Uusi työ puhutti minimessuilla

Työn tekeminen, sen muoto ja ympäristö ovat murrosvaiheessa. Olemme siirtymässä tavanomaisesta arkityöstä pätkätöiden jatkumoon, joka ei enää ole välttämättä sidoksissa tiettyyn työnantajaan tai työpaikkaan. Muutos luo uusia mahdollisuuksia sekä saattaa aiheuttaa haasteita. Uudet työn muodot puhuttivat M2-Kotien ja Demos Helsingin järjestämillä Maailman pienimmillä uuden työn messuilla 31.5. Jätkäsaaressa.

Uuden työn messut555

Suurin osa suomalaisista on niin sanotuissa tavallisissa töissä, mutta erilaisten tutkimusten mukaan työ muuttuu tulevaisuudessa jatkuvaksi virraksi pätkätyön omaisia tehtäviä. Töiden pätkätyön omaisuus saattaa kuitenkin aiheuttaa sen, että freelance-työntekijöillä ei ole enää perinteisiä työpaikkoja tai työyhteisöjä taustallaan. Messukeskusteluissa nousi esiin se, että työelämän muuttuessa ja erityisesti itsensätyöllistäjien määrän voimakkaasti kasvaessa on myös lainsäädäntömme uudistuttava.

Tulevaisuuden työt eivät välttämättä ole tehtävinä uusia, mutta esimerkiksi digitalisaatio on mahdollistanut reaaliaikaisen töiden järjestämisen ja varaamisen. Erilaiset sovellukset mahdollistavat sen, että työntekijät ja vapaina olevat työt ovat muutaman napin painalluksen päässä. Toisaalta myös työpaikka käsitteenä hakee uusia uomiaan.

M2-Kodit haluaa olla työn tukemisen edelläkävijä: ihminen tarvitsee asunnon ja kodin. M2-Kodit kehittelee tiloja, jotka tukevat työn tekemistä kotona ja sen lähiympäristössä. Kesäkuussa Jätkäsaaressa on kokeilussa väliaikainen, yhteisöllinen ja kaikille avoin pop up –työtila. Myöhemmin syksyllä M2 käynnistää työpankki-kokeilun, jossa asukkaat voivat tehdä pieniä töitä liittyen muun muassa talojen ylläpitoon tai pihanhoitoon. Töitä koordinoi työtalkkari, joka on perillä niin tehtävistä töistä kuin työhalukkaista.

Mukana Maailman pienimmillä uuden työn messuilla keskusteluissa ja keskusteluttamassa: M2-Kodit, Wolt, Moppi, Lilith, Work pilots, Ukko.fi ja Demos Helsinki.