Tarkista vuokrasopimuksen ehdot

1) Lue vuokrasopimus huolella ennen allekirjoittamista.

Vuokrasopimuksen tekemisessä kannattaa olla tarkka ja lukea vuokrasopimuksen ehdot tarkasti. Hyvä vuokrasopimus on kattava ja sisältää riittävästi tietoa vuokrasopimuksen ehdoista. Sopimuksesta pitää löytyä ainakin nämä perustiedot: Tiedot vuokralaisesta ja vuokranantajasta sekä vuokrattavasta asunnosta ja vuokra-ajasta. Sen lisäksi vuokrasopimuksessa sovitaan vuokran suuruudesta, vuokranmaksupäivästä ja siitä, milloin vuokraa tarkistetaan.

M2-Kodeilla vuokrasopimuksessa on mukana erillinen liite, Vuokrasuhteeseen sovellettavat yleiset sopimusehdot, jossa kerrotaan tarkemmin vuokrasuhteen yksityiskohdista.

Lue lisää vuokrasopimuksesta M2-Kotien asukasoppaasta.

2) Määräaikaisen ja toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen tärkein ero on kesto.

Määräaikainen vuokrasopimus sitoo vuokralaista ja vuokranantajaa samanarvoisesti: Kumpikaan ei voi irtisanoa vuokrasopimusta ennen sopimuksen päättymistä kuin yhteisellä päätöksellä. Toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus on voimassa, kunnes vuokralainen tai vuokranantaja irtisanoo sen.

Toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen irtisanomisaika vaihtelee. Jos sanot itse vuokrasopimuksen irti, irtisanomisaika on 1 kalenterikuukausi. Aika lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin vuokranantaja on vastaanottanut irtisanomisilmoituksen. Jos M2-Kodit irtisanoo, irtisanomisaika on 3 tai 6 kuukautta riippuen siitä, kauanko olet asunut kodissasi.

Pääsääntöisesti M2-Kodeilla solmitaan toistaiseksi voimassa olevia vuokrasopimuksia. Jos vuokralaisella on esimerkiksi maksuhäiriömerkintöjä, hänen kanssaan saatetaan tehdä ensin määräaikainen sopimus. Se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana, jos asuminen sujuu häiriöttä, eikä vuokran maksussakaan ole ongelmia.

Lue lisää vuokrasopimuksen irtisanomisesta.

3) M2-Kodeilla vakuus on useimmiten nolla euroa

Kun asunnon vuokraa yksityiseltä vuokranantajalta, vuokralaisen on useimmiten maksettava vakuus. Se saa huoneenvuokralain mukaan olla korkeintaan 3 kuukauden vuokraa vastaava summa.

M2-Kodeilla vakuutta ei yleensä peritä. Jos vuokralaisella on esimerkiksi maksuhäiriömerkintöjä, hänen kanssaan tehdään usein ensin määräaikainen vuokrasopimus ja pyydetään 1–3 kuukauden vuokraa vastaava vakuus. Vakuus voi olla rahasumma, jonka vuokralainen maksaa vuokranantajan tilille tai esimerkiksi Kelan myöntämä maksusitoumus.

Vakuus palautetaan noin kuukauden kuluttua vuokrasopimuksen päätyttyä, mikäli vuokralainen on täyttänyt kaikki velvollisuutensa, eikä esimerkiksi asunnon kunnossa ole huomautettavaa.

Lue lisää vakuudesta.

4) Vuokraa tarkistetaan kerran vuodessa

Vuokranmaksun eräpäivä on M2-Kodeilla aina kuukauden 2. arkipäivä. Riittää, että maksat vuokran eräpäivänä. Jos vuokranmaksu myöhästyy, M2-Kodit perii viivästyspäiviltä viivästyskorkoa ja perintäkulut. Maksumuistutuksen lähettämisestä peritään 5 euron muistutusmaksu.

Monella vuokranantajalla vuokrankorotus pohjautuu elinkustannusindeksiin tai se on enintään tietty prosentti. Tarkista vuokrasopimuksesta, miten sinun kodissasi toimitaan. M2-Kodeissa uusi vuokra astuu voimaan aina 1.3. ja saat siitä tiedon noin kaksi kuukautta aiemmin.

M2-Kodeilla halutaan vuokrien säilyvän kohtuullisina. Esimerkiksi vuonna 2018 vuokraa korotettiin keskimäärin 1,5 prosenttia. Vuonna 2017 vuokrat säilyivät ennallaan ja vuonna 2016 peräti 1800 asunnon vuokraa laskettiin.

5) Entäs vesimaksut, autopaikat tai saunavuorot?

Useimmiten M2-Kodeissa vesimaksu sisältyy vuokraan, mutta uudiskohteissa vedestä maksetaan yleensä kulutuksen mukaan. Autopaikasta tai saunavuorosta pitää maksaa erikseen. Vuokranantaja velvoittaa sinua myös ottamaan kotivakuutuksen ja pitämään sen voimassa koko vuokrasuhteen ajan. Se on sinunkin etu, sillä vakuutus korvaa, jos kotona sattuu vahinkoja.

Usein vuokrasopimuksessa kerrotaan myös, saako asuntoon tuoda kotieläimiä ja onko tupakointi sallittua. M2-Koteihin ovat tervetulleita myös lemmikkieläimesi, mutta tupakointi on kiellettyä sisätiloissa. M2-Kotien uudiskohteet ovat yhä useammin täysin savuttomia kiinteistöjä, jolloin tupakointi on kielletty myös parvekkeilla.

Etsitkö uutta kotia? Tarkista vapaana olevat asuntomme ja jätä hakemus!