveluun, jotta voimme sopia asunnon esittelystä muulla tavoin.

Irtisanomisilmoitus (pdf) >>

Sähköinen irtisanominen >>

Millainen loppusiivous asuntoon pitää tehdä?

Jätä asunto siistiin kuntoon. Vuokranantajan teettämän siivouksen tai asunnon tyhjennyksen kustannukset kuitataan aina vuokravakuuksistasi tai peritään asukkaalta perintätoimiston välityksellä. Itse hankitut ovisilmät, turvalukko tai varmuusketju jätetään poismuuton yhteydessä paikoilleen. Tämä koskee myös itse asennettuja sälekaihtimia. Muista irtisanoa sähkösopimuksesi, jotta uusi asukas saa avattua omalla nimellään sähköt.

 • Vie pois kaikki tavarasi. Muista tyhjentää myös varasto- ja kellarikomerot.
 • Kuljeta kaikki roskat pois. Huonekalujen ja ongelmajätteiden vieminen talon jätekatokseen on kielletty ja niiden kaatopaikkakustannukset peritään sinulta jälkikäteen.
 • HSY:n sivuilta löytyvät ohjeet talon roskakatokseen kelpaamattoman tavaran hävittämiseksi.
 • Tyhjennä ja puhdista jääkaappi ja pakastelokero.
 • Pese hellan levyt ja päällys sekä uuni ja uunipellit. Pese myös lattia uunin alta sekä uunin sivut.
 • Pese wc-pönttö, lavuaari ja amme tai suihkuseinämät.
 • Puhdista lattiakaivo.
 • Pyyhi lattiat ja kaappien hyllyt ja ovet.
 • Tuuleta asunto, mutta muista sulkea ikkuna lähtiessäsi!
 • Muistathan poismuuton yhteydessä myös tyhjentää varastot.
 • Muista avainten palautus!

Tarkemmat ohjeet poismuuttoon löydät irtisanomisen vahvistuskirjeestä.

Lue myös:
Muuttosiivouksesta selviää maalaisjärjellä ja huolellisuudella

Mitä on normaali kuluminen?

Kun muutat pois vuokra-asunnosta, sinun tulee se luovuttaa vastaavassa kunnossa kuin mitä se oli vuokrattaessa. Normaalit elämiseen kuuluvat kulumisen jäljet eivät haittaa. Jos asukkaan pois muuttaessa huomataan kuitenkin merkittäviä vikoja tai puutteita, vuokralainen on velvollinen korvaamaan huoneistoon tahallaan tai laiminlyömällä aiheuttamansa vahingot.

 • Normaali kuluminen ei synny äkillisesti, vaan hitaasti, pitkän ajan kuluessa.
 • Normaalina kulumisena voidaan pitää sellaisia vaurioita, jotka ovat syntyneet vähitellen. Vuosien saatossa lattiat naarmuttuvat, keittiön tasot kuluvat käytössä ja kylpyhuoneen kaakelien saumat muuttavat väriään.
 • Jos vaurio on syntynyt siksi, että esimerkiksi pintamateriaalia on hoidettu toistuvasti väärin (vääränlaisen puhdistusaineen käyttö tai liiallinen vedenkäyttö), tai on laiminlyöty oikea hoitotapa, ei syntynyttä vauriota voi pitää tavanomaisena kulumisena, vaikka se olisi syntynyt pitkänkin ajan kuluessa. Tästä syystä kannattaa aina selvittää, millaista pesuainetta ja puhdistustapaa eri pinnoille suositellaan.

Kenelle asunnon avaimet palautetaan?

Avainten palautuksesta sovitaan asiakaspalvelun kanssa. Irtisanomisen yhteydessä annetaan tarkemmat ohjeet avainten palautukseen. Avaimet tulee palauttaa sopimuksen päättymispäivänä. Ellet palauta avaimia, joudut maksamaan huoneiston lukon sarjoittamisen.

Avaintenluovutussopimus (pdf) >>

Milloin saan vuokravakuuden takaisin?

Vuokrasopimuksen päätyttyä huoneston kunto tarkastetaan. Vakuus palautetaan tarkastuksen jälkeen mikäli asunto on kunnossa, vuokrasaatavia ei ole ja avaimet on palautettu ohjeiden mukaisesti. Huoneiston irtisanomisilmoitukseen tulee laittaa tilinumero, johon vakuuden voi palauttaa. Maksusitoumuksena tulleet vakuudet palautetaan sitoumuksen antajalle.

Voiko vuokranantaja irtisanoa vuokrasopimuksen?

Emme koskaan irtisano vuokrasopimusta ilman pätevää syytä. Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on 6 kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden. Jos vuokrasuhde on kestänyt vähemmän kuin 12 kuukautta, vuokranantajan irtisanomisaika on 3 kuukautta.

Vinkkejä asumiseen Näytä kaikki

Mikä M2-Kodit on?

M2-Kodit tarjoaa viihtyisiä vuokrakoteja, joihin ihmisillä on varaa.