Välitä pisaroista -kisa voitettiin yhteisöllisyydellä!
Juutinraumankatu 10:n kerhohuoneeseen on kokoontunut tuttu, puliseva porukka sekä kaksi karvaista kaveria, Zahra-kissa ja Sohvi-koira. Nyt on hyvä syy kohottaa raikas vesimalja, sillä tämä iloisten ihmisten talo on juuri voittanut M2-Kotien Välitä pisaroista -vedensäästökilpailun.
Ihmisasukkaiden ilon syynä on hieno kisavoitto, Sohvin ja Zahran hännänheilutuksen ja tyytyväisen kehräämisen taustalla puolestaan alakerran naapurin Tarja Airisniemen tarjoamat herkut ja rapsutukset.
”Tällaisen yhteishengen kun voisi monistaa! Me M2-Kodeilla tietysti kannustamme ja tarjoamme mahdollisuuksia yhdessä tekemiseen, mutta pohjimmiltaan kukaan ulkopuolinen ei voi tuoda taloon yhteishenkeä. Asukkaat tekevät sen itse. Siihen tarvitaan muutamia aktiivisia asukkaita, jotka innostavat muutkin mukaan, ja päälle sitä oikeanlaista kemiaa”, kiinteistöjohtaja Juha Niskanen kehuu palkintoa ojentaessaan.
Juutinraumankadun kisatulos oli huikea: puolen vuoden aikana talon vedenkulutus pieneni 24 prosenttia. Viikin Norkkokuja 3 ja 4 tuli toiseksi 9,7 prosentin säästöllä.
Monessa muussakin talossa nipistettiin vedenkäytöstä, kun taas jossain päädyttiin lorottelemaan vettä aiempaa enemmänkin. Yhteensä kisataloissa säästettiin 497,5 kuutiometriä vettä. Se vastaa nelihenkisen perheen 200 vuoden juomavesiä.
Vedensäästö tehdään yhdessä
Juutinraumankadun vedensäästön salaisuus oli ennen kaikkea yhteispeli. Kilpailusta juteltiin asukasilloissa, ja talon omassa Facebook-ryhmässä keksittiin ja jaettiin vinkkejä. Moni innostui tekemään pieniä muutoksia arjessaan.
”Käytin ennen tiskikoneessa sitä pesuohjelmaa, jossa on kattilan kuva. Kisan myötä siirryin käyttämään puolen tunnin pikaohjelmaa ja huomasin, että astiat ovat aivan yhtä puhtaita. Lisäksi nykyisin en enää pidä vesihanaa juoksemassa partaa höylätessä, vaan suljen sen joka välissä”, Samppa Marttinen kertoo.
Facebook-ryhmässä ideoitiin radikaalimpiakin niksejä: mitä jos suihkuveden keräisi ammeeseen ja käyttäisi sitä vessanpöntön vetämiseen? Voisiko vessan vetää vain kerran päivässä? Tälle linjalle ei kuitenkaan tiettävästi lähdetty, vaan säästö syntyi tavallisista, pienistä asioista.
”Moni kertoi kiinnittäneensä huomiota suihkussa käynnin pituuteen. Myös se on tärkeää, että ilmoittaa heti, jos näkee vessanpöntön valuttavan vettä. Siinä voi mennä paljon vettä hukkaan”, talotoimikunnan puheenjohtaja Sonja Vesala muistuttaa.
Kilpailun aikana M2-Kodeilta toimitettiin kisatalojen ilmoitustauluille monenlaista tietoa vedenkäytöstä. Kirittäjänä toimi myös kuukausittain saatu seuranta kisan etenemisestä.
”Kun Sonja laittoi Facebookiin viestin, että nyt ollaan lähellä voittoa, minäkin aloin sulkea vesihanan hampaidenpesun ajaksi”, Tarja sanoo ja naurahtaa.
Lahjoitusrahat Itämeren suojeluun
”Rakas Joulupukki, vie meidät kaikki retkelle Mathildedaliin”, kirjoittaa Samppa suunnitelmapaperiin ja saa koko porukan nauramaan. Retkeen ei kuitenkaan tarvita Joulupukin apua, vaan se todennäköisesti tehdään Välitä pisaroista -kisan päävoiton, 1000 euron virkistysrahalla.
Lisäksi voittajatalo sai päättää, mihin vesiaiheiseen hyväntekeväisyyskohteeseen M2-Kodit omistava Y-Säätiö-konserni lahjoittaa rahaa.
”Äänestyksen voitti John Nurmisen Säätiön Itämeren suojelu. Itämeren tila on monelle läheinen asia, kun elämme tässä meren äärellä”, Sonja kertoo.
Veden käytöstä kun puhutaan, niin toki täytyy myös vilkaista voittajatalon vesimittaria. Mutta mistä mittari löytyy – kuka lähtisi opastamaan?
”No Rauli tietysti!”, asukkaat vastaavat yhteen ääneen.
Rauli Odell on asukkaiden oma epävirallinen yleismies, joka auttaa kaikessa, mihin tarvitaan ruuvimeisseliä tai porakonetta. Hän on ennen asunut maalla ja tykkää puuhastella ja auttaa muita.
”Rauli tekee kaiken, mitä pyydetään ja vielä vähän päälle!”, naapurit kehuvat.
Jokainen asukas on tervetullut
Asukastilaan virtaa lisää illanistujia. Kaikki pääsevät sisään omilla avaimillaan. Näin tila on aidosti yhteinen ja se toimii olohuoneen jatkeena monelle.
”No täällä te vielä olette!”, tervehtivät Irene ja Risto Mäentie. Irenellä on värikäs kudin mukanaan ja hän istahtaa tottuneesti pöydän päähän neulomaan.
Mukana on ensimmäistä kertaa myös Annika Järvelin, jonka kaksilapsinen perhe muutti taloon vasta viikko aiemmin. Uuden asukkaan on ollut helppo päästä mukaan talon tunnelmaan.
”Löysin ennen muuttoa talon Facebook-ryhmän ja esittelin siellä perheeni. Sain heti lämpimät tervetulotoivotukset ja viestittelin Sonjan kanssa. Jo muuttopäivänä moni tuli rapussa tervehtimään ja auttamaan”, Annika kertoo.
Yhteisöllisyys tuo seuraa hyviin hetkiin, kuten kisavoiton jakamiseen, mutta myös tukea vaikeisiin tilanteisiin. Yhdellä talossa asuvalla pariskunnalla oli vuosi sitten synkkä hetki, kun rahaa kului ensin lemmikin eläinlääkärikuluihin ja myöhemmin tuhkaamiseen. Tällöin muut talon asukkaat keräsivät porukalla lahjakortin, jotta pariskunta sai jouluksi riittävästi rahaa ruokaan.
”Me huolehdimme toinen toisistamme. Sen ansiosta täällä on turvallinen olo, yhteiset paikat pysyvät siistinä ja kaikki viihtyvät. Yhteishengen ansiosta meidän on helppo yhdessä tehdä asioita, vaikkapa sitten säästää vettä!”, Sonja Vesala tiivistää.
Lue myös:
Millaiset olivat osallistujien ajatukset kisan alkumetreillä? Lue tunnelmia täältä.
Miten vettä voi säästää helposti? Kootut vinkit vedensäästöön.
Juutinraumankadun yhteisöllisyyttä on ihasteltu ennenkin. Lue pyörien kunnostustalkoista.
Sonja ja Anne avasivat kotiovensa myös Jätkäsaaren asuntomessuilla.