Sekaisin sekajätteestä -kampanjalla tavoitellaan kestävämpää asumista

M2-Kotien kestävään asumiseen kuuluu olennaisena osana kierrätys ja kotitalousjätteiden asianmukainen lajittelu. Vuonna 2024 käynnistämme asukkaillemme suunnatun Sekaisin sekajätteestä -kampanjan, jonka tavoitteena on innostaa ja kannustaa asukkaitamme parantamaan kierrätysastettaan sekä huolehtimaan entistä tehokkaammin jätteiden lajittelusta.

Vuonna 2022 M2-Kotien kiinteistöissä syntyi 5.263  tonnia jätettä. Kokonaismäärästä noin 64 % oli sekajätettä, 14 % biojätettä, 8 % kartonkia, 4 % paperia, 3 % muovia, 3 % lasia, 2 % energiajätettä ja 2 % metallia. Kokonaiskustannukset jätteiden osalta olivat noin 1,5 miljoonaa euroa, josta 60 % syntyi pelkästään sekajätemaksuista.

Vuoden alusta alkavan kampanjan yhteydessä osaan kiinteistöistämme asennetaan jätesensorit, joiden avulla seuraamme jätehuoneissa sijaitsevien jäteastioiden täyttöastetta. Sensorit sijaitsevat jäteastioiden kannessa sisäpuolella. Optimoimalla jäteastioiden määrää ja tyhjennysväliä tähtäämme jätteistä syntyvien kulujen pienentämiseen ja kustannussäästöihin.

Sekajäte vai mikä jäte?

Kotitalousjäte tarkoittaa kotitalouksista peräisin olevaa jätettä. Se kattaa kaiken sen jätteen, joka syntyy normaalista kotitalouden arjen toiminnasta. Kotitalousjätteeseen kuuluvat esimerkiksi ruoantähteet, pakkausmateriaalit, vanhat vaatteet, paperi, pahvi, lasi, muovi ja metallijäte. Suurin osa jätteestä on edelleen sekajätettä, mikä on käsittelyhinnaltaan kalleinta. M2-Kotien kiinteistöjen jätehuoneissa on omat säiliöt seka-, muovi-, lasi-, metalli-, kartonki-, sekä biojätteelle. Jätekatoksiin kuulumattomien jätteiden ylimääräiset poisviennit nostavat jätemaksuja. Tämän vuoksi jätekatoksiin kuulumattomien tavaroiden oikeanlainen kierrättäminen on tärkeää.

Jatkossa jokaisessa kiinteistössämme on jaossa biojätepusseja asukkaiden käyttöön. Biojätepussit sijaitsevat kiinteistön yhteistiloissa ja oman kotitalon biojätepussien sijainnin voi tarkastaa omalta huoltoyhtiöltä. Maksutta jaettavat biojätepussit ovat osa asukasetujamme.

Kampanja alkaa tammikuussa Jyväskylässä ja Oulussa

Jätesensoreita asennetaan ensimmäisenä Jyväskylän ja Oulun alueen kiinteistöihin. Tammikuusta kesäkuulle jätesensorit mittaavat Jyväskylässä Suuruspääntie 3:n ja Keskisentie 5:n jäteastioiden täyttöastetta. Oulussa sensorit asennetaan Pinkelikatu 2:n ja 6:n, sekä Postipojankuja 2:n jäteastioihin. Yhteensä jätesensoreita asennetaan jäteastioihin 52 kappaletta.

Jyväskylän sijaitsevien kymmenen M2-Kotien kiinteistön kotitalousjätteiden kierrätysaste oli vuonna 2022 noin 27 %. Oulun alueella sijaitsevien kahdentoista kiinteistön vastaava luku oli lähes 49 %. Etenkin sekajätteen osuus alueiden kotitalousjätteiden kokonaiskustannuksista olivat korkeat. Oulussa sekajätteen osuus kokonaisjätemäärästä oli 70 % ja Jyväskylässä 54 %.

Osana kampanjaa teemme asukkaillemme myös kierrättämiseen ja jätteiden lajitteluun liittyvää viestintää. Luvassa on kierrätysvinkkejä, tietovisoja ja tietoa kampanja etenemisestä.

Kohti hiilineutraalia toimintaa

M2-Kotien tavoitteena on olla hiilineutraali vuokranantaja vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraaliuden saavuttaminen vaatii yhteisiä ponnisteluja.

Noudatamme EU:n jätesäädöspaketin mukaista tavoitetta yhdyskuntajätteen kierrätysasteen suhteen. Tämä tarkoittaa kotitalousjätteiden kierrättämistä 55 prosenttisesti vuoteen 2025 mennessä. Vuonna 2030 vastaavan luvun tulee olla 60 prosenttia.

Tavoitteeseen päästäksemme tuemme asukkaitamme kohti kestävää asumista muun muassa erilaisin asukaseduin.