Naapurilta tuli noottia melusta – miten hoitaa tilanne?

1. Sain valituksen metelöinnistä. Kuinka tähän pitäisi suhtautua?

Ei kannata hermostua tai hätääntyä, vaan ottaa ihan rauhallisesti. Mieti asiaa naapurisi näkökulmasta, mistä harmituksen aihe juontaa ja onko valituksessa perää?

Kyky tulla toista vastaan ja tehdä kompromisseja luovat asumiseen mukavuutta. Talon yhteiset järjestyssäännöt auttavat sovittamaan erilaiset arkirytmit yhteen: tiedätkö, milloin teidän talossanne on hiljaisuuden aika?

Tutustu oman M2-Kotien talosi järjestyssääntöihin. Löydät ne myös talon ilmoitustaululta.

2. Mitä voin tehdä paikatakseni naapurisovun?

Helpoin tapa korjata tilanne on ottaa asia rauhallisen rakentavissa merkeissä puheeksi naapurin kanssa kasvotusten. Neuvotellen löytyy paras yhteisymmärrys siitä, miten rauhaisa rinnakkaiselo saadaan jatkumaan.

Keskustelun avaamiseen voi saada myös tukea. M2-Kotien asumisneuvontaan voi olla itse reippaasti yhteydessä esimerkiksi puhelimitse keskustellakseen tapauksesta tai kertoa kirjallisesti omat näkemykset sattuneesta.

Tuttavallisen ilmapiirin luominen lähtee liikkeelle jo hyvän päivän toivotuksista. Yhteisessä talossa tarvitaan myös pelisilmää: äänekästä remonttia ei kannata aloittaa aamulla tai soittaa sähkökitaraa lasten nukkumaanmenoaikaan. Koirallekaan ei tee hyvää antaa sen haukkua eroahdistustaan pitkiä aikoja yksinään.

Omista elämäntavoista ei tarvitse tinkiä, mutta kohtuus kaikessa. Tunteiden kirjo riitelystä rakkauteen kuuluu elämään, ja naapurikin sen tietää. Eri asia on, jos melu ja häly on pitkäkestoista tai toistuvaa, silloin se voi olla jopa häätöperuste.

3. Miten on, millainen elämänmeno ja äänet talossa ovat ok?

Arjen äänet, kuten suihkun ja vessan lorinat, lasten itku ja leikki, ovat normaalin asumisen äänimaisemaa. Yöt ovat hiljaisuuden aikaa, mutta toki esimerkiksi yövuorolainen voi käydä suihkussa ja tehdä yöpalaa. Kovaääniset askareet kannattaa säästää päiväsaikaan.

Kun jokin ääni on toistuvaa ja pitkäkestoista – vaikka pianon soittaminen, musiikin luukuttaminen, koirien haukkuminen, jatkuva viikonloppuinen juhlinta – se ärsyttää, eikä ihme.

Etenkin mikäli ääni luo pelkoa tai uhkaa, huolestuneet naapurit ilmoittavat siitä matalalla kynnyksellä vuokranantajalle. Samoin esimerkiksi eroahdistuneen lemmikin haukku aiheuttaa helposti huolta sen hyvinvoinnista.

4. Jos M2-Kotien asuntooni muuttaa koiranpentu tai meinaan pitää juhlat, miten hoidan ilmoittamisen tyylikkäästi naapureille?

Elämään kuuluu monia perhejuhlia, juhlasesonkeja ja illanistujaisia – kunhan ilta-aikaan pyrkii hiljentämään menoa, juhlinta pysyy iloisena asiana kaikille.

Juhlista ilmoittaminen onnistuu kätevästi kertomalla asiasta kasvotusten lähinaapureille ja laittamalla lapun talon ilmoitustaululle. Juhliakin voi monella tavalla: viattomat kakkukahvit ja naurun sorina tuskin haittaavat ketään.

Koiranpennusta tulee osa talon väkeä, kun naapuritkin oppivat tuntemaan sen. Naapureita voi pyytää ilmoittamaan, jos koira ääntelee yksin ollessaan. Kannattaa myös kysellä, onko koirasta ollut haittaa tai haukkuuko se yksinään. Samalla voit kertoa, että uuteen kotiin totuttelu ja tapakasvatus ovat vielä kesken.

Lue myös: Näin koulutat lemmikin kerrostaloon.