Piparkakkutalo-spesialisti Nanna Jussila rakensi M2-Kodeille oman piparkakkutalon. Näin sinäkin onnistut piparkakkutalon kokoamisessa.

Piparkakkutalon rakentaminen ja koristelu ovat Nanna Jussilalle kärsivällisyysharjoitus.

Hahmottele piparkakkutalo paperille. Talon kaavat kannattaa piirtää ruutupaperille täyteen kokoon ja leikata irti.
Hahmottele piparkakkutalo paperille. Talon kaavat kannattaa piirtää ruutupaperille täyteen kokoon ja leikata irti.

“Piparkakkutalon tekeminenhän on aivan järjetöntä näpertämistä! Ja poltan useimmiten myös sormeni kuumaan sokeriin taloa kootessani. Kannattaa siis varoa.”

Kun Jussila mietti, minkälainen piparkakkutalo kuvaisi parhaiten M2-Koteja, hän teki yhdestä kerrostalon ikkunasta sydämenmuotoisen.

“Olen huomannut, että kun olen asunut jossain, talon ohi kulkiessani vilkaisen aina omaa ikkunaani, vaikka olisinkin muuttanut talosta jo pois. Siellä on, tai oli, koti ja sydän”, Jussila sanoo.

Jussila halusi myös, että M2-Kotien piparkakkutalo sijaitsee kaupungissa mukulakivikatuineen. Niitä kuvastavat lakupalat. Jussila hahmotteli talon ympärille myös ratikkakiskoja, mutta sopivia karkkeja ei löytynyt.

Lapsilta parhaat ideat

“Paras piparkakkutalo syntyy usein lasten ideoista. Heillä ei ole vielä kehittynyt mielipidettä, minkälainen piparkakkutalon pitää olla”, Nanna Jussila sanoo.

“Eikä ole edes väliä, leivotko ihan oman talon vai kokoatko piparitalon valmiista osista. Useinhan piparkakkutalon koristelu on se juttu.”

Jussila on osallistunut Helsingin Sanomien piparkakkutalo-kilpailuun kahtena vuonna. Vuonna 2015 hän ylsi kolmanneksi piparkakkutalolla, joka esitti Kallion Karhupuiston lippakioskia. Seuraavana vuonna kilpailutyönä oli Sompasauna ja Yhdysvaltain entistä suurlähettilästä, Bruce Oreckia, esittävä marsipaanihahmo.

Sompasauna sai ansaittua huomioita etenkin sosiaalisessa mediassa.

“Jugend-luomusten tekemisen jätän kondiittoritason tekijöille. Ne ovat aivan mielettömän hienoja! Minun piparkakkutaloillani on ehkä vähän toisenlaiset yleisöt”, Nanna Jussila sanoo nauraen.

Helsingin Sanomien piparkakkutalo-kilpailu on jälleen käynnistynyt.

“Minulla on muutama ajatus, joita pitää vielä makustella”, Nanna Jussila sanoo. Saa nähdä näemmekö Jussilan piparitalon tänäkin vuonna kisan kärkipaikoilla.

 

“Tomusokerin saa ripoteltua täsmälleen oikeaan kohtaan teekuulan avulla”, Nanna Jussila vinkkaa.
“Tomusokerin saa ripoteltua täsmälleen oikeaan kohtaan teekuulan avulla”, Nanna Jussila vinkkaa.

 

Suunnittele piparkakkutalo ruutupaperille.

  •   Talon pisin sivu kannattaa olla alle 20 cm, jolloin pellin kokoiselle tontille mahtuu muutakin kuin itse talo.
  •   Seinien paksuus jää helposti huomioimatta. Lisää siis kattoon noin 2 cm räystäsvara, ettei se jää liian pieneksi.
  •   Voit myös koota piparkakkutalon valmiista osista.

Käytä valmista tai itse tehtyä taikinaa.

  •   Puolen kilon taikinapaketista tulee noin pellin kokoinen pohja.
  •   Vähennä itse tehdystä taikinasta soodan määrää, jotta piparit eivät kohoaisi liikaa.

Kauli taikina suoraan leivinpaperille.

  •   Asettele kaavat taikinan päälle niin, että osien väliin jää ainakin puoli senttiä kohoamisvaraa. Leikkaa osat esimerkiksi pitsaleikkurilla.
  •   Askartelukaupasta saatavalla niin sanotulla kirurginveitsellä leikkaat ikkuna-aukot kätevimmin. Hyödynnä myös tilkkutöihin tarkoitettua viivainta.

Paista talon osia hieman pidempään kuin syötäviä piparkakkuja

  •   Anna osien jäähtyä rauhassa.

Kokoa talo – HUOM. Sokeri on todella kuumaa.

  •   Sulata noin puolen sentin kerros sokeria paistinpannulla kovalla lämmöllä. Kun sokeri on sulanut, laske lämpötila kolmoselle–neloselle. Sekoita koko ajan puulastalla.
  •   Kasta talon takaseinän pohja sokeriin, aseta tontille sopivaan kohtaan ja pitele sitä noin 15–30 sekuntia paikoillaan.
  •   Kasta sivuseinän pohja ja sivu sokeriin ja aseta paikoilleen, niin että takaseinä ja sivuseinä liimautuvat. Kokoa toinen sivuseinä ja etuseinä samalla tavoin.
  •   Valuta lastalla hieman sokeria takaseinän yläreunaan katon kiinnittämistä varten ja paina katto paikoilleen. Kasta etumaisen kattopalan yläreuna sokeriin ja kiinnitä osat keskisaumasta yhteen.
  •   Kaavi ylijäänyt sokeri pois folionpalaseen ja pese pannu kuumalla vedellä. Jos sokeri ehtii jämähtää, lämmitä pannussa hieman vettä ja pese pannu.

Koristele talo ja tontti oman mielen mukaan.

  •   Kiinnitä painavat karkit sulatetulla sokerilla.
  •   Pinsetit ovat kätevä apuväline pienten karkkien asetteluun.
  •   Tomusokeri toimii lumena.  Sillä voi myös peitellä ongelmakohtia.
  •   Anna koristeiden kuivua yön yli.

Hauskaa joulun odotusta!

Avainsanat: , , ,