Ota kellarikomero haltuun

1. Älä häpeä kaaosta

Kellarikomeron kaaos johtuu usein lykätystä päätöksenteosta. Varastoon on sullottu tavaraa pois silmistä ja unohdettu sinne. Etenkin muuton aika on usein stressaava. Kun uusi koti halutaan nopeasti viihtyisäksi, työnnetään kaikki ylimääräinen tavara kellarin perukoille. Tämä on inhimillistä.

Häpeän tunne estää toimeen tarttumista. Työnnä siis pois mielestä kaikki syyllisyys tavarakaaoksesta. Suhtaudu järjestämiseen uteliaisuudella: ”Mitä kaikkea sieltä komerosta löytyykään?”

2. Ota avuksi ystävä ja kamera

Ryhdy projektiin rentona, kiireettömänä vapaapäivänä päivänvalon aikaan. Jos kaipaat rauhaa, voit ryhtyä työhön yksin. Myös neutraalisti projektiin suhtautuva ystävä voi olla hyvä apu ja toimia ”peilinä”, kun pohdit, mitä säilytät ja mitä et.

Oma kumppani ei välttämättä ole paras mahdollinen apuri, jos hänellä on tunteita tavaroita kohtaan. On tärkeää, että kukaan ei kauhistele ja manaa tavaran määrää.

Mittanauha, kynä ja paperi ovat hyviä välineitä. Tee rauhassa ensimmäinen inventaario ja ota kuvia kännykkääsi. Mene sitten takaisin kotiin ja istu rauhassa keittiön pöydän ääreen suunnittelemaan.

3. Luovu, niin saat tilaa tärkeälle

Kellarista löytyy usein esimerkiksi kodinkoneiden mukana tulleita tyhjiä laatikoita. Poistamalla nämä saat jo vähän uutta tilaa. Iloitse pienistä edistysaskelista.

Jotkut tavarat ovat hankalampia. Mitä tehdä edesmenneen sukulaisen jäämistölle? Kaikkia päätöksiä ei tarvitse tehdä kerralla. Jätä vaikeat osat hautumaan ja keskity siihen, mikä on helppoa ja motivoivaa.

Pidä tavoitteena, että järjestelyn myötä kellarikomero muuttuu ”mörkökopista” aktiiviseksi säilytystilaksi. Kun luovut tavarasta, jota et käytä, saat enemmän tilaa tärkeälle. Lisääntynyt kodin säilytystila parantaa asumismukavuutta.

4. Nimeä, pinoa ja ripusta

Netti ja lehdet pursuavat vinkkejä tyylikkäistä säilytysratkaisuista ja trendikkäistä karsintatekniikoista. Pidä pää kylmänä ja muista, että yhtä oikeaa tapaa ei ole. Esimerkiksi läpinäkyvät pinottavat laatikot ovat näppäriä, mutta ilmaiset banaanilaatikot käyvät yhtä hyvin. Kellarikomeron järjestäminen ei ole rahasta kiinni.

Järjestä eteen ne tavarat, joita käytät aktiivisesti. Merkitse laatikon kolmelle sivulle, mitä se sisältää. Näin merkintä ei käänny jatkossa näkymättömiin. Tee merkinnöistä niin selkeät, että joku toinenkin voi ne tulkita. Huolehdi, että laatikot ovat niin kevyitä, että jaksat nostella niitä.

Hyödynnä kellarikomeron seinät. S-koukuilla voit ripustaa esimerkiksi suuria kestokasseja naulakoihin. Jos säilytät vaatteita henkareissa, suojaa ne esimerkiksi puku- tai roskapusseilla. Varmista etukäteen, ettei kellarissa ole kosteuden tai tuholaisten riskiä.

5. Jätä viestejä itsellesi

Älä luota muistiisi. Valitse sinulle sopivin lisämuisti: käytä kynää ja paperia, Excel-taulukoita tai valokuvia. Voit myös piirtää kellarikomeron pohjakartan ja merkitä, missä sijaitsevat retkeilyvälineet, missä toppahanskat.

Tee muistilistasta tai pohjakartasta kopio. Sijoita toinen lappu kellariin ja toinen esimerkiksi eteisen kaapin oven sisäpuolelle. Paperiin voit myös kirjoittaa, mihin olet laittanut kellarikomeron avaimen.

Muista myös nämä!

Paloturvallisuussyistä käytävillä ei saa säilyttää mitään. Kannattaa myös huomioida, ettei komeroiden lattioilla kannata säilyttää mitään kosteudelle arkaa, jotta esimerkiksi arvaamaton vesivahinko ei pääse pilaamaan tavaroita.

Voiko vaatekaappiin saada lisätilaa järjestämällä vaatteet sesongeittain? Lue ammattijärjestäjä Laura Holmströmin vinkit.

Mihin kierrättää vaatteet ja muut tekstiilit? Tutustu ammattijärjestäjä Elina Estradan kokemuksiin.