Asumisneuvonta
Haluamme, että asukkaillamme on mukava ja huoleton arki. Siksi autamme erilaisissa asumispulmissa, kuten:
- vuokranmaksuasioissa
- asumistuen ja muiden etuuksien hakemisessa
- oman talouden hallinnassa
- naapurisovun ylläpidossa
- häätöuhkatilanteessa
- kodin puhtaanapidossa
Asumisneuvojamme opastavat tarvittaessa myös kodin huolenpitoon liittyvissä asioissa. Neuvontaa saa myös mielenterveys- ja päihdekysymyksissä. Kysymyksiisi vastaavat sosiaalialan ammattilaiset.
Autamme löytämään sosiaalitoimiston ja Kelan palvelut, joista on apua tilanteessasi.
Jokaisella on oikeus mukavaan kotiin, jossa viihtyy. Älä siis jää huoliesi kanssa yksin. Meihin voit ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, luottamuksellisesti ja maksutta.
M2-Kotien asumisneuvojan tavoitat:
puh. 09 7742 5500 tai m2.asumisneuvonta@ysaatio.fi
Olemme sinua varten – asumisneuvonta tarjoaa tukea onnistuneeseen asumiseen.
Asunnon hakemiseen, saamiseen tai vuokrasopimuksen irtisanomiseen liittyvissä asioissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme m2.asiakaspalvelu@ysaatio.fi.
Huolto-, remontointi- tai kunnostustöissä ole yhteydessä talosi huoltoyhtiöön tai isännöitsijään. Yhteystiedot löytyvät porraskäytävän ilmoitustaululta, asiakaspalvelusta tai oman talosi talosivulta.
Usein kysytyt kysymykset asumisneuvonnasta
-
Yleensä paras tulos saadaan aikaan, jos asukkaat sopivat asian yhdessä. Vuokranantaja voi antaa asukkaalle huomautuksen, varoituksen tai muuten ohjeistaa järjestyssäännöistä. Poliisi on ilta- ja yöajan tapahtumissa usein paras ja nopein tilanteen rauhoittaja.
Jos toivot, että puutumme asiaan vuokranantajana, tarvitsemme häiriöstä aina tarkkaa tietoa; häiriön aiheuttaja, mitä häiriötä on aiheutunut ja tarkat ajankohdat. Yhden ihmisen ilmoituksen perusteella voimme keskustella asukkaan kanssa mutta esim. huomautusta tai varoitusta varten tulee tehdä häiriöilmoitus. Ilmoitus on tehtävä kirjallisena ja vähintään kahden häiriöstä kärsineen eri asunnoissa asuvien asukkaiden allekirjoittamana. Ilmoituksen tekijän nimeä ei kerrota häiriötä aiheuttaneelle naapurille.
-
M2-Kodeilla lemmikit ovat sallittuja ja puutumme ainoastaan normaalista poikkeavaan häiritsevään käytökseen ja ääniin lemmikkien osalta. Tällaista on hiljaisuuden aikaan tapahtuva häiritsevä ääntely (ei esim. yksittäiset haukahdukset) tai selkeästi pitkäkestoinen häiritseväksi koettu haukunta.
Joskus on kuitenkin niin, ettei omistaja tiedä koiran äänistä poissa ollessaan, jonka vuoksi koiran haukunnasta kannattaa mainita koiran omistavalle naapurille.
Tilanteissa, joissa koira haukkuu tai ulvoo yksin kotona ollessaan voi kokeilla avuksi erilaisia digitaalisia työkaluja, joilla koiran toimia yksin ollessa voi nauhoittaa ja esim. jutella koiralle sovelluksen kautta. Näitä sovelluksia on useita erilaisia ja eri hinnoittelulla esim. Digital Dogsitter tai Alfred Camera.
-
Jos epäilee, että on aiheellista selvittää, voiko joku lapsi huonosti, voi kuka vain, olit sitten lapsen läheinen tai naapuri, tehdä asiasta lastensuojeluilmoituksen. Ilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista ja sen voi tehdä joko omalla nimellään tai nimettömänä. Lastensuojeluilmoitus tehdään lapsen asuinkunnan sosiaalitoimistoon, sosiaalipäivystykseen tai hätäkeskukseen, jolloin asia tulee viranomaisten tietoon, jotka tilannetta lähtevät selvittämään. Katso yhteystiedot oman asuinpaikkasi verkkosivuilta.
Vuokranantaja ei voi antaa vuokrasuhteeseen liittyviä huomautuksia tai varoituksia lastensuojeluilmoitusten perusteella.
Jos huoli syntyy aikuisesta henkilöstä tai hänen tarpeestaan saada sosiaalipalveluita, voi henkilöstä voi tehdä huoli-ilmoituksen asuinkunnan sosiaalitoimistoon, sosiaalipäivystykseen tai hätäkeskukseen. Yhteystiedot löydät oman asuinpaikkasi verkkosivuilta.
Jos mahdollisen häiriötilanteen selvittämiseen tarvitaan poliisia, ambulanssia, sosiaalityötä tai muuta viranomaista, olethan suoraan yhteydessä asiaankuuluvaan viranomaiseen tai hätäkeskukseen, jotka arvioivat tilanteen ja tarpeen mukaiset toimet. Vuokranantajalla ei ole viranomaisroolia.
-
Vuokran eräpäivää ei valitettavasti ole mahdollista siirtää. Kun maksat vuokran viimeistään kuluvan kuukauden 15. päivä aamuna, ei siitä lähde sinulle maksumuistutusta tai koidu vuokrasuhteeseen koskevia seurauksia. Myöhästyneistä vuokranmaksuista tulee kolmen kuukauden välein korkolasku, jos koron määrä ylittää 5 €.
Jos maksat vuokran aina 15. päivän jälkeen, saat kuukausittain maksukehotuksen perintäkululla.
Jos tulosi tulevat säännöllisesti 15. päivän jälkeen, suosittelemme maksamaan vuokranmaksun yhteydessä aina hieman ylimääräistä. Näin maksat ajan kuluessa kuluvan kuun tuloista aina seuraavan kuun vuokran.
Tiesitkö, että voit maksaa milloin vain normaalin vuokranmaksun yhteydessä haluamasi summan verran ylimääräistä samoilla maksutiedoilla ilman ylimääräisiä kuluja? Tällä tavoin toimimalla vältyt ylimääräisiltä kuluilta, maksukehotuksilta ja saat varmuutta taloudenhallintaan.