Tomi hoitaa!

“Kerkiätkö tulla katsomaan, kun ikkunoissa pitäisi varmaankin vaihtaa tiivisteet?” kysyy Anna-Liisa Laitinen nähdessään Tomi Vanhasen. Ja kerkiäähän Tomi!

“Ennen meillä sai odotella huoltomiestä, mutta ei enää, kun M2-Kodit otti huollon hoitaakseen”, Laitisen naapuri, Ritva Vuojärvi sanoo.

Laitinen ja Vuojärvi eivät ole ainoita tyytyväisiä asukkaita. Melkeinpä jokainen M2-Kotien Soittajantie 4:n asukas tarttuu Tomia hihasta tai huikkaa terveiset.

“Tämä on ehdottomasti paras paikka, jossa olen ollut hommissa. Saa tehdä oikeasti sitä mistä tykkää ja toteuttaa itseään. Parantaa esimerkiksi yhteisöllisyyttä taloyhtiöissä”, Vanhanen sanoo.

Syyskuun alusta lukien M2-Kotien oma kiinteistönhuoltoyhtiö on hoitanut viiden pääkaupunkiseudun kohteen talonmiehen työt. Kohteita on Malminkartanosta Martinlaaksoon, Kannelmäkeen ja Hakuninmaalle. Kun Vanhasen vuoro päättyy kello 15.45, vastuu huollosta siirtyy päivystykseen. Kesällä 2019 M2-Kotien oma huolto laajenee edelleen.

Keikat näkyvät koneelta

“Minulla ei ole varsinaista peruskierrosta, jonka mukaan kiertäisin kohteissa, vaan menen keikkojen kiireellisyyden mukaan. Aloitan päivän niin, että katson läppäriltä tulevat keikat ja suunnistan sen mukaan. Jos sattuu olemaan hiljainen päivä, tutkin lämmönjakohuoneet, sähköpääkeskuksen, pihan ja yleisten tilojen valaistuksen. Ja että pihat ja kellarit ovat siisteinä.”

Tomin tehtäviin kuuluu myös pihojen lakaisu ja roskisten tyhjennys, mutta varsinaiset vihertyöt ovat vihertiimillä.

“Esimerkiksi tänään olen vaihtanut taulutietokoneella nimen sähköiseen asukastauluun, tarkastanut liesituulettimen toimintakunnon, vaihtanut hanaan tiivisteen, käynyt avaamassa oven ja hoitanut suruliputuksen. Aika normaali päivä, paitsi tietenkin suruliputus.”

Putkimiehen koulutuksen saanut huoltomies tekee pääsääntöisesti sellaiset työt, joiden hoitaminen matkat ja varaosien hankkiminen mukaan lukien kestää alle tunnin. Jos työ vie arviolta kauemmin aikaa, se kannattaa antaa kaupalliselle toimijalle. “Ettei asukkaan tarvitse odottaa liian kauan.”

Tekemistä piisaa. Ne ajat, jolloin taloyhtiön talkoot olivat koko päivän juttu, ovat monessa yhtiössä unohtuneet. Aikuiset tekivät kuka mitäkin hommaa ja lapsilla oli omaa ohjelmaa.

“Olen näistä asioista puhunut taloyhtiöissä ja pikku hiljaa asiat etenevät. Vastahan minä olen syyskuun alusta lähtien ollut talonmiehenä näissä kohteissa”, Vanhanen sanoo nauraen.

Soppaa ja olkapäätä

Pääkaupunkiseudun kokeilussa selvitetään, olisiko talkkarimalli toimiva yhtälö M2-Kotien kiinteistönhoitoon. Kokemusten perusteella harkitaan toiminnan laajentamista myös muille alueille.

Tavoitteena on kannustaa asukkaita aktiivisuuteen esimerkiksi lumitöiden osalta. Kulkuväylät aurataan, mutta asukkaat voisivat hoitaa rappujen edustat lumesta. Korvausta vastaan tietenkin.

“Minun haaveenani on, että asukkaat tekisivät vähitellen asioita yhdessä entistä enemmän, auttaisivat toinen toisiaan. Joku osaa kiristää ovenkahvan ja toinen jotain muuta. Isommat hommat jäisivät sitten minulle”, Vanhanen visioi.

Yhteisölliselle tekemiselle ja yhdessä ololle on tarvetta aivan selvästi. Ei ole kerta eikä kaksi, kun Vanhanen on päässyt huoltotyön päätteeksi sopalle.

“Syödään ja jutustellaan. Osalla asukkaista ei ole välttämättä sukulaisia tai läheisiä, jotka kävisivät kylässä. Eli kyllä tässä saa olla välillä olkapäänä ja kannustajanakin ihmisille. Pidän tästä kovasti.”

Ja hyvin on malli otettu vastaan. Suurempaa soraääntä ei ole kuulunut. Vielä lähtiäisiksi yksi rouva huikkaa, että paras huoltomies ikinä!