Asumiskulujen nousu ei ole jylläävä luonnonvoima

”Kuinka paljon tämä vuokra voi taas nousta?” tuskailee vuosittaista vuokrankorotusilmoitusta lukeva vuokralainen. ”Miten ihmeessä tämä jätehuolto on taas kallistunut näin paljon?” äimistelee talousarviota koostava jo harmaantunut kiinteistöjohtaja. ”Asuminen on Suomessa jo liian kallista!” parahtaa äänestäjien palautteesta huolestunut kansanedustaja. Totta on, asuminen maksaa paljon ja tuntuu kallistuvan yhä kiihtyvällä vauhdilla vuosi vuodelta. Mutta miksi ihmeessä ja kuka on syyllinen, ihmettelee moni?

Kuten Suomessa on tapana, tästäkään asiasta ei näytä ei oikein syntyvän keskustelua, jossa puhuttaisiin asioista niin sanotusti niiden oikeilla nimillä. Onko asumiskustannusten nousu jonkinlainen luonnonvoima, jolla kukaan ei voi mitään? Onko sen yksinomaan pahojen kasvottomien markkinavoimien ja ahneiden ”kapitalistien” voitontavoittelun tulosta. Sitäkin se jossain määrin varmasti on, mutta oikea ”syyllinen” (huomaa lainausmerkit) on paljon helpommin löydättävissä ja nimettävissä. Hän taitaa olla minun, sinun ja tuttavasi kotikunnassa, Suomessa, Euroopassa ja muualla maailmassa valitsema poliittinen päättäjä.

Jos se jotain lohduttaa, päättäjien puolustukseksi voidaan todeta, että asiat ovat vaikeita ja monimutkaistuvat päivä päivältä.

Silti on rehellisesti todettava, että monikaan päättäjä ei ilmeisesti oikein tunnista tehtyjen päätöksien seurauksia asumiskustannusten kannalta. Kiinteistöjen ylläpitokustannuksista peräti yli 40 prosenttia koostuu veroista*. Viime eduskuntavaalien alla tehdyssä kyselyssä kaikki eduskuntapuolueet kannattivat kiinteistöverojen nostamista.Uudisrakentamisessa verorasitus on vieläkin suurempi, uuden myytävän asunnon hinnasta lähes puolet on veroja*.

Asuminen ja kiinteistöt ovat hyvä verotuskohde: kaikkien on jossain asuttava ja kiinteistöt eivät muuta veropakolaisiksi Portugaliin.

Vuokratason nousua pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa ruokkii myös muuttoliikkeen ja liian vähäisen vuokra-asuntorakentamisen epäsuhta. Kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon lisäämisen keskeinen este on tonttipula, joka olisi ratkaistavissa kuntien kaavoitusmonopolin ansiosta poliittisella päätöksenteolla.

Mutta onneksi asuntomarkkinoilta kuuluu toisinaan myös hyviä uutisia. M2-Kodit alensi 1 500 asunnon vuokraa heinäkuussa, ja lokakuussa laskee vielä lisäksi 255 asunnon vuokra. ”Eikä tässä vielä kaikki”, kuten mainossanonta kuuluu, M2-Kotien vuokrat eivät nouse vuonna 2017 lainkaan.

Tutustu M2-Kotien vinkkeihin siitä, miten voit itse vaikuttaa asumisen kustannuksiin.

*Rakennusteollisuus RT: Uuden asunnon hinnan jakautumisesta ja verojen osuudesta
*RAKLI: Kiinteistöjen omistamisen verotus-selvitys