Vuokra-asunnon kulut ja kulujen minimointi

Vuokra

Vuokra on varmasti merkittävin menoerä, mitä vuokralla asuessa syntyy. Tyypillisesti vuokra maksetaan kuukausittain vuokranantajan tilille sovittuna päivämääränä, useimmiten kuukauden ensimmäisinä päivinä.

Vuokrasumma riippuu yleisesti asunnon koosta ja kunnosta, asuinalueesta sekä kaupungista, mutta vuokranantaja toki hinnoittelee oman näkemyksen mukaan. Jos haluaa säästää vuokrasummassa, on tavanomaista, että täytyy asua pienemmissä neliömäärissä ja kauempana suosituimmilta alueilta.

Oman maksukyvyn mukaisesti kannattaa etsiä asuntoa, jossa ei ole liian korkea vuokra, sillä rahaa täytyy jäädä tarpeeksi elämiseenkin. M2-Kodeilla emme kerää vuokrilla voittoa, siksi vuokramme pysyvät kohtuullisina.

Vuokravakuus

Yksityisillä vuokranantajilla on usein vaatimuksena, että vuokra-asuntoa varten täytyy maksaa etukäteen vähintään yhden vuokrakuukauden suuruinen takuuvuokra. Tämä on tyypillinen käytäntö varsinkin suosituilla asuinalueilla, joissa kilpailu asunnoista on kovaa. Se tarkoittaa, että joutuu säästämään etukäteen muuttoa varten, jos pankkitilillä ei ole jo valmiiksi säästöjä. Tämä saattaa viivästyttää asunnon hakemista ja tehdä ensimmäisistä kuukausista uudessa kodissa taloudellisesti tiukempia.

M2-Kodeilla ei vaadita vuokratakuuta, jos vuokranmaksu on sujunut mallikkaasti ja maksuhäiriömerkintöjä ei ole entuudestaan. Takuuvuokrasta ei siis yleensä tarvitse huolehtia, vaan pääset muuttamaan vuokra-asuntoon ilman sen suurempia säästöjä.

Asumiskulut

Vuokran lisäksi erilaiset asumiskulut verottavat kukkaroa kuukausittain, ja ne maksetaan usein kulutuksen mukaan. Jotta vuokrakotiin saa valot päälle täytyy sähkösopimus hoitaa ennen muuttoa. Tyypillisesti vuokrakodissa maksetaan vuokran lisäksi ainakin vesi- ja sähkömaksua ja kotivakuutusta sekä nettiyhteyttä, jos sille on itsellä tarvetta. M2-Kodeilla nettiyhteys kuuluu vuokraan.

Sopimuksia vertailemalla ja säästeliäästi elämällä, pystyt parhaimmassa tapauksessa säästämään huomattavasti!

Tyttö sulkee vesihanan käytön jälkeen. Vettä kannattaa käyttää säästeliäästi ja välttää turhaa kulutusta.

Vesi

Vesimaksun määrä vaihtelee taloyhtiöstä riippuen, joten siitä kannattaa ottaa selvää ennen muuttoa. Summa voi olla joko kulutuksen mukaan tai kiinteä kuukausihinta. Useimmissa M2-Kotien asunnoissa vesilasku on osana vuokraa, kuitenkin poislukien uudiskohteet, joissa maksetaan kulutuksen mukaan.

Vettä kannattaa käyttää säästeliäästi ja välttää erityisesti turhaa lotraamista suihkussa ja astioita pestäessä. Myös pesukoneet kuluttavat vettä, joten pese aina vain täysiä koneellisia.  Haluatko tietää enemmän veden säästämisestä? Tutustu Valuta vettä fiksusti -vinkkeihimme.

Sähkö

Sähkösopimuksen tekeminen on yleisesti vuokralaisen vastuulla, ja sen suhteen on paljon erilaisia vaihtoehtoja tarjolla. Sähkön hinta muodostuu sähkön laadusta, sopimuksen pituudesta ja omasta kulutuksesta, joten näitä miettimällä voi säästää pitkän pennin.

Sähkötarjouksia vertailemalla löydät omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan paketin, joka on myös mahdollisimman edullinen. Katso vinkkimme sähköyhtiöiden tarjousten vertailuun. Kun kuluttaa sähköä vain tarvittaessa, säästää niin rahaa kuin myös ympäristöämme.

Kotivakuutus

Kotivakuutus on välttämättömyys useimpiin vuokra-asuntoihin ja se täytyy asukkaana ottaa henkilökohtaisesti, jotta vuokralaisen vahingot voidaan tarvittaessa korvata. Kotivakuutus kannattaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin, jotta se on voimassa heti muuttopäivänä, jolloin asuntoon voi huonolla tuurilla jo tulla vaurioita.

Vakuutuksia pystyy vertailemaan erilaisten laskureiden kautta näppärästia. Niiden avulla pääset valitsemaan itsellesi omaan tarpeeseen sopivan kotivakuutuksen.

M2-Kotien vuokra-asunnoissa edellytämme voimassa olevaa kotivakuutusta. Lisäksi tarjoamme asukkaillemme AsumisPlus-vakuutuksen, jonka kautta voi hakea korvausta esimerkiksi kadonneen avaimen uusimiseen tai oven avaamisen kustannuksiin. Se ei kuitenkaan korvaa omaa kotivakuutusta. Lue lisää aiheesta, miten M2-Kotien asukas hyötyy kotivakuutuksesta.

Internet

Jotta pääsisi heti käyttämään nettiä vuokra-asunnossa, täytyy laajakaista hommata etukäteen. Oman tarpeesi mukaan, tarjontaa löytyy niin nopeampaan nettiin kuin myös vähäisempään käyttöön. Hinnat vaihtelevat suuresti käytön ja nopeuden mukaan, joten kannattaa laskeskella, millainen tarjous olisi itselle tarpeellinen.

M2-Kodeilla netti kuuluu vuokraan, mikä tarkoittaa yhtä ekstrakulua vähemmän kuukaudessa!

Säästä ympäristöä ja rahaa

Ympäristöystävällinen asuminen on hyväksi niin luonnolle kuin kukkarolle.
Ympäristöystävällinen asuminen on hyväksi niin luonnolle kuin kukkarolle.

Kulujen suuruuteen pystyt vaikuttamaan pitkälti etsimällä kohtuuhintaisen vuokra-asunnon, kilpailuttamalla ja vertailemalla sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen. Kannattaa myös tarkkailla omaa elämäntapaa.

Mitä enemmän kulutat, sitä enemmän myös maksat.

Kuluja pystyy tehokkaimmin minimoimaan omaa elämäntapaa kriittisesti tarkkailemalla. Onko elämäntyyli mahdollisimman säästeliäs vai oletko taipuvainen rahan turhaan hukkaan heittämiseen?

Vaikka yksittäinen lasku voi tuntua pieneltä summalta, pidemmällä aikavälillä laskujen yhteissummasta voi tulla suhteellisen suuri, varsinkin jos pienillä muutoksilla se voisi olla huomattavasti alhaisempi. Moni asia on omista valinnoista ja kulutustottumuksista kiinni, joten tietoisemmalla ajattelulla voi tehdä silkkaa säästöä.

Vettä ja sähköä säännöstelemällä säästät myös ympäristöämme, siksipä ei ole syitä, miksi me kaikki emme voisi parhaamme mukaan pyrkiä säästämään asumiskuluissa.

Näillä vinkeillä säästät asumiskuluissa:

  • Sulje elektroniikkalaitteet aina, kun niitä ei tarvita.
  • Vältä valojen turhaan päälle jättämistä ja käytä energiaystävällisiä lamppuja.
  • Pidä sisälämpötila tarpeeksi matalana.
  • Vertaile ja kilpailuta sähkö, netti, ja kotivakuutus.
  • Älä kuluta turhaan vettä tai käytä tarpeettoman kuumaa vettä.
  • Pyri löytämään asunto, jossa ei ole turhia neliötä.
  • Tee hankintoja, jotka ovat pitkäikäisiä ja kohtuuhintaisia.
  • Pyri omalla käyttäytymisellä kuluttamaan mahdollisimman vähän ja käyttämään kodinkoneita ja muita laitteita vain tarpeen vaatiessa.

Poimi myös Kaisan vinkit jokakodin ekotekoihin.

Hankintojen harkitseminen

Pariskunta second hand-liikkessä etsimässä uusia huonekaluja.
Pariskunta second hand-liikkessä etsimässä uusia huonekaluja.

Uusien hankintojen suhteen paras säästötapa on olla hankkimatta ollenkaan.

Ajoittain ostoksia täytyy kuitenkin tehdä, mutta niidenkin kohdalla voidaan tehdä hyviä valintoja, jotka ovat myös kukkarolle suotuisia.

Halvin ei ole aina paras vaihto, mikä kannattaa pitää mielessä. Vaikka ostohetkellä säästää, halvempi hinta saattaa kostautua huonompana laatuna, jolloin tuote ei kestä niin pitkään.

Yleinen dilemma onkin, että ostaako edullista, joka ei välttämättä kestä pitkään, vai hintavampaa, jolla on mahdollisesti pidempi elinikä?

Hyvä tapa on tarkkailla erilaisia alennusmyyntejä ja tarjouksia, jolloin voi saada laadukasta tavaraa edullisin hinnoin. Sen lisäksi käytettyä tavaraa löytää nykyisin hyvin helposti esimerkiksi nettikirppareilta, second hand -liikkeistä ja sosiaalisesta mediasta. Näistä kannattaa tsekkailla erityisesti huonekaluja, kodinkoneita ja kodin sisustuselementtejä!

Kannattaa kuitenkin tietoisesti välttää turhaa ostelua, sillä yllättävänkin pienellä pärjää. Hankintojen kohdalla pohdi myös, onko tämä todella tarpeen? Onko mahdollista korjata vanhaa ennen uuden ostamista?

Kaikki meistä kuitenkin tarvitsevat uutta aika-ajoin, joten huonoa omaatuntoa ei tarvitse jokaisesta ostoksesta tuntea. Pyri kuitenkin ostoksilla etsimään kestäviä, ympäristöystävällisiä ja kohtuuhintaisia löytöjä!

M2-Kotien asunnoissa on kohtuulliset vuokrat ja valikoimissamme on erittäin viihtyisiä asuntoja. Tutustu koteihimme ja laita hakemus sisään!