Asumiseen laatua perusparannuksella

Koti kuntoon -hankkeiden tavoitteena on lisätä asumismukavuutta ikääntyvissä taloissa, joissa rakenteiden peruskorjaus ei ole vielä ajankohtainen.

M2-Kodit - valitettavasti juttuun liittyvä kuva puuttuu

Hitaasti lämpenevä liesi, kolhuiset kaapit ja vuosikymmeniä vanhat nuhjuiset muovimatot, joita ei saa enää puhtaaksi tiukallakaan jynssäämisellä. Mikään näistä ei estä tai suoranaisesti haittaa tai estä asumista, mutta niiden uusiminen päivittäisi koko asunnon 2010-luvulle.

Tänä syksynä alkavien M2:n Koti kuntoon -hankkeiden tavoitteena on lisätä asumismukavuutta ikääntyvissä taloissa, joissa rakenteiden peruskorjaus ei aivan ole vielä ajankohtainen. Ensimmäinen Koti kuntoon -hankkeen toteutus alkaa keväällä vuonna 1977 rakennetussa ja 1994 peruskorjatussa Wiikintien ja Virkatien kohteessamme Kirkkonummella. Asuntojen pintamateriaalit uusitaan, lattioihin laitetaan laminaatit, seinät ja katot maalataan ja väliovet karmeineen uusitaan. Asuntojen märkätilat vedeneristyksineen kunnostetaan ja seinät sekä lattiat laatoitetaan. Myös vesikalusteet uusitaan.

Vastaavia perusparannuksia on tällä hetkellä suunnitteilla viiteen muuhun kohteeseen. Ajatus Koti kuntoon -hankkeista sai alkunsa korkeiksi nousseista asuntojen muutto- ja huoltokorjauskustannuksista. Repsottavista mattosaumoista johtuvat vesivahingot, ikääntyvien pintojen ja lattiamateriaalien korjaaminen ja rikkoutuvien kalusteiden vaihtaminen yksi kerrallaan tulee kalliiksi.

Kun koko kiinteistössä tehdään samaan aikaan perusparannus, se on kustannustehokasta, vähentää korjaustarpeita vuosiksi ja tekee huollosta ennustettavampaa.

Perusparannuksen ansiosta asumisviihtyvyys nousee uudelle tasolle. Sekä vuokranantaja että vuokralainen voittavat.

Asukkaan kannalta perusparannuksessa tietenkin on yksi miinus. Joskus remontin aikana ei ole mahdollista asua asunnossa. Ja vaikka asunnosta ei tarvitsisikaan muuttaa määräajaksi pois, myös kotitalon ja pihan muuttuminen kuukausien ajaksi työmaaksi on ikävää. Teemme asukkaiden kanssa yhteistyötä ja tiedotamme muutoksista ajoissa, jotta haitta jäisi mahdollisimman vähäiseksi.

Lupaan useita perusparannuksia elämäni aikana nähneenä, että kärsivällisyys kyllä kannattaa. Kun asukas astuu uusittuun kotiinsa ja näkee raikkaat pinnat ja modernit kalusteet, remonttikuukausien murheet unohtuvat. Kevyilläkin päivityksillä kodista saadaan entistä ehompi, kuin vasta rakennettu.

Tags:

Mitä mieltä olit blogipostauksesta?