Näin sisustat vihreän parvekkeen

Kun alat sisustaa uuden kodin parveketta

  • Kevät on vihersisustajien aikaa! Ensimmäiset kukat voi laittaa koristamaan parveketta tai pihaa, kun yöpakkaset alkavat lauhtumaan. Esimerkiksi orvokit, narsissit ja helmililja eivät pahastu muutaman asteen pakkasesta. Lasitetun parvekkeen suojissa viihtyvät myös monet muut viherkasvit, kuten hortensia, daalia, lilja ja muratti.
  • Kesää kohti mentäessä selvitä, mihin ilmansuuntaan parveke aukeaa ja millaiset valo-olosuhteet parvekkeella on. Etelään ja länteen avautuvilla parvekkeilla kasvit saavat päivän kuumimman ajan valoa eli kasvillisuudeksi kannattaa valita runsasta valoa ja lämpöä kestävät lajit. Pelargoniat, salviat, koristebataatti, laventeli ja mehikasvit ovat kauniita ruukkuistutuksissa.
  • Pohjoisen ja idän parvekkeella valo painottuu aamuun ja parveke on varjoisempi. Kannattaa valita kasvit varjoa sietävistä lajeista. Kukista verenpisara, lumihiutale ja begoniat ovat nappivalintoja. Valitse kasvit valo-olosuhteiden mukaan ja hanki niille mahdollisimman suuret ruukut tai viljelylaatikot. Suurissa ruukuissa on reilusti multatilaa, johon varastoituu ravinteita ja kosteutta.
  • Luo parvekkeelle keidasmaista tunnelmaa näkösuojaratkaisuilla, esimerkiksi köynnösritilällä ja köynnöksillä.

Hanki kalusteet, vähintään tuoli ja pöytä, tilan salliessa myös riippumatto tai muu lekottelupaikka. Parveke on nauttimista varten!

Entä sopisiko pieni yrttitarha parvekkeellesi?

Projektivastaavana M2-Kotien vihertiimissä toimiva Marko Säisä kertoo vinkit aloittelevalle parvekeviljelijälle.

”Jos olet vasta aloitteleva parvekepuutarhuri, teet luultavasti saman ”virheen” kuin minäkin, eli kokeilet kasvattaa kaikkia mahdollisia ja mahdottomia yrttejä. Mutta kyseessä ei oikeastaan ole virhe vaan hyvä aloitus! Kannattaakin kokeilemalla löytää ne yrtit, jotka tuottavat joko satoa tai iloa tarpeeksi suhteessa siihen vaivannäköön, mitä olet valmis parvekepuutarhaasi laittamaan.

Itse teen helpoimman kautta: Hankin tarpeeksi suuria ruukkuja tai istutusaltaita, täytän pohjan soralla ja ruukunpalasilla ja kaadan päälle multaa tai mullan ja hiekan sekoitusta. Kaadan valitsemani yrtin siemenet pinnalle ja kastelen hyvin. Tämä kaikki tapahtuu siis sisällä. Kun siemenet ovat itäneet, kasvatan niitä edelleen sisällä ihan kuin muitakin sisäkasveja. Kun ilmat ovat tarpeeksi lämpimiä, vien ruukut ulos. Jos kevät on ollut erityisen lämmin, olen jättänyt sisällä tapahtuvan esikasvatuksen pois ja kasvattanut yrtit parvekkeella siemenestä asti.”

Uskalla kokeilla!

Teksti: Susanna Lehmuskoski