Asunnon irtisanominen ja poismuutto

Irtisanominen

Irtisanominen kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa muuton varmistuttua.

IRTISANO VUOKRASOPIMUS

Haluatko palauttaa paperisen irtisanomislomakkeen M2-Kodeille postitse tai sähköpostitse? Lataa Vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitus (PDF). Muistathan lisätä lomakkeeseen allekirjoituksen. Ilman allekirjoitusta saapuneet lomakkeet eivät ole päteviä ja lähetetään takaisin asukkaalle allekirjoitettavaksi.

Irtisanomisessa muistettavaa:

  • Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi täysi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan alkavaksi sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana M2-Kodit on vastaanottanut irtisanomisilmoituksen. Vuokrasopimus siis päättyy seuraavan kalenterikuukauden viimeisenä päivänä. Esimerkiksi 12.11. irtisanotun asunnon vuokrasopimus päättyy 31.12. Vuokralainen ei pysty irtisanomaan määräaikaista vuokrasopimusta.
  • Asunnon irtisanominen tehdään aina kirjallisesti. Voit irtisanoa asunnon sähköisellä lomakkeella tai palauttamalla paperisen lomakkeen M2-Kodeille postitse tai sähköpostitse.
  • Jos vuokrasopimuksesi on kahden henkilön nimissä, on molempien tehtävä sähköinen vuokrasopimuksen irtisanominen tai allekirjoittaa paperinen irtisanomislomake. Molemmat eivät voi täyttää sähköistä ilmoitusta samanaikaisesti, mutta toisen sopijaosapuolen on tehtävä irtisanominen välittömästi toisen se tehtyä. Jos molemmat päävuokralaiset eivät ole irtisanoneet vuokrasopimustaan sähköisesti 24 tunnin sisällä, ei irtisanomista voida käsitellä.
  • Jos asunnon irtisanoo vain toinen osapuoli ja toinen on jäämässä asuntoon, on asuntoon jäävän myös tehtävä sähköinen irtisanominen ja siten vahvistettava, että koko vuokrasopimus velvoitteineen siirtyy hänen nimiinsä. Molempien osapuolten on kirjoitettava lisätietokenttään, että toinen osapuoli on jäämässä asuntoon ja vain toinen muuttaa pois.
  • M2-Kodit vahvistaa aina irtisanomisen. Kun M2-Kodit on vastaanottanut ja käsitellyt irtisanomisilmoituksesi, tulee siitä aina kirjallinen vahvistus sähköpostitse. Vahvistuksen jälkeen irtisanojalle lähetetään lisäksi vielä erikseen muutto-ohjeet. Jos et saa kirjallista vahvistusta viimeistään kolmen arkipäivän sisällä, ota yhteyttä M2-Kotien asiakaspalveluun sähköpostitse m2.asiakaspalvelu@ysaatio.fi tai puhelimitse 09 7742 5500.
  • Irtisanominen käynnistää uudelleenvuokrauksen. Irtisanomisilmoituksesi käynnistää välittömästi asunnon uudelleenvuokrauksen. Eli irtisanomista ei pysty myöhemmin perumaan, koska asuntoa on saatettu jo tarjota uusille asiakkaille. Irtisanomisaikana yhteystietosi voidaan luovuttaa asunnosta kiinnostuneille asiakkaillemme, jotta he voivat olla sinuun yhteydessä sopiakseen asuntoon tutustumisesta. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta esitellä asuntoa, pyydämme ottamaan yhteyttä M2-Kotien asiakaspalveluun, jotta voimme sopia asunnon esittelystä muulla tavoin.

Lue lisää aiheesta: Oletko muuttamassa? Irtisano vuokrasopimus oikeaan aikaan

Voiko vuokranantaja irtisanoa vuokrasopimuksen?

Emme koskaan irtisano vuokrasopimusta ilman pätevää syytä.

Jos huoneiston vuokrasopimus on ennen irtisanomista ollut voimassa yhtäjaksoisesti

  • vähintään vuoden, on vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika kuusi kuukautta
  • alle vuoden, on vuokranantajan irtisanomisaika irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika kolme kuukautta.

Avaimet

Saat tarkemmat ohjeet avainten palautukseen vuokrasopimuksen irtisanomisen yhteydessä. Avaimet on palautettava viimeistään sopimuksen päättymispäivänä. Ellet palauta avaimia, joudut maksamaan huoneiston lukon sarjoittamisen.

Loppusiivous

Jätä asunto siistiin kuntoon. M2-Kotien teettämän siivouksen tai asunnon tyhjennyksen kustannukset laskutetaan sinulta tai vähennetään vakuusmaksustasi. Jätä itse hankitut ovisilmät, turvalukko tai varmuusketju poismuuton yhteydessä paikoilleen. Tämä koskee myös itse asennettuja sälekaihtimia. Muista irtisanoa sähkösopimuksesi, jotta uusi asukas saa tehtyä asuntoon oman sähkösopimuksen.

Lue lisää aiheesta: Muuttosiivouksesta selviää maalaisjärjellä ja huolellisuudella

Vakuuden palautus

Vuokrasopimuksen päätyttyä huoneiston kunto tarkastetaan. Vakuus palautetaan tarkastuksen jälkeen, jos asunto on kunnossa, vuokravelkaa ei ole ja avaimet on palautettu ohjeiden mukaisesti.

Laita irtisanomisilmoitukseen tilinumero, johon vakuuden voi palauttaa. Maksusitoumuksena tulleet vakuudet palautetaan sitoumuksen antajalle.

Mitä on normaali kuluminen?

Normaalit elämiseen kuuluvat kulumisen jäljet eivät haittaa. Jos sinun pois muuttaessa huomataan kuitenkin merkittäviä vikoja tai puutteita, olet velvollinen korvaamaan asuntoon tahallaan tai laiminlyömällä aiheuttamansa vahingot.

Normaalia kulumista ovat sellaiset vauriot, jotka ovat syntyneet vähitellen, ei äkillisesti. Vuosien saatossa lattiat naarmuttuvat, keittiön tasot kuluvat käytössä ja kylpyhuoneen kaakelien saumat muuttavat väriään.

Jos vaurio on syntynyt siksi, että esimerkiksi pintamateriaalia ei ole hoidettu riittävästi, on hoidettu toistuvasti väärin väärillä pesuaineilla tai liiallisella vedellä, ei syntynyttä vauriota voi pitää tavanomaisena kulumisena, vaikka se olisi syntynyt pitkänkin ajan kuluessa. Tästä syystä kannattaa aina selvittää, millaista pesuainetta ja puhdistustapaa eri pinnoille suositellaan.

Lue lisää aiheesta: Mikä on asunnon normaalia kulumista?

Vinkkejä asumiseen Näytä kaikki